Περί χαλβάδων…  ή χαλβά το ανάγνωσμα…

Ο “χαλβάς του μπακάλη”, το πιο πρόχειρο γλυκό του ελληνικού τραπεζιού έχει ιστορία, τέχνη και ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον. Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική λέξη halwa, που σημαίνει γλυκό, και η τέχνη του εισήχθη και εξαπλώθηκε στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική καταστροφή από μικρασιάτες με μεράκι. Ο ,άλλοτε, ταπεινός και «ντεμοντέ» χαλβάς γίνεται σήμερα σύγχρονος και επίκαιρος όσο ποτέ, καθώς ανταποκρίνεται με το παραπάνω στις επιταγές της υγιεινής διατροφής και της γαστρονομικής εξέλιξης των ουρανίσκων μας!!!

Για μένα ο χαλβάς είναι στην κορυφή των τοπ 3 επιδιορπίων στον κόσμο. Προσωπικά, προτιμώ ένα καλό χαλβά από χιλιάδες άλλα ευφάνταστα γκουρμέ και μη γλυκά και επιμένω να τον τιμώ φανατικά όλο τον χρόνο και όχι μόνο τέτοιες μέρες. Μάλιστα, τώρα τελευταία που βρήκα και λύσεις που καλύπτουν τις διατροφικές και γευστικές μου ιδιαιτερότητες, έχω  πραγματικά ενθουσιαστεί!

Και στον χαλβά υπάρχουν γούστα και προτιμήσεις. Αλλος γυρεύει φανατικά τους τραγανούς, με τα “δεματάκια” από υπόλευκες κλωστούλες που σπάνε μαστιχωτά, σε άλλον αρέσει ο αφράτος, τριφτός χαλβάς που λιώνει στο στόμα…

Πρόσφατα δοκίμασα 2 εξαιρετικούς, κατά την γνώμη μου , χαλβάδες που βάζουν κάτω πολλές άλλες γκουρμεδιές και σας τους παρουσιάζω :

Χαλβάς Όλυμπος, Παπαγάννη με σοκολάτα υγείας και αμύγδαλα

Οι ίνες χαλβά είναι  διακριτικά εμφανείς και όμορφες, αλλά η έκπληξη βρίσκεται στην αφράτη, μαλακιά και απαλή υφή.  Το αμύγδαλο είναι αρκετό και όσο πρέπει καβουρδισμένο, η σοκολάτα καλής ποιότητας και η αίσθηση του κακάο πλούσια να μετριάζει ιδανικά τη γλύκα . Ο χαλβάς αυτός λιώνει στο στόμα σχεδόν πριν προλάβεις να τον μασήσεις και αποτελεί κατηγορία από μόνος του. Από τους καλύτερους!

Παρασκεύασμα από ταχίνι με λευκή σοκολάτα, φουντούκι και κακάο, Παπαγιαννόπουλος

Ενδιαφέρουσα γευστικά ΚΑΙ αισθητικά η εκδοχή με κακάο, φουντούκια και επικάλυψη λευκής σοκολάτας, που ξεφεύγει από το χαλβά και θυμίζει περισσότερο “γλυκό” (μα δεν μοιάζει με ένα λαχταριστό κομμάτι τούρτα σοκολάτα…?).

Ινώδης, τριφτός και τραγανός ταυτόχρονα, λιώνει στο στόμα χωρίς να αφήνει “καραμέλα”στο δόντι, αποκαλύπτοντας πολύ καλή τεχνική. Εξαιρετικό το φουντούκι, με σωστό καβούρδισμα και διακριτή η αίσθηση του κακάο που ισορροπεί εξαιρετικά την γλυκύτητα της λευκής σοκολάτας. Διαφορετικός και ενδιαφέρον…..

Στην Αθήνα, βρήκαμε το χαλβά τους μεταξύ άλλων, στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, στο Nora’s deli Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκι, στο Nuts and Berries Κ.Βάρναλη 2 Χαλάνδρι, στον Ιορδάνη Λεωφόρος Ηρακλείου 230 Ν.Ιωνία, στον Μανδραγόρα Δ.Γούναρη 14 Πειραιάς, στο Έργον Χαριλάου Τρικούπη 126 Ν.Ερυθραία.

Δοκιμάστε τους σαν επιδόρπιο, σαν σνακ, παρέα με έναν μυρωδάτο ελληνικό καφέ, σαν «ενεργειακή» μπάρα πριν την άσκησή σας και με όποιον άλλον τρόπο φαντάζεστε….Δεν θα σας απογοητεύσουν.

Στην υγειά σας….

Leave a Reply