Καφενειο ουζερι Λεσβιον: για τις καλοκαιρινες νυχτες που δεν σε κραταει το σπιτι και οχι μονο!

Η διάθεση σηκώνει ουζάκι, ψαρομεζέ και καλή παρέα. Όσο κι αν τα καινούργια σε τραβούν από τη μύτη, η αθηναϊκή ταβέρνα θα παραμένει ζωντανή, αγαπημένη, το «οπωσδήποτε» μιας αθηναϊκής, καλοκαιρινής νύχτας που απλά το σπίτι δεν σε κρατάει. Είναι ανεπιτήδευτη, σε δέχεται με τα καλά σου ή/και με τη σαγιονάρα, σε σερβίρει πιάτα που μοιράζεσαι, έχει γκαρσόνια που δεν πρόφτασαν να αποκτήσουν τουπέ και τιμές που εύκολα σηκώνει η τσέπη σου.

Μια τέτοια καλοκαιρινή βραδιά και με αυτήν ακριβώς την διάθεση ανηφορίσαμε λοιπόν προς το Λέσβιον. Από το 1965 που ξεκίνησε να λειτουργεί μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς. Διακριτικά κρυμμένο στις ανηφόρες του Γαλατσίου σε μία παραδοσιακή γειτονιά, έχει καταφέρει με το πέρασμα των χρόνων να γίνει ένα στέκι ιδιαίτερα ενδιαφέρον που μπορεί να ικανοποιήσει πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις. Οικογενειακή υπόθεση και σταθερή αξία αυτό το παραδοσιακό, γαλατσιώτικο καφενείο όπου μπορεί κάποιος να πιεί το καφεδάκι του το πρωί παίζοντας τάβλι ή πρέφα και να συζητήσει για ό,τι τον απασχολεί μέχρι την ώρα που τα κάρβουνα ανάβουν και η κουζίνα αναλαμβάνει το ρόλο του καπετάνιου που με ένα ιδιαίτερο τρόπο προσπαθεί να ταξιδέψει τους θαμώνες σε ένα γευστικό κόσμο μέσα από θαλασσινούς μεζέδες και μεγάλη ποικιλία ούζων Μυτιλήνης.

Οι άνθρωποι εδώ, πατέρας και γιος (ο κύριος Τάκης και ο Περικλής Κακαρώνης), μαγειρεύουν με ελαιόλαδο από τη Θερμή, τυριά από το χωριό τους την Άγρα και από το Μεσότοπο, χταπόδι βορείου Αιγαίου, ενώ τα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά είναι φρέσκα, ελληνικά, ό,τι βρούνε στην αγορά, αλλά όχι πάντα από τη Λέσβο. Υπέροχο το ψητό χταπόδι (λιασμένο κανονικά και όχι προβρασμένο) που ο κύριος Τάκης ξέρει και ψήνει όπως λίγοι – να είναι ξεροψημένο απ’ έξω κι όλο θαλασσινούς χυμούς στη καρδιά του), σαρδέλες σωστά ψημένες και σε μεγάλη μερίδα, λαδοτύρι και φρέσκες πατάτες τηγανητές (στη σωστή ποσότητα και με σωστό τηγάνι!). Επίσης, υπέροχο το καλαμάρι, τόσο το ψητό όσο και το τηγανητό και εξαιρετικό χέρι στο τηγάνι που απογείωσε τα ολόφρεσκα, ιωδιούχα μπαρμπούνια. Σε όλα αυτά προστίθεται μια αξιόλογη ποικιλία από ετικέτες ούζων και φυσικά η ζεστή και φιλική εξυπηρέτηση του προσωπικού! Τί άλλο να ζητήσει κανείς; Γεύσεις που περιέχουν αλήθεια. Το απολαύσαμε όσο τίποτα!!

Λέσβιον, Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210-29.23.689.

Leave a Reply