NORD: Not your ordinary coffee shop

Τον Οκτώβη που μας πέρασε (2023) άνοιξε τις πόρτες του στο Πάτημα Χαλανδρίου το Nord. Σε μια πολύβουη περιοχή (στον παράδρομο της Αττικής Οδού, στον Κόμβο Δουκίσης Πλακεντίας – 2 λεπτά από τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό και του Προαστιακού) η έξωθεν εντύπωση ήταν πως θα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους (βιαστικούς) περαστικούς που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θέλουν ένα καφεδάκι στο χέρι.


Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως το μαγαζί έχει περιποιημένο εξωτερικό χώρο: μεταλλικά λευκά τραπεζάκια με καρέκλες, λίγες σεζλονγκ, γιούτες στο έδαφος, σκαμπό μπαμπού, γλάστρες με πράσινο όλα σε φόντο λευκό – καφέ – πράσινο. Απλότητα. Μπαίνοντας μέσα στο μαγαζί η αίσθηση των απαλών γραμμών και η clean cut αισθητική επιβεβαιώνεται: ξύλινοι πάγκοι και τραπεζάκια σε φόντο λευκό, τακτοποιημένοι πάγκοι. Πολυφορεμένη σκανδιναβική αισθητική θα αντιτάξει κάποιος, όμως εγώ θα πω ότι στο συγκεκριμένο σημείο (με την τόση κίνηση) το μαγαζί αναδεικνύεται σε όαση χαλαρότητας και έχει τον τρόπο να σε αποσπά από το πολύβουο περιβάλλον. Άρα δεν είναι ακόμα ένα σημείο για καφέ στο χέρι (μόνο) και αυτό είναι μια ευχάριστη έκπληξη.


Έκπληξη δεύτερη: ο προσεκτικός παρατηρητής δεν μπορεί ν’ αγνοήσει τον εξοπλισμό barista στους πάγκους. V60 drippers, βραστήρες gooseneck, ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, εσρεσιέρα La Marzocco και δεν συμμαζεύεται. Και αν όλα αυτά δεν σας λένε τίποτα, δεν πειράζει! Απλώς τολμήστε να ζητήσετε καφέ φίλτρου και φύγετε από την πεπατημένη του καπουτσίνο ή του φρέντο εσπρέσο και θα καταλάβετε την διαφορά. Παρότι ο ιδιοκτήτης έχει εμπειρία ως ψήστης (roaster) στην Γερμανία, εδώ διαλέγει να σερβίρει καφέδες ψημένους από τους εξαιρετικούς Handpickers Coffee Roasters. Και χαρμάνι για τα ροφήματα με βάση τον εσπρέσο αλλά και μοναδικής προέλευσης, τόσο για εσπρέσο όσο και για φίλτρου (οι οποίοι single origin αλλάζουν σε τακτικά διαστήματα). Αν το ψάχνετε με τον καφέ ρωτήστε τα παιδιά για τις διαθέσιμες επιλογές. Την περίοδο αυτή ο single origin για τα ροφήματα με βάση τον εσπρέσο είναι από την Αιθιοπία ενώ για φίλτρου σερβίρουν έναν καφέ από το Μεξικό.


Έκπληξη τρίτη (και κύρια): τα παιδιά που το τρέχουν. Απίστευτα ευγενικά και πρόθυμα να εξυπηρετήσουν. O (ιδιοκτήτης) Λευτέρης είναι η καρδιά του μαγαζιού μαζί με τον Γιώργο και από το παρασκήνιο η Αγγελική (η cake queen του μαγαζιού που ετοιμάζει το πεντανόστιμο carrot cake) σε υποδέχονται μ’ ενα τρομερά ειλικρινές χαμόγελο και θα κουβεντιάσουν για τους καφέδες που σερβίρουν, τα πρωινά τους και εν γένει για το μαγαζί. Και λέγοντας για πρωινό: το μαγαζί έχει μια μικρή αλλά περιεκτικότατη κάρτα με επιλογές για brunch. Δίπλα σε κλασικές επιλογές, όπως αβγά benedict, ομελέτες και avocado toast θα βρείτε και vegan επιλογές – έκπληξη όπως το porridge με φυτικό γάλα, μπανάνα, ξηρούς καρπούς, μήλο και κανέλα (και λέω έκπληξη γιατί δύσκολα βρίσκεις το, μπελαλίδικο, porridge σε μπραντσάδικα). Προσωπικό αγαπημένο είναι το Nordic Bowl: με αφράτα scrabbled eggs, σολομό, ντοματίνια βελανίδια, ρόκα, ηλιόσπορο, αβοκάντο δεμένα όλα με ένα ωραίο dressing ταχίνι – ένεση ενέργειας και φρεσκάδας! Επίσης το French toast τους είναι έξω από την πεπατημένη: φρυγανισμένο ψωμί μπριος, με τυρί μασκαρπόνε, φρούτα εποχής, μέλι, κανέλα και (λίγη) ζάχαρη άχνη.


Συνοψίζοντας: το Nord δεν είναι ακόμα ένα καφέ. Έχει άποψη: απο τις επιλογές των πρωινών που σερβίρει μέχρι τα προφίλ των καφέδων που βάζει στους μύλους του και την χαλαρωτική αύρα που αποπνέει. Και αν δεν είναι σε κάποια hot spot περιοχή σκεφτείτε ότι η πρόσβαση με τα μέσα είναι ευκολότατη.

Tip: το μαγαζί είναι φουλ pet friendly και θα συναντήσετε μουσούδες να κουνάνε τις ουρίτσες τους και να τρέχουν τα σάλια τους παρακολουθώντας τ’ αφεντικά τους με γεμάτο στόμα.


Έξτρα tip (για coffee afficionados): ο Λευτέρης έχει στα (μελλοντικά) πλάνα του να στήσει δικό του ψηστήρι για να προμηθεύεται και να καβουρδίζει καφέ με γνώμονα το δικό του γούστο. Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως νομίζω ότι κάτι ενδιαφέρον υπάρχει στο Nord.

Nord: Νάξου 6, 152 34, Πάτημα Χαλανδρίου. Ανοιχτό Δευτέρα – Παρασκευή 6.30 – 18.00, Σάββατα 8.00 – 18.00. www.instagram.com/nord.athens

Leave a Reply