Το Χαραμα

Αν είστε αθεράπευτα ρομαντικοί ή φίλοι του ρεμπέτικου τότε μάλλον το μυαλό σας θα πηγαίνει είτε στην ώρα της ημέρας που το πρώτο φως αρχίζει να φωτίζει τον ουρανό, είτε στο τραγούδι του Παπαϊωάννου, είτε στο θρυλικό κέντρο διασκέδασης στην Καισαριανή (άρρηκτα συνδεδεμένο και αυτό με το ρεμπέτικο).

Αλλά φευ, η λέξη κλειδί στην περίπτωσή μας είναι το Αρκοχώρι. Ίσως θυμάστε (έχοντας διαβάσει εδώ), ότι μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα, στους πρόποδες του Βερμίου υπάρχει ένα χωριό, εν ονόματι Αρκοχώρι. Εκεί βρίσκεται το εστιατόριο/ταβέρνα το “Χάραμα”, μια ξεχωριστή πινελιά στην γαστρονομική παράδοση της περιοχής.

Όπως και πέρισυ, επισκεφθήκαμε και φέτος τη Νάουσα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Νάουσα: η πόλη του Οίνου” (περισσότερα γι’ αυτό προσεχώς) και βέβαια δεν χάσαμε την ευκαιρία να πάμε στο “Χάραμα”.

Σε συνέχεια των όσων είχαμε γράψει στο προηγούμενο άρθρο μας, για άλλη μια φορά ο Στέφανος, ο άνθρωπος πίσω από αυτό το εστιατόριο, καθώς και η ομάδα του μπόρεσε να μας εντυπωσιάσει.

Από το καλωσόρισμα με σούπα βελουτέ κουνουπίδι, στα ορεκτικά (σαγανάκι με σπιτική μαρμελάδα, μανιτάρια πανέ), όλα ήταν εξαιρετικά. Και κάπου εκεί περάσαμε στα κυρίως! Μοσχάρι με παστουρμά με μια απίστευτα μελωμένη σάλτσα (μάλιστα κάναμε επανάληψη στο πιάτο), καπνιστό αγριογούρουνο (απίστευτα τρυφερό κρέας και κάπνισμα τόσο όσο) συνοδεία ενός πουρέ σελινόριζας. Συνέχεια με ένα πολύ νόστιμο ελάφι κοκκινιστό και με χοιρινό μπακλαβά. Μια εξαιρετική ιδέα του Στέφανου, όπου το χοιρινό ψήνεται μέσα σε μια φωλιά από φύλλο κρούστας. Τόσο τρυφερό μα και τόσο νόστιμο πιάτο.

(Μάλλον πέσαμε με τα μούτρα στο φαγητό και οι φωτογραφίες ήταν ελάχιστες. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι μάλλον φάγαμε καλά!)

Και βέβαια κυρίαρχο στοιχείο στο “Χάραμα” είναι το κρασί. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι έτσι για ένα εστιατόριο στην Νάουσα. Πολύ μεγάλη επιλογή του Στέφανου, με ένα κελάρι ποίημα. Απλώς ζητήστε να σας πάνε εκεί και να είστε σίγουροι ότι θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε τί να πιείτε.

Πριν κλείσουμε, να αναφέρουμε την εξαιρετική φιλοξενεία των ανθρώπων εκεί καθώς και τις τιμές του, οι οποίες, ιδιαίτερα για έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει στην Αθήνα, μάλλον θα φανούν εξωπραγματικά φθηνές.

Εστιατόριο “Χάραμα”, Αρκοχώρι Νάουσας, τηλ. 23320-21125

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.estiatorio-xarama.gr/


Leave a Reply