“Αιγιαλεία, Οίνοι & Οινοποιεία”

Το γνωστό οινοφιλικό στέκι πέριξ του Μουσείου της Ακρόπολης, το Winepoint, διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα γευσιγνωσία την Κυριακή 23 Απριλίου: πιο συγκεκριμένα παρουσίασε τα κρασιά της Αιγιαλείας στο Αθηναϊκό κοινό. Το ΥΑΜΑΝΙ δεν μπορούσε να λείπει.

Ο Ξενοφών Σταυρόπουλος που έχει καταφέρει να βάλει στον οινικό χάρτη του κέντρου της πόλης το Winepoint, έβαλε τη σφραγίδα του σ’ αυτή την εκτενή παρουσίαση των κρασιών της Αιγιαλείας: άδειασε το μαγαζί από τραπέζια και τοποθέτησε μαεστρικά στις μπάρες τις σαμπανιέρες με τα κρασιά χωρισμένα ανά ποικιλία και ανά οινοποίηση (λευκά, ροζέ, ερυθρά). Έστησε δηλαδή μια έξυπνη έκθεση για την οποία μάλιστα τύπωσε και έγχρωμους χάρτες ούτως ώστε να μπορεί ο οινόφιλος να συσχετίσει γεύση με γεωγραφική προέλευση! Επιπλέον έβγαλε τα σκαμπό στο στενάκι της Πορίνου επεκτείνοντας το μπαρ στον υπαίθριο χώρο και δημιουργώντας γιορτινή ατμόσφαιρα – χωρίς βαβούρα πάντως.‎

20170423_164848

Η συνταγή ίδια των εκθέσεων: ποτήρι στο χέρι και ελεύθερη δοκιμή κατά βούληση. Δοκιμαζες όσο και όσα ηθελες,‎ με τους δικούς σου χρόνους. Και επειδή η ελευθερία αυτή εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην…ασυδοσία, κυκλοφορούσαν μινιόν μεζεδάκια για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων λόγω άδειου στομάχου.

20170423_170615

 

Συνολικά παρουσιάστηκαν περισσότερα από 50 διαφορετικές ετικέτες αν κι εμείς δοκιμάσαμε γύρω στα 42 (αν δεν χάσαμε το μέτρημα!) από 10 οινοποιεία της περιοχής:‎ “Οινοφόρος – Άγγελος Ρούβαλης”, “Τετράμυθος”, “Οινοποιητική Αχαιών”, τα οινοποιεία “Κιντώνη”, “Καρανικόλα”, “Κροκιδά”, “Κανακάρη”, “Εδανός”, οι “Αμπελώνες Ρίρα” και η “Cavino-Μέγα Σπήλαιο”. Μαλαγουζιές, Ροδίτες, Μοσχοφίλερα, Μοσχάτα Ρίου – μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνια. Αλλά και Chauvignon Blanc και Gewürztraminer‎. Ροζέ ξηρά, ημίγλυκα και γλυκά- επιδόρπια: μπλέντ Grenache Rouge με  Syrah, Merlot με Cabernet Sauvignon, Μοσχοφίλερο με Ροδίτη και Αγιωργήτικο, Μοσχάτο με Ροδίτη. Ξεχωριστό το “Rose” του Εδανού από Μαύρο Καλαβρυτινό. Καθώς επίσης και η πειραματική οινοποίηση γλυκιάς Κυδωνίτσας του Άγγελου Ρούβαλη!

20170423_164807

Και φυσικά κόκκινα: από, την μια πλευρά  διεθνείς ντίβες όπως Pinot Noir (Αμπελώνες Ρίρα & Κιντώνης) , Merlot, Syrah και Cabernet Sauvignon‎ σε μονοποικιλιακές εκδοχές. Και απ’ την άλλη οι ντόπιοι ανταγωνιστές τους Αγιωργήτικο, ξηρή Μαυροδάφνη και φυσικά Μαύρο Καλαβρυτινό (επίσης ξεχωριστό στην ερυθρή εκδοχή του από τον Τετράμυθο αλλά μας άρεσε αρκετά και το μπλέντ με Merlot στο στιβαρό “Μέγα Σπήλαιο” της Cavino). Στο ενδιάμεσο το πάντρεμα των παραπάνω (ελληνικών & ξένων) ποικιλιών σε ενδιαφέροντα χαρμάνια. Επίσης κέρδισε τις εντυπώσεις η πειραματική ξηρή οινοποίηση Μαυροδάφνης του Αγγ. Ρούβαλη καθώς επίσης και ο “Ιανός” του 2004 παρακαλώ, που παρά τα 12 + χρόνια του ήταν ακόμα ακμαίος, με καλή συμπύκνωση και αρκετό φρούτο στο στόμα. Το “ID Αγιωργήτικο” της Αχαιών Οινοποιητικής (με σταφύλι απ’ τον Ασπρόκαμπο Κορινθίας) μας τρέλανε με το φρούτο του – ουπς, ξεφύγαμε απ’ την Αιγιαλεία, συγχωρέστέ μας.

20170423_172026

Συνοπτικά: παρόλο που αρκετά απ’ τα κρασιά αυτά είχαν παρουσιαστεί στις πρόσφατες εκθέσεις Πελοποννησιακών Οίνων και στο Οινόραμα, η συγκεκριμένη έκθεσή τους ανέδειξε καλύτερα την περιοχή αφού η Αιγιαλεία και τα οινοποιεία της ήταν οι μόνοι πρωταγωνιστές. Επίσης ο τρόπος παρουσίασης απ’ το Wine Point έδινε την δυνατότητα (μην πω σ’ έσπρωχνε κιόλας…) να τα δοκιμάσεις όλα, κάτι που σε μεγάλες εκθέσεις καταντά μάλλον ευσεβής πόθος! Συγχαρητήρια λοιπόν τόσο στον Ξενοφώντα Σταυρόπουλο όσο και στους οινοποιούς που αποφάσισαν να στείλουν τους άξιους “αντιπροσώπούς” τους σ’ αυτή την οινική γωνιά της Αθήνας!

Υ.Γ. Μαθαίνουμε ότι το Wine Point ετοιμάζει αντίστοιχου βεληνεκούς παρουσίαση περί τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου (2017 ε), οπότε μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω πληροφορίες.

 

 

Leave a Reply