“Ταξίδι στα Κύθηρα” * vol.2

Τα Κύθηρα είναι ένα από τα νησιά που είτε θα τα λατρέψεις, είτε δεν θα θέλεις να ξαναπάς σύντομα, μου έλεγαν όλοι πριν πάω. Και είχαν δίκιο… Στην δική μου περίπτωση συνέβη το πρώτο. Έρωτας κεραυνοβόλος, coup de foudre που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι.

καφενείο

Φαγητό

Όταν τελειώσετε με το μπάνιο σας, πάρτε το αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς τον Αβλέμωνα και την Παλαιόπολη και καθίστε στην “Σκάνδεια” για φαγητό. Φροντίστε να έχετε πάρει τηλέφωνο για να κάνετε κράτηση γιατί μπορεί να την πατήσετε.  Ολόφρεσκα ψάρια και μια εκπληκτική ψαρόσουπα του ονείρου (απαιτείται να έχει γίνει παραγγελία νωρίτερα οπότε καλό είνα να το αναφέρετε όταν θα τηλεφωνήσετε για την κράτηση)! Εμείς παραγγείλαμε ψαρόσουπα για 2 άτομα και μας ήρθε μια σουπιέρα με 5(!!!) πιάτα νοστιμότατη, χυλωμένη, λεμονάτη ψαρόσουπα και μια πιατέλα με 5-6 ψάρια διαφόρων ειδών συντροφιά με εκπλητικά χυλωμένες βραστές πατάτες, τροφαντά κολοκυθάκια και καρότα! Και όλα αυτά στην εκπληκτική τιμή των 22 ευρώ!!! Αν βρεθείτε στο νησί μην το χάσετε…

21886575_10155305058464213_326910290_o

Συνέχεια έχει η φημισμένη ταβέρνα της “Φιλιώς”, στον Κάλαμο. Πολλοί θα σας πουν να δοκιμάσετε το τηγανόψωμο, που είναι πράγματι πολύ ωραίο, αλλά αν θέλετε κάτι διαφορετικό, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον ξινόχοντρο με τις μελιτζάνες. Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Εκπληκτικό το ντόπιο λουκάνικο, πικάντικο και λιπαρό όσο πρέπει, θυμίζει πολύ τα ιταλικά salsiccia ενώ όλα τα μαγειρευτά σε αφήνουν με την αίσθηση του τίμιου, καλομαγειρεμένου σπιτικού φαγητού με μια βαθιά, ειλικρινή και τόσο οικεία νοστιμιά που σε κάνει σίγουρα να θες να ξαναρθείς. Από τα must του νησιού….

Ο “Πλάτανος” στον Μυλοπόταμο (μην ξεχάσετε να πάρετε και εκεί τηγανόψωμο, είναι γευστικότατο), η ταβέρνα “Φαμίλια” στο χωριό Φράτσια και ο “Mιχάλης” με την εντυπωσιακή θέα στην ρεματιά των Μητάτων είναι μερικές ακόμα πολύ καλές επιλογές για για φαγητό αν και γενικά στο νησί είναι δύσκολο να μην φας καλά… Είναι ο ορισμός του value for money φαγητού : τίμιο, ειλικρινές, πεντανόστιμο και φρεσκότατο ΚΑΙ σε πολύ καλές τιμές!

Tα must see του νησιού

Δεν μπορείτε να φύγετε από το νησί αν δεν έχετε πάει στους καταρράκτες. Η καλύτερη ώρα για να τους επισκεφτείτε είναι το μεσημέρι προς απόγευμα. Τους καταρράκτες θα τους βρείτε στον Μυλοπόταμο. Υπάρχει ένας καταρράκτης στην αρχή, που ονομάζεται «Νεράϊδα», αλλά η πραγματική ομορφιά κρύβεται στους Νερόμυλους που απαιτούν γύρω στα 20-25 λεπτά περπάτημα για να τους συναντήσετε. Η διαδρομή είναι βατή και είναι ό,τι πρέπει για να ζεσταθείτε αρκετά και να θέλετε να βουτήξετε σαν τρελοί στα παγωμένα νερά.

Το απόγευμα ξεκινήστε με μία βόλτα στην Χώρα για να δείτε το Κάστρο. Μπορεί να έχει λίγο ήλιο, αλλά αξίζει να το επισκεφτείτε. Πιείτε ένα καφέ στην πλατεία και κάντε μια από αυτές τις υπέροχα άσκοπες βόλτες στα πλακόστρωτα στενά της Χώρας, φωτογραφίστε τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα των λευκών σπιτιών με τις ανθισμένες μπουκαμβίλιες και χαζέψτε τα διάφορα μαγαζάκια. Μπορείτε να αγοράσετε ροζέδες (παραδοσιακά γλυκά) ή να δοκιμάσετε φατουράδα, που είναι το τοπικό λικέρ που φτιάχνουν και να συνοδέυσετε με αυτό μια εκπληκτική «πάστα μύλου». Μην το μπερδέψετε με το φρούτο, δεν είναι ανορθόγραφοι, αλλά αναφέρονται  σε ένα κομμάτι υγρού κέικ που φτιάχνεται με πάστα αμυγδάλου και θυμίζει ένα μεγάλο αμυγδαλωτό!

Μια άλλη επιλογή είναι  να εξερευνήστε αν θέλετε και το βόρειο τμήμα του νησιού. Με το αυτοκίνητο, μπορείτε να περάσετε από τον Ποταμό, το μεγαλύτερο ίσως, χωριό των Κυθήρων και να πιείτε τον καφέ σας στο «Αστικόν», ένα αρτιστίκ πολυχώρο όπου συχνά διοργανώνονται από τα πιο πετυχημένα live του νησιού. Μην παραλείψετε επίσης να περάσετε από την Αγία Πελαγία και να κάνετε μία στάση στον Καραβά, για να προμηθευτείτε τα παραδοσικά λαδοπαξίμαδα. Στο Καραβά, μπορείτε να περάσετε από τον ποταμό Αμήρ Αλί, να κάνετε μία βόλτα εκεί και να πιείτε καφέ στο καφενείο του χωριού.

Το βράδυ μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στην Χώρα που είναι ιδιαίτερα όμορφη με τα φώτα από τον Κάστρο να λάμπουν πάνω της και να καταλήξετε στο Καψάλι. Κάπου στο ενδιάμεσο αυτής της σύντομης διαδρομής θα συναντήσετε τον «Κούκο»! Πολύ καλή επιλογή για κοκτέιλ και μοναδική θέα στο Κάστρο και στο Καψάλι, υπό τους ήχους κλασσικών ροκ κομματιών.

Και αν ήδη σας πείσαμε να τα επισκεφτείτε, λίγο πριν από το ταξίδι στα Κύθηρα, οφείλω να προειδοποιήσω: «Τα Κύθηρα δεν είναι σαν τα άλλα νησιά»… Στη μέση τριών πελάγων, με όψη τραχιά και ομορφιά απαράμιλλη, ως άλλη γη των μυστικών κρύβουν θησαυρούς και έρωτες…. Είσατε έτοιμοι να τους ανακαλύψετε;

*Λυρικός  πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Ζαν Αντουάν Βατό, που τον 18ο αιώνα αποτύπωσε το «Ταξίδι στα Κύθηρα» σαν μια ωδή στην αγάπη, φιλοτεχνώντας φτερωτούς Έρωτες να πεταρίζουν γύρω από ερωτευμένα ζευγάρια, με φόντο έναν απόκοσμα ρομαντικό ορίζοντα.

1200px-Antoine_Watteau_035

Leave a Reply