Agaze

Άνοιξη 2018. Σαντορίνη.

Όλο το νησί μοιάζει να ετοιμάζεται, σχεδόν να φτιάχνεται εξ’αρχής, για τη νέα σεζόν….Παντού χέρια εργατικά βάφουν, τρυπάνε, συναρμολογούν, κουβαλούν… Μέσα σε αυτή την χρονική συγκυρία και με δεδομένο ότι πολλές από τις γευστικές σταθερές μας στο νησί δεν ήταν ακόμα προσβάσιμες, απογοητευμένοι ελαφρώς από τις επιλογές που ήταν διαθέσιμες (πόσο εύκολο είναι σε αυτό το νησί, αν δεν ξέρεις, και να κακοφάς και να το χρυσοπληρώσεις κιόλας…) το μάτι μας έπεσε σχεδόν ανακουφιστικά πάνω σε ένα κατάλευκό μαγαζάκι, στην είσοδο του Πύργου.

Agaze το όνομα του και η ασθητική του πραγματικά δεν σου άφηνε κανένα περιθώριο να μην μπεις μέσα για να ανακαλύψεις τί στο καλό γίνεται εδώ πέρα…. Μια έντονη περιέργεια που όμως αποζημιώνεται και με το παραπάνω.

20180402_111725.jpg

 

Μια πανέμορφη, καλοκαιρινή αυλή – βεράντα με καλαμωτές, χτιστούς καναπέδες, πολύχρωμες μαξιλάρες, ωραίο φωτισμό και εκπληκτική θέα σε υποδέχεται. Ό χώρος με μια επιβλητικά διακριτική κομψότητα, φωτεινός, σχεδόν ηλιόλουστος (πώς αλλιώς άλλωστε αν θέλει να ταιριάξει στον τόπο που το φιλοξενεί) παραπέμπει στην ζεστή ατμόσφαιρα μια γνήσιας, ελληνικής, νησιωτικής κατοικίας. Η καλογυαλισμένη σερβάντα (σήμα κατατεθέν κάθε ελληνικού σπιτιού μέχρι την δεκαετία  του ’60) και η κλασσική (με έναν minimal αέρα ανανέωσης) ροτόντα με το που μπαίνεις σε ταξιδεύουν διακριτικά στη σάλα του σπιτιού της θείας Ρένας όπου πίνατε τα καλοκαίρια παγωμένη σπιτική λεμονάδα!

Το συγκλονιστικό  λευκό υπογραμμίζεται από διακριτικές πινελιές μπλε, κίτρινου και γήινων χρωμάτων ενώ η ελιά στην άκρη του μπαρ συμπληρώνει ένα σκηνικό που δεν μπορεί παρά να φωνάζει «Μεσόγειο»!

Τρίτη μόλις ημέρα λειτουργίας του μαγαζιού και οι άνθρωποι εκεί ακόμα προσπαθούν να βρουν τους ρυθμούς τους (όπως μας αποκάλυψαν, άλλωστε, προγραμμάτιζαν να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα αλλά ήταν τόσος ο κόσμος που βλέποντας το μαγαζί έμπαινε να ρίξει μια ματιά που έκαναν ανεπίσημη πρώτη νωρίτερα….), χωρίς όμως αυτό να τους εμποδίζει στο ελάχιστο  να είναι ευγενικοί και χαμογελαστοί, πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να μιλήσουν με πολύ καμάρι για αυτό το νέο τους εχείρημα, τη φιλοσοφία τους πίσω από αυτό, την εμμονή και την επιμονή τους στην σωστή επιλογή πρώτης ύλης (φρέσκα προϊόντα, τίποτα κατεψυγμένο, χειροποίητες μαρμελάδες, ρυζόγαλο και ψωμί, βιολογικός καφές και πολλά άλλα….). Τί όμορφο να βλέπεις ανθρώπους με γούστο και μεράκι να παραμένουν συνεπείς στην ουσία και στην ποιότητα σε κάθε λεπτομέρεια!

Στο δια ταύτα λοιπόν είπαμε να δοκιμάσουμε το πρωινό τους. Διαλέξαμε 2 από τα 3 προτεινόμενα, το Santorini Flavor (με στραπατσάδα, λουκάνικο και μανούρι, γιαούρτι με μέλι και σύκα, ρυζόγαλο με κανέλα και φυστίκι Σαντορίνης, σπιτικό φρέσκο ψωμί, θυμαρίσιο μέλι, σπιτική μαρμελάδα και φρέσκο χυμό πορτοκάλι) και το Stay Fit (με λευκή ομελέτα με ασπράδια και ταχίνι, κατίκι Δομοκού και καπνιστή γαλοπούλα, γιαούρτι με παρθένο ελαιόλαδο!, τηγανήτες βρώμης με ξηρούς καρπούς, μέλι και κανέλα, σπιτικό ψωμί, φρέσκο βούτυρο, θυμαρίσιο μέλι, σπιτική μαρμελάδα και φρέσκο χυμό πορτοκάλι). Όπως καταλαβαίνετε, από την περιγραφή και μόνο, οι ποσότητες και η ποικιλία του ενός μόνο πρωινού θα έφτανε και με το παραπάνω για δύο άτομα, οπότε θα έλεγα ότι μάλλον  θα τους ταίριαζε περισσότερο ο χαρακτηρισμός του brunch μιας και μετά από ένα τέτοιο γεύμα νομίζω ότι το νωρίτερο που σκέφτεσαι να ξαναγευματίσεις είναι πάλι αργά το απόγευμα! Όλα εξαιρετικά, φρεσκότατα και καλοφτιαγμένα (μου έκανε εντύπωση ότι ακόμα και η μικρή σαλατούλα που συνόδευε τα πιάτα ήταν καλοδουλεμένη και αρτυμένη με ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο και όχι απλά μια πρασινάδα πεταμένη στην άκρη του πιάτου) σε αφήνουν με αυτή την όμορφη αίσθηση ότι ο άνθρωπος που τα φτιάχνει θέλει πραγματικά να σε περιποιηθεί.

Όσον αφορά στον καφέ, οι επιδόσεις του μαγαζιού από τις καλύτερες, για να μην πω η καλύτερη του νησιού. Σε ένα τόπο, όπου οι πιθανότητες να πιεις έναν μέτριο, έστω, καφέ ισοδυναμούν με αυτές του να κερδίσεις το τζόκερ, το Agaze, είναι για άλλη μια φορά μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού, λάτρεις και οι ίδιοι του καλού καφέ έψαξαν αρκετά για να βρουν τα χαρμάνια που θα βάλουν στο μαγαζί τους και εκπαίδευσαν σωστά το προσωπικό τους για να μην τα καταστρέφει κατά την προετοιμασία. Έτσι βρήκαμε πολύ καλό cold brew, αξιοπρεπέστατο cappuccino και έναν αριστοτεχνικά ψημένο ελληνικό. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Από μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο, διαπιστώσαμε ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές και όπως μας πληροφόρησαν και οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού ενδιαφέρονται να τον εμπλουτίσουν και άλλο, παραμένοντας όμως ιδιαίτερα επιλεκτικοί…

Σε ένα νησί που «πουλάει» εμφάνιση εις βάρος, αρκετές φορές, την ποιότητας και της ουσίας, το Agaze, στα πρώτα του κιόλας βήματα φαίνεται να εχει βρει μια αρμονική ισορροπία ανάμεσα τους. Ευχόμαστε να συνεχίσει με την ειλικρίνεια και την δυναμική που ξεκίνησε…

Leave a Reply