Ζυθογνωσια 2017

Τα τελευταία 3 με 4 χρόνια έχει γίνει μια έκρηξη μικροζυθοποιίων στην Ελλάδα, από την οποία έχουν ξεπηδήσει εξαιρετικές μπύρες, διαφόρων ειδών, οι οποίες έφεραν τον Έλληνα κοντά σε έννοιες όπως IPA, Porter, Stout, Saison Blonde κ.ο.κ., έννοιες που μέχρι σήμερα μόνο οι πιο φανατικοί είχαν ακουστά.

IMG_2899

Στα πλαίσια αυτής της έκρηξης, η εταιρεία Vinetum διοργάνωσε με επιτυχία για μια ακόμα χρονιά τη “Ζυθογνωσία”, στο Ζάππειο Μέγαρο. Πάνω από 25 εκθέτες, είτε πρόκειται για τις ίδιες της ζυθοποιίες είτε για εισαγωγείς βρέθηκαν στις αίθουσες του μεγάρου προς τέρψην του κοινού.

Δοκιμάσαμε σχεδόν όλες τις μπύρες και γευτήκαμε γεύσεις καραμέλας, βύνης, λυκίσκου, μπανάνας ακόμη και εξωτικών φρούτων. Από χρώματα είδαμε μπύρες ξανθιές, μπύρες θολές, καφέ, κόκκινες και μαύρες.

Εμείς από όλες ξεχωρίσαμε τις “Crazy Donkey IPA” και “White Donkey Weiss” από τη Σαντορίνη, δύο εξαιρετικές μπύρες με όμορφα χαρακτηριστικά με την πρώτη να έχει 50 βαθμούς πικράδας ενώ η δεύτερη να έχει όμορφα φρουτένια γεύση. Ξεχωρίσαμε και την “MIKόNU American Pale Ale”, μια μπύρα με απαλή γλυκόπικρη γεύση και επίγευση καραμέλας και όλα αυτά από το νησί της Μυκόνου. Συνεχίζοντας την περιδιάβαση στα νησιά του Αιγαίου περνάμε στο νησί της Τήνου, όπου δοκιμάσαμε την “Νήσος Θολή”, μια πολύ φρέσκια, αφιλτράριστη, απαστερίωτη με γεμάτο σώμα και εντονα αρωματική. Δοκιμάσαμε, επίσης, την ολοκαίνουρια “Νήσος 7 Μποφόρ”, μια μαύρη μπύρα (Dark Pilsner) με έντονα αρώματα καραμέλας και έντονη επίγευση.

Συνεχίζοντας στα νησιά, περνάμε στην Εύβοια, και στη μικροζυθοποιία Septem. Εκτός από τις κλασσικές 7 ημέρες και την “8η ημέρα”, δοκιμάσαμε την “Wet Hop Pale Ale”, η οποία παρασκευάζεται από ολόφρεσκο νωπό λυκίσκο, ο οποίος ζυθοποιείται αμέσως μετά τον τρύγο. Εξωτικά φρούτα και λεμονανθός στη μύτη και 33 βαθμοί πικράδας. Μας άρεσε επίσης και η “H.H.S. Imperial India Pale Ale, Lava” κατακόκκινη και πληθωρική, ενώ αν δεν μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ κρασιού και μπύρας, η Septem έχει και σε αυτό απάντηση. “Barley wine”, ένα ποτό που ακροβατεί ανάμεσα στην μπύρα και στο κρασί, με όμορφα αρώματα και μοναδική γεύση. Τέλος, από τα νησιά του Αιγαίου, δεν ξεχνάμε και τις Χιώτικες “Φρέσκια” και “Porter”, δύο νόστιμες μπύρες, με την φρέσκια να έχει φρουτένια επίγευση και την Porter να ξεχειλίζει από αρώματα σοκολάτας και καφέ.

Περνώντας στην ηπειρωτική Ελλάδα, δοκιμάσαμε και ταυτιστήκαμε με την Marea με την ετικέτα “Άσε μας κουκλίτσα μου”, ενώ ενθουσιαστήκαμε με την “Marea Tripel”, μια μπύρα με τριπλή ζύμωση εκ των οποίων οι 2 σε βαρέλι 228 λίτρων, μπύρα η οποία αναδίδει αρώματα βανίλιας από το βαρέλι. Επίσης ιδιαίτερη ήταν η “Delphi Dark Ale”, με μια όμορφη μακρά σοκολατένια επίγευση. Ανεβαίνοντας λίγο πιο βόρεια, στις Σέρρες από τη μικροζυθοποιία Voreia, εντυπωσιαστήκαμε από την φρουτένια “Wit” και την σοκολατένια, με δυνατό σώμα “Stout”.

Περνώντας στις διεθνείς μπύρες, ανακαλύψαμε την γερμανική “Weihenstephan” και μας άρεσαν ιδιαίτερα οι “Hefe Weiss” και “Vitus” με την ιδιαίτερη γεύση μπανάνας. Βέβαια, σταθερή αξία οι βέλγικες μπύρες με την La Trappe να μας εντυπωσιάζει με τις 6 διαφορετικές ετικέτες που υπήρχαν διαθέσιμες και να ξεχωρίζουμε τις “Witte”, “Dubbel” και “Isid’ or”.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο food truck της ομάδας “Po’ Boys”, με τα εξαιρετικά κρεάτινα πιάτα να ταιριάζουν απόλυτα με τις μπύρες αλλά και με την φιλοσοφία της έκθεσης.

Κλείνοντας, πραγματικά μια εξαιρετικά οργανωμένη έκθεση, με πολλούς Έλληνες εκθέτες παρόντες και αρκετούς απόντες, η οποία έχει γίνει ήδη θεσμός. Είμαστε σίγουροι ότι βάζει ήδη ένα μικρό λιθαράκι στην άνθηση της μπύρας στην Ελλάδα.

Leave a Reply