Hams & Clams, κοινώς όστρακα θα φας!

Αλλαντικά και όστρακα μαζί; Στον Πειραιά; Και αξίζει τον κόπο; Πώς; Ξετρελάθηκες με το μέρος; Πολλά ερωτήματα μαζεμένα – ας πάρουμε τα πράγματα απ΄την αρχή. Πειραιάς. Φρεαττύδα. Δίπλα στο –προ διετίας περίπου- wine bar Corks & Forks ήρθε να προστεθεί το αδερφάκι του. Πιο μπριόζικο και αλανιάρικο, όπως συνήθως τα μικρότερα αδερφάκια. Βρεθήκαμε ένα καλοκαιρινό βραδάκι Παρασκευής στις μπάρες του – ομολογώ με δυσπιστία, καθότι Πειραιώτης: δεν πίστευα ότι θ’ αξίζει ένα κατά δήλωση oyster bar. Έπεσα εντελώς έξω.

Ο χώρος μικρός, ζεστός, ωραία στολισμένος – με έντονα στοιχεία παραθαλάσσιας Ισπανίας και νότιας Ιταλίας (στα χρώματα, την διακόσμηση, το στήσιμο). Η κουζίνα ανοιχτή, με σκεύη να κρέμονται από τoυς τοίχους στο μπάρ και ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι να δεσπόζει στην πλευρά των αλλαντικών• όπου και τα εργαλεία κοπής χαμόν και αλλαντικών, λαχταριστά μπούτια των οποίων κρέμονται από μια ράγα. Από δίπλα και ο συντηρητής κρασιών. Τα τραπέζια υπερυψωμένα με καρέκλες-σκαμπό• μέσα. Έξω στο πεζοδρόμιο 2-3 μπάρες με σκαμπό. Ωραία πράγματα.

21190986_10155250546819213_1900276870_o21191429_10155250547324213_262694849_o

 

Κατεβήκαμε με διάθεση για θαλασσινά – άσε που θέλαμε να τεστάρουμε το μαγαζί στα δύσκολα. Δεν βρίσκεις εύκολα oyster bar εν Ελλάδι. Ξεκινήσαμε με μπρουσκετάκια με φιλέτα γαύρου μαρινάτου – ωραίο μαρινάρισμα, ξιδάτα τα φιλετάκια, ωραίο φρυγάνισμα το ψωμί και στη μέση ελαφρά βρασμένη αλμύρα. Ό,τι πρέπει ξεκίνημα. Συνεχίσαμε με το πιάτο ημέρας, ζυμαρικό λινγκουίνι με σάλτσα ντομάτας και φιλέτο συναγρίδας : καλό βράσιμο al dente, ζουμερή σάλτσα ντομάτας, ωραία δεμένη με τα φιλέτα ψαριού και τα μυρωδικά. Γευστικό και χορταστικό πιάτο.

 

Τί γίνεται όμως με τα οστρακοειδή; Ε εκεί πραγματικά παίζει μεγάλη μπάλα το μαγαζί – κατ’ αρχάς έχει τρομερή ποικιλία από πιάτα: τί αχιβαδάκι αχνιστό, τί στρείδια moscow, τί πορφύρες σε λάδι & ξίδι, τί στρείδια rockfeller και δεν συμμαζεύεται! Εμείς δοκιμάσαμε τα στρείδια spicy tequila: απόλαυση! Ωραίο, ζουμερό και φρεσκότατο στρείδι με σάλτσα καυτερής πιπεριάς, σκόρδο, καπνιστή πάπρικα, λάιμ και κόλιαντρο και φυσικά τεκίλα. Εν συνεχεία είπαμε να δοκιμάσουμε κάτι ατόφια θαλασσινό: πήραμε ωμά στρείδια. Ωδή στη θάλασσα: ζουμερά, σαρκώδη και ολόφρεσκα στρείδια κατέφτασαν μέσα σε ταψάκι με πάγο, συνοδεία κόκκινου και πράσινου ταμπάσκο καθώς και μιας σος με ξίδι, λεμόνι και σκόρδο. Όνειρο!

21191022_10155250546194213_1749570571_o

Ο πειρασμός ήταν μεγάλος να συνεχίσουμε και με τα υπόλοιπα – κάπου εκεί όμως είχαμε αρχίσει να φουσκώνουμε και πατήσαμε φρένο. Υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας όμως να επανέλθουμε με την πρώτη ευκαιρία καθώς ο κατάλογος είναι άκρως δελεαστικός και η πρώτη δοκιμή μας έπεισε να τα δοκιμάσουμε όλα!

21216306_10155250547729213_417887187_o

Μισό λεπτό ρε παιδιά – ξεροσφύρι όλα αυτά;

Σωστά αναγνώστη! Κάθε άλλο, ήπιαμε – παρόλο που η λίστα των κοκτέιλ ήταν υποσχόμενη, προτιμήσαμε την πεπατημένη του κρασιού. Η λίστα του μαγαζιού μικρή, μάλλον αντιπροσωπευτική για τα πιάτα που σερβίρει: έτσι βρίσκεις και Ασύρτικο Σαντορίνης του “Αργυρού” αλλά και βορειοελλαδίτικο από το “Κτήμα Παυλίδη”, και Μανδηλάρι με Μαλβαζία από το “Κτήμα Μωραΐτη” και Βιδιανό (αλλά όχι από Κρήτη – “Βιβλία Χώρα”) και “Κτήμα Αβαντίς” (το χαρμάνι από βιονιέ, ασύρτικο και μοσχάτο). Προσωπικά το βρήκα ως το μόνο αδύνατο σημείο του μαγαζιου: με δεδομένο ότι το αδελφάκι του πλασάρεται ως wine bar και με δεδομένο ότι κυριαρχούν τα όστρακα, θα ήθελα πιο πολλές σαντορίνες (και φρέσκες και καμιά βαρελάτη εκδοχή τους), καθώς και κάνα ρίσλινγκ από Μοζέλα ή Αλσατία (για να μην πω σανσέρ και φάω ξύλο), κάνα σοβινιόν μπλαν νεοκοσμήτικο. Αλλά ας όψεται… Υπάρχει καιρός για βελτίωση.

Σας αφήνω γιατί η περιγραφή με σπρώχνει προς αναζήτηση θαλασσινών – με βλέπω να τρέχω προς το Hams & Clams πάλι!

Πληροφορίες: Hams & Clams – Bar Cuisine. Πάργας 2 & Ακτή Θεμιστοκλέους, 18537, Πειραιάς. Ανοιχτό καθημερινά 14.00 – 02.00. http://hamsandclams.gr/

Leave a Reply