CTC ή ΣΙ-ΤΙ-ΣΗ

Μετά τις δύσκολες μέρες που πέρασε η εστίαση, την περίοδο του εγκλεισμού λόγω του Κορονοϊού, τα εστιατόρια και τα μπαρς έχουν αρχίσει σιγά σιγά να ανοίγουν. Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα και τα αρχικά δείγματα φαίνονται ενθαρρυντικά, καθώς ο κόσμος έχει αρχίσει σιγά σιγά να πηγαίνει στα εστιατόρια, ενώ οι σεφ και οι εστιάτορες χρησιμοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο που είχαν δημιουργικά, ώστε να επανέλθουν με νέα μενού και νέα κονσεπτ.

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ένας σεφ που εμείς εκτιμάμε ιδιαίτερα, αποφάσισε ότι η επαναλειτουργία του κορυφαίου CTC, ίσως, δεν είχε ενδιαφέρον, με δεδομένο ότι ουσιαστικά είχε μπροστά του μόνο ένα μήνα (παραδοσιακά η σαιζόν για το CTC ολοκληρώνεται τον Ιούλιο).

Και αυτή η απόφαση αποδείχθηκε (για εμάς τουλάχιστον) καλή. Και ο λόγος γιατί ο Αλέξανδρος αποφάσισε να κάνει μια παλαιότερη ιδέα του πραγματικότητα. Να δημιουργήσει μια ταβέρνα όπως παλιά, αλλά με τις γεύσεις λίγο αλλαγμένες, όπως μόνο αυτός θα μπορούσε! Και ποιός καλύτερος χώρος από το παλιό “Σένιος”, στην Καλαμιώτου, πίσω από την πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Ο χώρος θυμίζει πολύ παλιό καφενείο, με τα ξύλινα επιθέματα στους τοίχους να φτάνουν αρκετά ψηλά και τα βαρέλια να στολίζουν τον κεντρικό τοίχο του. Τραπεζάκια υπάρχουν και στον πεζόδρομο, αλλά και στον εσωτερικό χώρο (τα νέα μέτρα τηρούνται πλήρως).

Στα των γεύσεων και των φαγητών τώρα. Η μυσταγωγία του καφενείου ξεκινάει από την αρχή. Στο τραπέζι σας, αφού πάρουν την παραγγελία σάς για τα ποτά, καταφθάνει ένας γεμάτος δίσκος με εδέσματα, “τα πρώτα”, για να διαλέξετε! Ο σεφ θα καταφθάσει μαζί με τον δίσκο για σας κατατοπίσει.

Εμείς διαλέξαμε: τις σαρδέλες – μαριναρισμένες σε οινολάσπες από βινσάντο, βινεγκρέτ από αμπελόφυλλα και νούντλς ριζιού, την “Αθηναϊκή” τουτέστιν ταρτάρ από μυλοκόπι, μαγιονέζα τομάτας και δάκρυα μαστίχας και τη μους ταραμά.

Και ακολούθησε η κυρίως παραγγελία μας (σίγα μην μέναμε στα πρώτα…). Τσιπς πατάτας με φέτα και ρίγανη, λουκουμάδες μπακαλιάρου με σάλτσα ΧΟ και πορκέτα μαριναρισμένη σαν γύρος και τυροκαφτερή.

Δεν ξέρω τί να πρωτοπεριγράψω… Η απίστευτη ταραμοσαλάτα, με την τόσο ιδιαίτερη και μοναδική γεύση: και γλυκιά και αλμυρή, σε μια απίστευτη ισορροπία. Αλλά και υφή της ταραμοσαλάτας ιδιαίτερη. Πολύ πιο μαστιχωτή. Μάλιστα, όταν τραβάς του κουτάλι σου, δημιουργείται ένα χαρακτηριστικό κορδόνι. Στο ίδιο μοτίβο και οι σαρδέλες, μαριναρισμένες στις οινολάσπες από βινσάντο: γλυκιές με μια αίσθηση αλμυράδας, από την γεύση του ψαριού, συνδυασμένες πολύ ωραία με την βινεγκρέτ αμπελόφυλλο και τα νούντλς.

Εκπληκτική και η μοντέρνα Αθηναϊκή με το ταρτάρ μυλοκόπι. Απίστευτη φινέτσα από ένα πιάτο που βασίζεται σε μια πολύ κλασσική συνταγή, δοσμένη με την μοντέρνα οπτική. Δεν είναι τυχαίο ότι το πιάτο αυτό ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης το σερβίρει και στο CTC.

Στα των κυρίως τώρα. Απίστευτα τραγανές οι πατάτες, καθόλου λαδερές, πραγματικά σε ταξιδεύουν. Μια γεύση που βρίσκεται χαραγμένη στο DNA του ελληνικού καλοκαιριού. Οι λουκουμάδες μπακαλιάρου τραγανοί απ’ έξω και ζουμερή μέσα με την σάλτσα από ΧΟ να δίνει την απαραίτητη ένταση που χρειάζεται το πιάτο.

Και τέλος η πορκέτα. Αχ αυτή η πορκέτα. Τόσο μαλακή που μπορούσε να κοπεί και με την καρδιά ενός μαρουλιού. Μαριναρισμένη σαν γύρος, που σου φέρνει μια γεύση τόσο οικεία, από το πιο διάσημο ελληνικό fast food, συνοδευόμενη από μια νόστιμη τυροκαυτερή, απαραίτητο πιάτο για κάθε τραπέζι σε ένα καφενείο.

Έχοντας δοκιμάσει αρκετά πιάτα και θέλοντας να αφήνουμε πάντα ανοικτούς λογαριασμούς, ώστε να επιστρέψουμε, δεν προχωρήσαμε σε γλυκό.

Εξαιρετική ιδέα από τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη αλλά και την ομάδα του ομάδα του Clumsies (στους οποίους άλλωστε άνηκε και η αρχική ιδέα του Senios). Οι γεύσεις μοναδικές. Ο Σεφ έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να πέσει με τα μούτρα και σε άλλα πράγματα που δεν είναι απαραίτητα “Υψηλή Γαστρονομία”.

Πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή για το κέντρο της Αθήνας. Μην το χάσετε.

Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΗ: Καλαμιώτου 15, Αθήνα

https://www.instagram.com/kafeneionsitisi/

Leave a Reply