«Ταξίδι στα Κύθηρα» * vol.1

Τα Κύθηρα είναι ένα από τα νησιά που είτε θα τα λατρέψεις, είτε δεν θα θέλεις να ξαναπάς σύντομα, μου έλεγαν όλοι πριν πάω. Και είχαν δίκιο… Στην δική μου περίπτωση συνέβη το πρώτο. Έρωτας κεραυνοβόλος, coup de foudre που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι.

kythira3

Είναι αρκετά μεγάλο νησί, έχει αποστάσεις, στενούς δρόμους και αποτελεί ένα περίεργο μείγμα από Κυκλάδες, Επτάνησα και Πελοπόννησο. Έτσι θα βρείτε και άσπρα σπίτια με μπλε παντζούρια και χωριά που θυμίζουν Επτάνησα και  παραλίες με κάτι το βουνίσιο που φέρνει σε Πελοπόννησο ή ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να φτάσουν στα Κύθηρα από την Νεάπολη, με το φέρι «Πορφυρούσα», αλλά το νησί διαθέτει και αεροδρόμιο. Εάν αποφασίσετε να ταξιδέψετε από τη Νεάπολη, έχετε δύο επιλογές τον Αύγουστο. Είτε να πάρετε το πρωινό πλοίο, είτε το απογευματινό. Όσο για το που θα μείνετε, η καλύτερη επιλογή από άποψη τοποθεσίας είναι στο κεντρικό προς νότιο μέρος του νησιού, όπως το Λιβάδι, η Χώρα ή το Καψάλι, αν και στην Αγία Πελαγία οι επιλογές για καταλύματα είναι πολύ περισσότερες.

Παραλίες

Φτάνοντας στο νησί με το πλοίο θα αντικρίσετε το Διακόφτι και θα θαυμάσετε τα πανέμορφα νερά του. Αν φτάσετε πρωί μην παραλείψετε να κάνετε κι εκεί μία βουτιά….Πραγματικά αξίζει τον κόπο!

Ανατολικά του νησιού θα βρείτε το πανέμορφο Καλαδί.

kythira1

Έχει λίγο χωματόδρομο για να φτάσετε μέχρι το σημείο που θα αφήσετε το αυτοκίνητο και ακολουθεί κατάβαση 156 σκαλιών. Μην βιαστείτε να πανικοβληθείτε, δεν είναι δα τόσο φοβερό όσο ακούγεται και η παραλία αξίζει κάθε ένα από αυτά τα 156 σκαλιά! Πάρτε μαζί σας νερό και προμήθειες , παρόλο που ΠΙΑ υπάρχει μια καντίνα, στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων, καθώς και υπηρεσία delivery (!!!) για όσους δεν αντέχετε να ανεβοκατεβένετε τα 156 σκαλιά κάθε φορά που θα θέλετε κάτι να φάτε ή να πιείτε.

 

Η παραλία έχει δύο κόλπους και θα σας συνιστούσα να πάτε στον δεύτερο, αφού τα βράχια θα σας κάνουν φυσική σκιά, οπότε δεν θα χρειαστεί να κουβαλήσετε ομπρέλα μαζί σας. Στο τέλους του κόλπου έχει και μία σπηλιά, αν θέλετε ακόμα περισσότερο ίσκιο. Να έχετε μαζί σας μάσκα και αναπνευστήρα για να εξερευνήσετε τα νερά γύρω από τα βράχια.

Η δεύτερη και πλέον γνωστή παραλία “Φυρή Άμμος” στα Κύθηρα βρίσκεται κοντά στο χωριό Κάλαμος. Πρόκειται  για μια μεγάλη σε έκταση παραλία με κόκκινο χρώμα στην άμμο και τα βότσαλά της, ενώ κατά το παρελθόν έχει βραβευτεί με με βραβείο “Χρυσός Αστερίας” για το φυσικό κάλλος και την καθαρότητα των νερών της. Η πρόσβαση γίνεται και από το χωριό Κάτω Λιβάδι αν και είναι λίγο πιο εύκολη από το χωριό Κάλαμος με τα τελευταία χιλιόμετρα να είναι συνδυασμός ασφάλτινου και χωμάτινου δρόμου. Οι ευνοϊκοί καιροί για τη Φυρή Άμμο είναι νότιος και δυτικός.

furi ammos

Ανάμεσα στο “Καλαδί” και την “Φυρή Άμμο” του Καλάμου βρίσκεται η “Κομπονάδα“. Μεγάλη και ανοιχτή προς το Μυρτώο πέλαγος έχει καταγάλανα νερά και συνδυασμό βότσαλου και Λευκής άμμου. Όπως όλες σχεδόν οι παραλίες του νησιού, δεν είναι οργανωμένη αλλά η πολύ εύκολη πρόσβαση είναι ένα από τα ατού της μιας και μέχρι την παραλία καταλήγει ασφαλτόδρομος. Όπως και οι άλλες παραλίες με τον προσανατολισμό της “Κομπονάδας” οι ευνοϊκοί άνεμοι είναι ο νότιος και ο δυτικός ενώ για να πάτε πρέπει να κινηθείτε προς τα χωριά Τραβασαριάνικα ή Γουδιάνικα και να ακολουθήσετε τις πινακίδες προς την παραλία.

komponada

Αν σας αρέσουν οι βουτιές από βράχια, κοντά στην Χώρα βρίσκεται η παραλία του Χαλκού. Είναι ένας μικρός κόλπος που έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και μία καντίνα. Ο Χαλκός δεν θα σας απογοητεύσει αφού υπάρχουν πολλά σημεία για να σκαρφαλώσετε και να βουτήξετε από ψηλά. Στα συν η σχετικά εύκολη πρόσβαση (συγκριτικά με άλλες παραλίες του νησιού), τα κρυστάλλινα νερά και το απάνεμο σημείο που προσφέρεται για μπάνιο ακόμα και τις μέρες με αέρα. Το μόνο αρνητικό της παραλίας είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ μικρό κόλπο και ακόμα και ο λίγος κόσμος φαίνεται πολύς!

chalkos1chalkos2

Μέσα στην καλύτερη τριάδα των παραλιακών προορισμών είναι η παραλία του Μελιδονιού, από αυτές που στα σίγουρα “πρέπει” κάποιος να επισκεφθεί. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού και συνδέεται με χωματόδρομο με το χωριό Δρυμώνα. Αυτός ο μικρός κολπίσκος με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά με θέα προς την Χύτρα θα σας εντυπωσιάσει, θα σας χαλαρώσει και σίγουρα (έστω και για λίγο) θα σας κάνει να ξεχαστείτε. Λειτουργεί καντίνα στην οποία διοργανώνονται beach party την μέρα και την νύχτα. Ο εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης στην παραλία είναι με τον Καπετάν-Σπύρο και το σκάφος του από το λιμανάκι του Καψαλιού. Ιδανικοί άνεμοι είναι ο βόρειος και ο δυτικός ενώ το μπάνιο στο “Μελιδόνι” μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με μια επίσκεψη στη μονή της Παναγίας της “Μυρτιδιώτισσας”.

melidoni

Φεύγοντας από τον Μυλοπόταμο προσπερνώντας την διασταύρωση που οδηγεί στο σπήλαιο της αγίας Σοφίας μετά από μία πολύ όμορφη διαδρομή με θέα το Ιόνιο πέλαγος θα καταλήξετε στην παραλία του Λιμνιώνα. Ακριβώς απέναντι από την παραλία βλέπουμε τα νησάκια της Παναγίας, δύο μικρές βραχονησίδες μπροστά από τον όρμο του Λιμνιώνα και κάτω ακριβώς από την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, από όπου πήραν και το όνομα τους! Στον Λιμνιώνα υπάρχουν μερικά παραδοσιακά σπιτάκια με πολύχρωμες πόρτες τα οποία τα χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για κατάλυμα.  Το τοπίο θα μπορούσε άνετα να πρωταγωνστεί σε διαφήμιση του ΕΟΤ για το ελληνικό καλοκαίρι…..Μια vintage ατμόσφαιρα παλιάς ελληνικής ταινίας με θάλασσα, αρμυρίκια και ένα καφε-ταβερνάκι στην αμμουδιά να παίζει Χατζηδάκη και τον κυρ-Νίκο να σερβίρει ξυπόλητος τους μεζέδες του στους θαμώνες που σε λίγο με την βοήθεια του ούζου και της μουσικής γίνονται όλοι μια παρέα! Λες και τηλε-μεταφέρεσαι στον χρόνο….Βόρεια του Λιμνιώνα υπάρχει και μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα η οποία ονομάζεται Φωκοσπηλιά γιατί εκεί ζουν φώκιες. Τί άλλο να ζητήσει κανείς;

21875929_10155305164829213_836719223_o

Το γραφικό λιμανάκι στον Αυλαίμωνα δεν θυμίζει σε τίποτα κάποια μεγάλη και οργανωμένη παραλία εντούτοις τα βράχια και ο υπόλοιπος περιβάλλοντας χώρος θα σας κάνουν  κλικ για να ρίξετε μια βουτιά. Ιδάνικος χώρος μπάνιου για παιδιά τη στιγμή που υπάρχουν γύρω-γύρω μέρη να καθίσει κάποιος για φαγητό, αναψυκτικό ή καφέ. Ο Αυλαίμωνας βρίσκεται στο μέσο και ανατολικό άκρο του νησιού, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και η θάλασσα δεν είναι σχεδόν ποτέ φουρτουνιασμένη.

kythira-4

Τέλος, σε όποιον πείτε ότι θα πάτε στα Κύθηρα θα σας μιλήσει για την φημισμένη παραλία Καλάμι. Πρόκειται για μία δύσβατη παραλία που απαιτεί γύρω στα 20 λεπτά περπάτημα και καταλήγει σε ένα σκοινί, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς για να κατέβει. Είναι δύσκολο, αλλά, πιστέψτε μας, κανείς δεν απέτυχε να κατέβει ή να φύγει από την παραλία. Φυσικά, είναι ανοργάνωτη και χρειάζεται να έχετε μαζί σας προμήθειες.

συνεχίζεται…..…..

 

*Λυρικός  πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ζαν Αντουάν Βατό, που τον 18ο αιώνα αποτύπωσε το «Ταξίδι στα Κύθηρα» σαν μια ωδή στην αγάπη, φιλοτεχνώντας φτερωτούς Έρωτες να πεταρίζουν γύρω από ερωτευμένα ζευγάρια, με φόντο έναν απόκοσμα ρομαντικό ορίζοντα.

1200px-Antoine_Watteau_035

 

Leave a Reply