ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Σάββατο πρωί, αρχές Απρίλη. Η άνοιξη προσπαθεί να ξορκίσει τον τραχύ χειμώνα αλλά η πάλη είναι δύσκολη: ψιχαλίζει, φυσάει και γενικώς είναι άστατος ο καιρός. Όμως το νησί είναι καταπράσινο: παντού βλάστηση, οι μαργαρίτες έχουν δημιουργήσει χαλί πάνω στις άγονες πέτρες. Κι ενώ η φύση έχει ξυπνήσει για τα καλά, δεν συμβαίνει το ίδιο και την ανθρώπινη δραστηριότητα πάνω του. Ο βαρύς χειμώνας έχει πάει πίσω όλες τις δουλειές, νωχελικά ετοιμάζονται ξενοδοχεία, δωμάτια και εστιατόρια – η Σαντορίνη ένα απέραντο εργοτάξιο. Ένα τέτοιο πρωινό λοιπόν χαλάσαμε το χουζούρι των ανθρώπων του οινοποιείου, οι οποίοι μας καλωσόρισαν με τον καλύτερο τρόπο. Οικοδέσποινα η Μαριέττα Σαμαρά (στην οποία είχαμε υποσχεθεί ουκ ολίγες φορές αυτήν την επίσκεψη). Στο τηλέφωνο μας καλημερίζει η Κωνσταντίνα Χρυσού. Ξεκινά η ξενάγηση στην, δαιδαλώδη είναι η αλήθεια, κάναβα του Οινοποιείου Χατζηδάκη.

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από την πρώτη οινοποίηση με την ταυτότητα Χατζηδάκη: 1997 το πρώτο Ασύρτικο, 1998 το πρώτο Μαυροτράγανο – σε μια κάναβα, λαξευμένη στον βράχο στον Πύργο. Οινοποιείο μια σταλιά. Είναι 2004 όταν βρίσκεται ο τωρινός χώρος – θα περάσουν όμως 10 ολόκληρα χρόνια μέχρι να γίνει η πρώτη οινοποίηση και να μεταφερθεί η παραγωγή στο τωρινό της σπίτι. Η ιστορία – όπως ήδη ξέρεις αγαπητέ αναγνώστα! – δεν είναι γραμμική: εκεί που τα κρασιά του Κτήματος ανέβαιναν σε αναγνωρισιμότητα, ποιότητα και απήχηση το κακό νέο της απώλειας του Χαρίδημου ταρακούνησε τον οινικό κόσμο. Όσοι όμως βιάστηκαν να ξεγράψουν το οινοποιείο μάλλον δεν ήξεραν καλά τον αείμνηστο Χαρίδημο (ούτε κι εμείς) – μια επίσκεψη στο οινοποιείο θα σας πείσει.

Και εξηγούμαι: η νέα ομάδα που τρέχει το οινοποιείο τώρα υπό την καθοδήγηση της Κωνσταντίνας Χρυσού (δικά της ήταν τα αμπέλια και…το μισό όνειρο για την δημιουργία οινοποιείου) συνεπικουρούμενη από την Στέλλα Χατζηδάκη, τον Αντώνη Χατζηδάκη, την Αριάδνη Χατζηδάκη, την Μαρία Γαλαίου, την Μαριέττα Σαμαρά, τον Ανδρέα Ρούσσο, τον Σαμψών Φύτρο για να αναφέρουμε , έχουν πάρει την…”Σκυτάλη” και συνεχίζουν στον δρόμο που χάραξε ο Χαρίδημος. Σκυτάλη είπα; Ναι στην ΠΟΠ Σαντορίνη αναφέρομαι από 100% Ασύρτικο από επιλεγμένους αμπελώνες στον Πύργο και στο Μεγαλοχώρι. Ωραίο, πλούσιο κρασί, με τα τυπικά αρώματα μιας Σαντορίνης αλλά και νότες μελιού και κηρύθρας.

Στα του οινοποείου όμως: χώρος μεγάλος, δαιδαλώδης, με αυτόν με τα στοιβαγμένα βαρέλια για ωρίμανση και παλαίωση των κρασιών να υπερισχύει. Παλιά κάναβα με όλα τα συμπαραμαρτούντα του έξυπνου αυτού αρχιτεκτονικού μοτίβου: έλεγχος της θερμοκρασίας, καλός εξαερισμός, ιδανικά επίπεδα υγρασίας για την συντήρηση των κρασιών. Χωρισμένη σε επιμέρους θολωτές αίθουσες με απομονωμένη – τρόπον τινά – κάθε επιμέρους λειτουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου: παραλαβή, οινοποίηση, ωρίμανση, φύλαξη, χημικός έλεγχος, αίθουσα δοκιμής, γραφεία κοκ. Σωστή κρύπτη: κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά γιατί δεν φαίνεται από το επίπεδο του δρόμου, μεταφορικά γιατί φυλάσει θησαυρούς – οινικούς. Αριθμήστε μαζί μας:

  1. Αηδάνι
  2. Σαντορίνη Familia
  3. Σαντορίνη Cuvee No. 15
  4. Σκυτάλη
  5. Σκυτάλη Βαρέλι
  6. Νυχτέρι
  7. Rosette
  8. Μαυροτράγανο
  9. Vinsanto
  10. Νάμα
  11. Βουδόματο

Νομίζετε ότι αυτά είναι όλα; Γελαστήκατε! Περιδιαβαίνοντας το οινοποιείο θα πέσετε σε βαρελάκια με πειραματικές οινοποιήσεις, ιδέες που μπορεί να βγούν, μπορεί και όχι. Αλλά αυτή είναι η παρακαταθήκη του Χαρίδημου: ο πειραματισμός. Και αυτόν έχει εμφυσήσει και στην ομάδα που τρέχει τώρα το Οινοποιείο – νέα παιδιά, με όρεξη και ενθουσιασμό, μάτι που γυαλίζει με δυνατή κληρονομιά προικισμένα. Κανονική Familia (η αφιλτράριστη ΠΟΠ Σαντορίνη τους ντε!). Είστε σίγουροι ότι ο Χαρίδημος δεν είναι μαζί μας; Εγώ πάντως όχι…

Πληροφορίες: Οινοποιείο Χατζηδάκη, Πύργος Καλλίστης 84700 Σαντορίνη, http://www.hatzidakiswines.gr/

Leave a Reply