How to get away from quarantine (ΙΙ)

Ημερολόγιο Καραντίνας vol. 2:

Ξέρω ξέρω. Μα καλά τέτοιο άρθρο λίγο πριν λήξει η καραντίνα; Ε ναι, γιατί όχι! Με ένα μήνα μπροστά μας με κλειστά εστιατόρια και καφετέριες, σαν καραντίνα θα είναι. Άλλωστε ο επόμενος μήνας χρειάζεται μέγιστη προσοχή.

Μέσα σε αυτά τα κοσμογονικά που συμβαίνουν, η αγάπη μας για το κρασί παραμένει αναλλοίωτη. Έτσι, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε το “Σαββατιανό Σώκου”. Ή μάλλον καλύτερα, ήπιαμε (μέχρι τελευταίας ρανίδος) το Σαββατιανό Σώκου. Το κρασί αυτό το έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές σε εκθέσεις, δεν είχε τύχει όμως να βρεθεί μπροστά μας για κάτι πιο εκτενές.

Το οινοποιείο Σώκος βρίσκεται στην δυτικότερα σύνορα της Αττικής, στις πλαγιές του όρους Κιθαιρώνα, στο χωριό Ερυθρές – παλιότερα γνωστό και με την αρβανίτικη ονομασία του ως Κριεκούκι (δηλ. κόκκινο κεφάλι).

Οι Ερυθρές οφείλουν το όνομά τους στην αρχαία βοιωτική πόλη των Ερυθρών που βρισκόταν στην ίδια περιοχή. Κάτοικοι μάλιστα των Ερυθρών λέγεται ότι ίδρυσαν την ομώνυμη αποικία στην Ιωνία της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται απέναντι από την Χίο.

Στα του κρασιού όμως τώρα!

Στη μύτη είναι έντονα φρουτώδες, με αρώματα αχλαδιού & λεμονιού που προσδίδουν μια ωραία φρεσκάδα. Στο στόμα είναι ιδιαίτερα απαλό, με την γεύση του να είναι περισσότερο φυτική αλλά και λεμονάτη. Η οξύτητα είναι μέτρια, όπως και η επίγευση.

Και για τον γευστικό συνδυασμό…κάτι καλοκαιρινό θα έλεγα. Γεμιστά ας πούμε! Αν και οι τομάτες δεν είναι ακόμα γευστικά στο απόγειό τους (θα μπορούσα να πω ότι βρίσκονται στο χειρότερο σημείο) παρ’όλα αυτά η φρεσκάδα όλων των μυρωδικών στο ρύζι, αλλά και οι υφές που του προσδίδουν η τριμμένη πατάτα και το κολοκύθι, το κάνουν ένα εξαιρετικό φαγητό. Το φαγητό συμπλήρωσε ένα αέρινο και νόστιμο ανθότυρο.

Η φρεσκάδα αλλά και η ένταση των μυρωδικών του φαγητού μας συνοδεύτηκε άριστα από το καλοφτιαγμένο Σαββατιανό στο ποτήρι μας.

Εις υγείαν! Και με προσοχή και σύνεση τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Leave a Reply