La Maison du Grec: Ένα bistro  a la ‘50s στο κέντρο της Αθήνας

Το La Maison du Grec είναι ένα ελληνικό bistro με γαστρονομική βάση ελληνικές παραδοσιακές συνταγές από  φρέσκα υλικά εγχώριας προέλευσης σε συνδυασμό με έναν πιο νεωτερίστικο τρόπο παράγωγης και εκτέλεσης. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα “place to be”, ένας πόλος  έλξης όπου οι θαμώνες του θα μπορούν να απολαμβάνουν  φαγητ ,  καφέ και ποτό όλες τις ώρες τις ημέρας.

Έτσι το La Maison du Grec ξανα-άνοιξε (όταν, πριν από τρία χρόνια,  το «La Maison du Grec» του Κωνσταντίνου Ντουμή άνοιξε για πολύ λίγο στην οδό Κασσαβέτη στην Κηφισιά, ίσα ίσα που το πήραμε μυρωδιά) μέσα στο καλοκαίρι στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην πολυσύχναστη πλατεία Αγίας Ειρήνης με vintage διακόσμηση και αισθητική, γευστικές προτάσεις για όλη την ημέρα και ένα πάντρεμα του παλιού με το νέο σας περιμένουν να το δοκιμάσετε.

Ο σχεδιασμός του χώρου και η δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος επετεύχθη με την ενδιαφέρουσα αλλά όχι φλύαρη διακοσμητική πολυπλοκότητα του εσωτερικού. Στην πραγματικότητα  πρόκειται για έναν επανασχεδιασμό  αντικειμένων και  μορφών  από το παρελθόν  που με ένα σύγχρονο βλέμμα  τόσο του δημιουργού  όσο και του θεατή προσπαθούν  να επανακτήσουν την χαμένη τους αίγλη, με το γιγάντιο ακροκέραμο να είναι  ίσως το πιο χαρακτηριστικό  στοιχείο μιας και αποτελεί το συνδετικό στοιχειό μεταξύ της κλασσικής εποχής και της σύγχρονης Ελλάδας. Ένα στοιχείο που  χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σε κτίρια κάθε είδους, σε όλους τους  αρχιτεκτονικούς  ρυθμούς και σχεδόν σε κάθε εποχή!

maison2

Στον κατάλογό του θα βρείτε ελληνικές προτάσεις για κάθε ώρα της ημέρας, από τα χέρια του σεφ Γιάννη Τριφωνή, από στραπατσάδες, πεϊνιρλί και πίτσες με ελληνικά toppings (με σουτζούκι και ψητή πιπεριά Φλωρίνης, με ελληνικά τυριά, «χωριάτικη») μέχρι παστίτσιο και μπέργκερ αλά γκρεκ αλλά και ζυμαρικά και πολλά χειροποίητα γλυκά, όπως σάμαλι, τάρτα μαστίχας με βύσσινο, σοκολατόπιτα, μπακλαβαδάκια ή κρέμα καραμελέ!

Εμείς δοκιμάσαμε μια κλασσική μεσογειακή σαλάτα με ντοματίνια, χαρουπόντακο, βαλεριανά και ξινομυζήθρα Χανίων (φρεσκότατα υλικά σε μια καλοδουλεμένη σαλάτα που μύριζε Ελλάδα!), το παστίτσιο στον ξυλόφουρνο με ραγού από μοσχάρι Τρικάλων και καπνιστή μπεσαμέλ (τόσο ρουστίκ όσο και αέρινο ταυτόχρονα…) και ένα φιλέτο τόνου με φάβα Σαντορίνης και φασολάκια ατμού με σχοινόπρασο και σουσάμι (ένα Μεσογειακό πιάτο με ένα ανεπαίσθητο touch Ασίας!). Α και για το τέλος μια τάρτα (με χειροποίητη βάση παρακαλω!) μαστίχας με βύσσινο πιο vintage πεθαίνεις…

Τα ποιοτικά, φρέσκα υλικά και η εντοπιότητα σε όλο τους το μεγαλείο παντρεύονταν αρμονικά σε καλομαγειρεμένα πιάτα της κλασσικής αστικής κουζίνας των ΄50s που ρίχνει φευγαλέες, λοξές ματιές στην πολυπολιτισμική κουζίνα του σήμερα!

Η λίστα ποτών μικρή αλλά αντιπροσωπευτική και περιεκτική, ό,τι πρέπει για ένα μπιστρό. 13 παρακαλώ (!) επιλογές σε ποτήρι, 4 λευκές, 4 ερυθρές, 3 ροζέ και 2 αφρώδεις – καθόλου άσχημα. Όλα ελληνικά και επιλογή απ’ όλα τα στίλ: και ελαφρά φρουτώδη, και πιο δυνατά – βαρελάτα και μη- αλλά και στιβαρά κόκκινα. Πολύ καλύ εντύπωση μας έκανε η παρουσία της Αμαλίας Brut του Τσέλεπου (και σε ποτήρι) αλλά και το Moschato di Festia από την Μαγευτική Λήμνο και το Κτήμα Χατζηγεωργίου. Μια παρατήρηση μόνο: οι περιγραφές στον κατάλογο είναι ελλιπείς και ολίγον αλλοπρόσαλλες. Σε άλλα κρασιά δηλώνεται η ποικιλία, σε άλλα μόνο ο τίτλος του κρασιού και ο παραγωγός – σε κάποια λίγα ούτε αυτός. Ας είναι όμως – πήγαμε τις πρώτες μέρες και μικρολαθάκια συγχωρούνται. Παρόλα αυτά η περιγραφή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών είναι αρκετά καλή για κάποιον που δεν διαλέγει με το όνομα. Επίσης υπάρχουν 9 αποστάγματα, 4 εκ των οποίων παλαιωμένα (λατρεύουμε το Dark Cave του Τσιλιλή). Και φυσικά μπίρες. 10 επιλογές 5 εκ των οποίων ελλήνων μικροζυθοποιών: Νίκη, Ικαριώτισσσα, Νήσος, 56 Isles,  Z lager. Εύγε! Γενικώς η εντοπιότητα στην κουζίνα παντρεύεται ιδανικά με τα τοπικά κρασιά και μπίρες και φαίνεται η δουλειά που έχει γίνει για το στήσιμο του καταλόγου.

42836862_1900227810272329_3743833115437563904_n

La Maison du Grec, Σκουζέ 1, πλ. Αγ. Ειρήνης.

Leave a Reply