Στελλιος Μπουταρης: Προσωπικα οινικα βιωματα

Τη Δευτέρα 27/11/2017 στο House of Wine ο Τάσος Πικούνης και η υπόλοιπη ομάδα  υποδέχθηκαν τον Στέλλιο Μπουτάρη, προ-τελευταίο σταθμό στο οινικό ταξίδι με τα “Πρόσωπα του Κρασιού”.

Ο Στέλλιος Μπουτάρης, για όσους δεν γνωρίζούν, είναι ο πρόεδρος της Κυρ-Γιάννης, της οινοποιίας που ίδρυσε ο Γιάννης Μπουτάρης το 1997, όταν και αποχώρησε από την οικογενειακή επιχείρηση. Τα αμπελοτόπια της εταιρείας βρίσκονται στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας και στο Αμύνταιο.

Ο Στέλλιος μας υποδέχθηκε στον φιλόξενο χώρο του House of Wine και όντας ο ίδιος ιδιαίτερα φιλόξενος, γέμισε τα ποτήρια μας με το Esprit du Lac, το νέο ροζέ κρασί του κτήματος από Ξινόμαυρο Αμυνταίου και από παλιά κλήματα.

Όταν πια ξεκίνησε η εκδήλωση, ο Στέλλιος μας ταξίδεψε στην προσωπική του οινική διαδρομή, με 12 σταθμούς – κρασιά, τα οποία για τον ίδιο σημαίνουν πολλά:

  • Ξινόμαυρο Νάουσας 1990
  • Καλλίστη (Ασύρτικο Σαντορίνης) 1992
  • Ταρσανός 2013 & 2016
  • Syrah 2001 & Merlot 2001
  • Δύο Ελιές 2006 & 2015
  • Διάπορος 2008 & 2015
  • Μπλε Αλεπού 2015
  • Χρυσογέρακας 2013

Μάλιστα, τα δύο πρώτα ήταν ειδικές εμφιαλώσεις για το γάμο του Στέλλιου, από το μακρινό 1994. Το πρώτο, μάλλον αδύναμο, ενώ το δεύτερο, η Καλλίστη, ήταν ακόμα εντυπωσιακή δυνατή για ένα κρασί 25 ετών.

Όλα τα κρασιά εντυπωσιακής ποιότητας, όμως από όλα εντυπωσιαστήκαμε από τον Ταρσανά του 2016, με τους 8 μήνες βαρέλι, με γιασεμιά να γεμίζουν τη μύτη και το στρογγυλό στόμα, με το Syrah του 2001, με το ζωηρό χρώμα και τις κεραμιδί ανταύγειες και με πολλά μπαχάρια στο στόμα. Μεγάλη αδυναμία για εμένα είναι ο Διάπορος και η Μπλε Αλεπού, ενώ μας μάγεψε και ο γλυκός Χρυσογέρακας, με το γλυκό χαμομιλένιο άρωμα και το ισορροπημένο στόμα.

Εκτός βέβαια από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ακούσαμε πολλές ιστορίες για το πως ο ίδιος ο Στέλλιος ξεκίνησε από πωλήσεις στην Αμερική, πώς δούλεψε με τον θείο του και τον πατέρα του στην οινοποίηση και πώς από το 2004 ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας.

Μάθαμε την ιστορία της Κούλας, του διάσημου πύργου που βρίσκεται στο κτήμα στο Γιαννακοχώρι και είναι το έμβλημα της “Κυρ-Γιάννη”, ποιό ήταν το πρώτο κρασί που δημιούργησε εξ’ ολοκλήρου μόνος του αλλά και ποιά η ιστορία πίσω από την Μπλέ Αλεπού.

Κλείνοντας, μια πολύ όμορφα σχεδιασμένη βραδιά, με τον Στέλλιο Μπουτάρη να μας κερδίζει με την ευγένεια και την απλότητά του και βέβαια σαν αποκορύφωμα να έχουμε τα κρασιά του κτήματος.

Αν και τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτός ο κύκλος των ομιλιών έχουν κλείσει, ελπίζουμε η ομάδα του House of Wine να επανέλθει και με δεύτερο κύκλο.

Leave a Reply