Το ΥΑΜΑΝΙ στις Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2017

Οι “Μεγάλες Μέρες Νεμέας”, ο θεσμός που συνδιοργανώνεται εδω και 13 χρόνια από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ) και τον Δήμο Νεμέας έκλεισε μ’ ένα χορταστικό, πανηγυρικό τριήμερο. Μιλάμε φυσικά για την εκδήλωση που έχει σαν στόχο την προβολή της οινικής ντίβας της περιοχής, του Αγιωργήτικου και πιο συγκεκριμένα των οίνων ΠΟΠ Νεμέα. Στο πλαίσιο αυτό τα οινοποιεία άνοιξαν τις πόρτες τους, καλωσόρισαν το οινικό κοινό για να το ξεναγήσουν στις εγκαταστάσείς τους, να το φέρουν σ’ επαφή με την διαδικασία παραγωγής του κρασιού αλλά και να του παρουσιάσουν όλη την γκάμα των κρασιών τους. Αλλά μην φανταστείτε ότι σταματάει εκεί: η διοργάνωση εμπλουτίστηκε φέτος με εξειδικευμένες γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις και workshop. Επιπλέον οι δρόμοι της Νεμέας πλημμύρισαν μουσικές καθώς δεν έλειψαν οι σχετικές εκδηλώσεις. Δεν θα μπορούσαμε να το χάσουμε.

21396783_10155272262919213_1881470678_n

Σ’ ένα έντονο και γεμάτο διήμερο λοιπόν περάσαμε από το “Κτήμα Μπίζιος” στον Ασπρόκαμπο, όπου δοκιμάσαμε τη νέα (και πρόσφατα εμφιαλωμένη ετικέτα) “Άσπρος Κάμπος” – το μπλέντ από 65% Chardonnay και 35% Μαλαγουζιά που τώρα βγαίνει στην αγορά. Πήραμε άλλη μια τζούρα της μοναδικής του “Νεμέας” του 2011 (ναι, αυτήν που έγραψε η Robinson) και μάθαμε τα σχέδια του οινοποιού Ηλία Μπίζιου για το μέλλον. Κάναμε στάση και στο “Κτήμα Πυργάκη” όπου επικρατεί οργασμός εργασιών επέκτασης του οινοποιείου• σύντομα η νέα αίθουσα γευσιγνωσίας θα είναι έτοιμη, με αμφιθεατρική θέα στο χωριό του Ασπροκάμπου.

21442348_10155272253724213_2045605834_n

Δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε την μοναδική κάθετη γευσιγνωσία δέκα ετών γλυκιάς Νεμέας του “Κτήματος Παλυβού”. Στην πολύ ωραία εκδήλωση που πρωτοστάτησε η κόρη του οινοποιού Ευαγγελία μας σερβιρίστηκαν όλες οι χρονιές από το 2000 έως το 2010 (πλην 2002). Και προσοχή: δεν μιλάμε για εμφιαλωμένο κρασί αλλά για ένα μοναδικό νέκταρ που παλιώνει (δώστε έμφαση στην χρονική βαθμίδα: εξακολουθεί να παλαιώνει) αργά σε βαρέλια στην κάβα του οινοποιείου! Αλλά γι’ αυτό θα διαβάσετε σχετικά σε ειδικό άρθρο (εδώ).

21389248_10155272232684213_1525120056_o

Όπως σε ειδικό άρθρο θα διαβάσετε και για την μοναδική γευσιγνωσία – workshop που παρουσίασε ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης με 12 Νεμέες από τα διαφορετικά αμπελοτόπια εντός της ζώνης – μια σπουδή στο terroir και τις ιδιαιτερότητες της κάθε κοιλάδας που καλλιεργείται αγιωργήτικο.

21458629_10155272226674213_1298913323_o

Κάναμε κι ένα γρήγορο πέρασμα και από τον εκθεσιακό χώρο του ΣΟΝ όπου παρουσιάζονται και μπορούν να δοκιμαστούν τα περισσότερα κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου! Και λέμε γρήγορο γιατί μας περίμεναν στους “Αμπελώνες Ζαχαριά” για μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη ξενάγηση στις τεράστιες εγκαταστάσεις του οινοποιείου συνοδευόμενη από (τί άλλο;) γευστική δοκιμή των καινούργιων premium ετικετών του Κτήματος (μια Νεμέα με σταφύλι από συγκεκριμένο αμπελοτόπι) και την καινούργια τους αγάπη, την ξηρή Μαυροδάφνη.

21441429_10155272240279213_1035435021_o

Ε δεν την βγάλαμε νηστικοί μετά από τόσες δοκιμές, περιηγήσεις και ακροάσεις: κάναμε το απαραίτητο πέρασμα απ’ τον “Σοφό” που μόλις είχε ανοίξει για τη σεζόν και απ’ τον οποίο παρέλασαν οι περισσότεροι οινόφιλοι το διήμερο. Και φάγαμε εξαιρετικά αλλά (και) γι’ αυτό θα διαβάσετε σύντομα πιο αναλυτικά.

Φύγαμε γεμάτοι από γεύσεις, εικόνες, ήχους, θετικές εντυπώσεις. Ανυπομονούμε για το 2018 – μέχρι τότε θα αρκεστείτε (& θα αρκεστούμε) στα επιμέρους άρθρα μας.

Leave a Reply