Μια βραδια με Torrontés

Η Ivana και ο Μανώλης (ή ο Μανώλης και η Ivana – δεν έχει απολύτως καμία σημασία η σειρά) είναι δύο άνθρωποι παθιασμένοι με το Αργεντίνικο κρασί. Και ως τέτοιοι έχουν αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να εισάγουν κρασιά από την χώρα της Λατινικής Αμερικής. Μια από τις ποικιλίες που αγαπούν πολύ και στηρίζουν είναι το Torrontés .

Το Torrontés είναι ένα λευκό, ιδιαίτερα αρωματικό σταφύλι (από τα πλέον πολυφυτεμένα στην Αργεντινή), με μέτρια οξύτητα και λεπτό σώμα, το οποίο μπορεί να μας δώσει δροσερά, απολαυστικά κρασιά και το οποίο αγαπάει ιδιαίτερα την Ινδική, Ασιατική και Μεξικάνικη κουζίνα.

Και αυτό θέλησαν να μας το αποδείξουν οι Hebe (δηλαδή ο Μανώλης και η Ivana), οργανώνοντας μια οινογνωστική βραδιά στο Che Cocina y Barra Sudamericana, στον Πειραιά. Μια βραδιά με Torrontés , από το Αργεντίνικο οινοποιείο El Provenir de Cayafate, και μεξικάνικες γεύσεις (μην πίνουμε ξεροσφύρι…)! Και μάλιστα οι δοκιμές ήταν θεματικές. Μια κάθετη με χρονιές από το 2020 μέχρι και το 2014(! – Ωωωω ναι και τα λευκά παλιώνουν) και μια οριζόντια (διαφορετικές οινοποιήσεις του σταφυλιού), από το 2022.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά! Ξεκινήσαμε από την οριζόντια όπου δοκιμάσαμε την entry level ετικέτα Amauta, προχωρήσαμε με την Single Vineyard εκδοχή της με όνομα Laborum και κλείσαμε με την Single Parcel εκδοχή Laborum de Parcela. Όλα τα κρασιά ήταν δροσιστικά, ευχάριστα ενώ στην μύτη και στο στόμα σε γέμιζαν με φρούτα, όπως πεπόνι, λεμόνι και γκρέιπφρουτ. Ξεχώρισε η Single Parcel εκδοχή με το έντονο (σχετικά άγουρο) φρούτο στο στόμα και την υπέροχη δομή του.

Σειρά έχει η κάθετη δοκιμή 2020-2014 του Laborum. Ξεκινήσαμε από το πιο φρέσκο όλων, γεμάτο φρούτο και με μερικά ίχνη καπνού(!), για να περάσουμε στην τριάδα των 2019-2017 όπου τα αρώματα (κυρίως γκρέιπφρουτ) και το στόμα έμοιαζαν ιδιαίτερα, έχοντας μια πτωτική τάση σε ένταση από το 2019 στο 2017. Περνώντας στο 2016 άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα τριτογενή αρώματα. Μαζί με το γκρέιπφρουτ έκαναν την εμφάνισή τους ίχνη καπνού, τσακμάκι και μανιτάρια, κρατώντας όμορφα σε ένταση στο στόμα. Στο 2014 το μανιτάρι είχε κάνει εμφανή την παρουσία του, το οποίο ήταν σε ίση ένταση με τα φρουτένια αρώματα. Το στόμα εξακολουθούσε να είχε τη όμορφη δομή ενώ η οξύτητα ήταν ευχάριστη.

Κλείσαμε τη δοκιμή με το γλυκό κρασί, το Torrontés de Otoño, δηλαδή ένα late harvest γλυκό κρασί, έντονα αρωματικό, στο οποίο θα ταίριαζε λίγη οξύτητα παραπάνω.

Μια εξαιρετικά οργανωμένη γευστική δοκιμή μια νόστιμης ποικιλίας από τον Μανώλη και την Ivana, τους Hebe!

Περισσότερες πληροφορίες: Hebe|Argentinian Winelogy στο http://hebewines.com και στο Facebook!

Leave a Reply