Οδοιπορικο στη Ναουσα vol.3: Το φαγητο

Συνεχίζοντας από τα προηγούμενα μέρη του οδοιπορικού μας προχωράμε στα περί του φαγητού. Η αναφορά και πάλι είναι αυστηρώς χρονική.

Στη Νάουσα θα βρείτε πολλά και ενδιαφέρονται εστιατόρια, με πολύ ενδιαφέρουσες λίστες κρασιών ενώ αντίστοιχα ωραία πράγματα να δοκιμάσετε θα βρείτε και στην Βέροια.

Ξεκινώντας, πήγαμε στα “Οινομαγειρέματα”, όπου ένας όμορφος, μικρός και ζεστός χώρος μας περίμενε. Δοκιμάσαμε όμορφες τοπικές γεύσεις, με τον νόστιμο τυράκι μπάτζο, στα καλύτερά του. Δοκιμάσαμε επίσης υπέροχες ψητές μελιτζάνες με σκόρδο και τυρί, ενώ συνεχίσαμε με ψητές πανσετούλες αλλά και μοσχάρι με μελιτζάνες σερβιρισμένες σε μικρές πήλινες γάστρες.

Στο Αρκοχώρι, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα, και μέσα από μια υπέροχη διαδρομή στο δάσος, υπάρχει η ταβέρνα το “Χάραμα”. Ξεπερνώντας τα πρώτα πιάτα, που όλα ήταν εξαιρετικά (δοκιμάστε την παστουρμαδόπιτα), θα περάσω αμέσως στα κυρίως. Πολύ όμορφα μελωμένο αγριογούρουνο, μοσχάρι με παστουρμά, και μοσχάρι μαγειρεμένο σε φύλλα κρούστας. Όλα τέλεια και καλομαγειρεμένα. Τα συνοδέψαμε όλα αυτά με μια “Ναουσαία” του Κτήματος Φουντή από το 2012, με μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση στο κρασί, όπου τα γήινα αρώματα στη μύτη έχουν τον πρώτο λόγο. Συνεχίσαμε με μια “Ράμνιστα” του 2013 ενώ κλείσαμε με ένα πολύ σπάνιο και ιδιαίτερο κρασί, το “Γιαννάκοβο” του Βαϊναλή από το 2008, από έναν ερασιτέχνη παραγωγό που δεν φτιάχνει πια κρασιά. Όμορφη μαρμελαδένια μύτη και στρογγυλο στόμα με μια γλυκιά επιγεύση στο στόμα.

Για μπόνους σας φύλαγα τη κάβα του καταστήματος. Ζητήστε να σας ξεναγήσουν και δεν θα χάσετε!

Μέσα στη Νάουσα θα βρείτε επίσης και τη “Σπονδή”. Με προσανατολισμό και φιλοσοφία περισσότερο κοντά στον μεζέ, θα βρείτε ωραίους μεζέδες με τοπικά προϊόντα, θα βρείτε επίσης και ψαρομεζέδες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μπάτζο ψητό, παστουρμαδοπιτάκια (και πάλι…), ωραίους κρεμμυδοκεφτέδες και βέβαια επιβάλλεται και μια καυτερή πιπεριά.

Περνώντας από τη Νάουσα στη Βέροια, εκεί νομίζω κυριαρχεί το “12 Γράδα”. Σε έναν πολύ ενδιαφέροντα και ζεστό χώρο, στο διατηρητέο κτήριο δίπλα από τη γέφυρα Καραχμέτ, με θέα την κοίτη του ποταμού Τριποτάμου, βρίσκεται το εστιατόριο/wine bar. Στο ισόγειο, θα βρείτε πιο χαλαρό χώρο για να απολαύσετε το κρασί σας, με ψηλά σταντ που σου φέρνουν στο νου μπαρ, ενώ στον όροφο υπάρχει ο πιο κλασσικός χώρος του εστιατορίου.

Μιλώντας για φαγητό δοκιμάσαμε (δις μάλιστα) την αποδομημένη παστουρμαδόπιτα (πάλι….), κεφτεδάκια με σάλτσα και χειροποίητες πίτες, χειροποίητα κανελόνια με γέμιση τυρί και σάλτσα πέστο, τηγανιά με κρασάτη σάλτσα αλλά και χοιρινά φιλετάκια με τυρί επάνω σε πιτούλες και μοσχαρίσια σκαλοπίνια.

Από μια εξαιρετική λίστα κρασιών, εμείς επιλέξαμε να πιούμε τη “Νάουσα” 2013 του Μάρκου Μαρκοβίτη και τα νεαρά κλίματα του Απόστολου Θυμιόπουλου, και τα δύο με εξαιρετικά, που δείχνουν τις δυνατότητες και την δυναμική του Ξινόμαυρου.

Μετά το φαγητό δεν θέλετε και ένα γλυκάκι; Ε σίγουρα…. Ρεβανί, παραδοσιακό προιόν στη Βέροια! Και το καλύτερο στου Χουχλιούρου. Μην ζητήσετε τίποτα άλλο στο μαγαζί. Μόνο αυτό, ούτε καν παγωτό… αν θέλετε, αγοράστε ένα ωραίο καϊμάκι από ένα ζαχαροπλαστείο ή από το περίπτερο, αλλά στου Χουχλιούρου θα βρείτε το καλύτερο ρεβανί μακράν.

Και επειδή φαγητό δεν είναι μόνο τα εστιατόρια και οι ταβέρνες, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το τυροκομείο Τρεμπελή, στη Νάουσα, όπου μπορείτε να αγοράσετε μια εκπληκτική παλαιωμένη για 3 χρόνια, γίδινη γραβιέρα, καπνιστά τυριά με τρούφα ή με πάπρικα, γραβιέρες με πιπέρια και βέβαια μπάτζο.

Τέλος, κλείνοντας το κομμάτι φαγητό, επισκεφθήκαμε και το κρεοπωλείο Φάρμας Μπαντή, όπου μπορείτε να αγοράσετε εξαιρετικά αλλαντικά από κρέατα της φάρμας (παστουρμά, καπνιστό με πιπέρι ή με βότανα και άλλα). Βέβαια, μπορείτε να αγοράσετε και κρέας, ενώ αν έχετε και ταξίδι μπροστά σας, όπως εμείς, μην διστάσετε να τους ζητήσετε να σας τα πακετάρουν αναλόγως, για να τα πάρετε μαζί σας. Αυτό κάναμε κι εμείς άλλωστε.

Αντί κατακλείδας:

Κλείνοντας τη σειρά των άρθρων, θα πω ότι μαγεύτηκα από τα μέρη που επισκέφθηκα. Το φυσικό κάλλος, οι όμορφοι άνθρωποι και τα καταπληκτικά κρασιά θα σας κερδίσουν αμέσως. Και να είστε σίγουροι ότι μπορέσαμε να δούμε και να κάνουμε μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι των πραγμάτων που μπορεί κάποιος να δει και να κάνει στην περιοχή. Εις το επανειδείν λοιπόν.

Leave a Reply