Μια βραδιά στο Nolan…

Πώς θα περιέγραφα με δύο λέξεις το Νolan; Μινιμαλισμός και καθαρότητα!

Δύο εμφανέστατα χαρακτηριστικά του μαγαζιού τόσο στον διάκοσμο όσο και στην κουζίνα του.

Στη (σχεδόν) open kitchen του που «κρέμεται» πάνω απ’ τη σάλα, ένα μικρό άνοιγμα σαν θυρίδα επιτρέπει να ρίχνεις κλεφτές ματιές σε μια άψογα συντονισμένη μαγειρική ορχήστρα που δουλεύει εκεί, συνθέτοντας μικρά μαγειρικά αριστουργήματα!

Ο πρώτος χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να δώσει κάποιος για την κουζίνα του Σωτήρη Κοντιζά είναι γιαπωνέζικη. Και όμως, οι γεύσεις του είναι πιο σύνθετες, επιχειρώντας μια όσμωση με δυτικά και ελληνικά στοιχεία, πάντα όμως με σαφήνεια και αυτή τη «γιαπωνέζικη» καθαρότητα στις γεύσεις και τα αρώματα.

Από την κουζίνα βγαίνουν ποιήματα όπως τα κυδώνια με φυστίκια,  όπου το καβουρντισμένο φυστίκι δουλεύει πολύ πετυχημένα στα φρέσκα κυδώνια μέσα στο όστρακό τους με λάιμ και ένα φυλλαράκι κόλιαντρο και δίνει  με απλό τρόπο μαθήματα γευστικής και αισθητικής αρμονίας. Η συνέχεια δίνεται με υπέροχα κολοκυθάκια με miso, καπνιστή μελιτζάνα και ένα φρέσκο, βουτυράτο κρεμώδες τυρί που συμπληρώνει άψογα τη ζωηρή φρεσκάδα των λαχανικών.

18674862_10154948145324213_28947349_o

Το θαύμα δεν τελειώνει όμως εδώ. Το γευστικό υποσυνείδητο έρχεται να αναστατώσει το θράψαλο με μαραθόριζα, ένα συγκλονιστικά πολυεπίπεδο πιάτο με ένα αριστοτεχνικά μαγειρεμένο θράψαλο σε μια φίνα βουτυράτη βάση με ευχάριστη γλύκα και αρωματικές εντάσεις…Πραγματικός γευστικός συγκλονισμός!

Δεν παραλείψαμε τα αλμυρίκια με σουτζούκι και παλαμίδα, παραλλαγή του εμβληματικόυ πιάτου- εμπνευστή του Nolan [μια σύνθεση από σταμναγκάθι, dashi (ζωμό-βάση της ιαπωνικής κουζίνας από καπνιστή παλαμίδα), γαρίδες και σουτζούκι] καθώς κ ένα από τα σταθερά best seller του καταλόγου, το NCB (Nolan Cod Burger), το μπέργκερ ψαριού με το φανταστικό ψωμάκι, τον παναρισμένο σε panko (ιαπωνική γαλέτα) μπακαλιάρο και της σος ταρτάρ. Σταθερές αξίες….

Ψωμί ως κουβέρ δεν σου φέρνουν (κι άλλος ιαπωνισμός) όμως το ωραίο homemade πατατόψωμο είναι από μόνο του ένας λόγος για να έρθεις μέχρι εδώ.

18641706_10154948143749213_121451627_o (1)

Κάθε πιάτο περιέχει ακριβώς αυτό που περιγράφεται στο μενού, χωρίς γαρνιτούρα, καθώς η φιλοσοφία του Nolan έχει ξεκάθαρη ροπή στην ανάδειξη των απλών υλικών και της δυναμικής που έχει το κάθε πιάτο, χωρίς περιττά φτιασίδια. Φυσικά, για όποιον επιθυμεί συνοδευτικό υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε βελούδινο πουρέ, λαχανικά ή ρύζι ατμού, το οποίο μάλιστα «κυκλοφορεί» πασπαλισμένο με αποξηραμένο αβγό και τηγανητό πλιγούρι που το κάνει λιγότερο φλατ.

18641190_10154948142044213_73493307_o (1)

Το μενού έκλεισε με μια σαγηνευτική τάρτα μελάσας με ρούμι και τριμμένο καφέ!! Το γλυκό, μια μπάρα από κρέμα ζάχαρης με ρούμι, πασπαλισμένη με καφέ αγκαλιάζεται από μια συγκλονιστική σως μελάσας,  που μόνο κύματα συγκίνησης και θαλπωρής μπορεί να προκαλέσει με τον έντονο γεώδη χαρακτήρα της!!

Καλή και αντιπροσωπευτική η λίστα των κρασιών και σε καλές, σε γενικές γραμμές, τιμές! Ετικέτες από τον ελληνικό αλλά και από τον ξένο αμπελώνα, κρασιά που ταιριάζουν στο γευστικό προφίλ της κουζίνας του μαγαζιού. Πολύ καλές οι επιλογές και σε ποτήρι. Γενικώς φαίνεται ότι η επιμέλεια δεν έχει γίνει στην τύχη αλλά κάθε κρασί…έχει τον ρόλο του!

Στις “στραβοτιμονιές”  να αναφέρουμε το κάπως ασυντόνιστο και αταίριαστο για τις απαιτήσεις και τα standards του μαγαζιού service (λίστα κρασιών με ελλείψεις, πιάτα ημέρας που δεν αναφέρθηκαν ποτέ, μπέρδεμα με τις παραγγελίες και προσωπικό που σε κοιτούσε με απορία όταν ρωτούσες περισσότερες λεπτομέρειες για τα συστατικά των πιάτων). Φωτεινή εξαίρεση και πραγματικά η ψυχή του εστιατορίου η ανοιχτόκαρδη οικοδέσποινα του, Έλενα Μαντζουράνη, που με το κέφι και το πλατύ της χαμόγελο προσπαθούσε να συντονίσει τα πράγματα και να σώσει την κατάσταση…..Ας ελπίσουμε ότι πέσαμε απλά σε μια κακή βραδιά!

Ένα είναι το σίγουρο…Περιμένουμε πολλά ακόμα από το Nolan και από τον πολλά υποσχόμενο Σωτήρη Κοντιζά!

Εν αναμονή των καλύτερων λοιπόν…..

Leave a Reply