London Calling… vol. 2: Το φαγητο και το ποτο

Λονδίνο μέρος δεύτερον…: Τι και που θα φάτε και τι και που θα πιείτε!

Κεντρικό Λονδίνο (Κόβεντ Γκάρντεν, Σόχο, Πλατεία Ράσελ, Πικαντίλι):

Αν βρεθείτε στο Κόβεντ Γκάρντεν (αλλά ακόμα και αν δεν είστε εκεί), μην ξεχάσετε να περάσετε από την κινέζικη συνοικία (China Town) όπου μπορείτε να γευτείτε κινέζικες λιχουδιές στα άπειρα ‘Χ pounds all you can eat’. Δηλαδή φάτε τον αγλέορα με X λίρες. Τηγανητά ρύζια, χοιρινά γλυκόξινα, βασιλικές γαρίδες με κουρκούτι και βεβαίως βεβαίως πάπια Πεκίνου. Αν όμως θέλετε να δοκιμάσετε Ιαπωνική Κουζίνα, μην διστάσετε να επισκεφτείτε την αλυσίδα Stick ‘n’ Sushi. Σούσι, σασίμι και νιγκίρι και πολύ καλή λίστα με κρασί (δεν θα χάσετε να συνδυάσετε τις λιχουδιές με ένα Riesling).

ceb1-cf86ceb1ceb3ceb7cf84cf8c-1.jpg

Αν όμως θέλετε πίτσα, επισκεφθείτε το Φράνκο Μάνκα (Franco Manca). Πολύ ωραίες πίτσες, με διάφορα τόπινκς και καθημερινές σπέσιαλ πίτσες. Δεν χρειάζεται βέβαια να το επισκεφθείτε στο Σόχο, έχει πολλά ακόμα καταστήματα διάσπαρτα στο Λονδίνο.

Α φαγητό 2.jpg

Για μπέργκερ δοκιμάστε το καλύτερο κατά πολλούς στην αλυσίδα Πάτι εν Μπαν (Patty n Bun). Μην περιμένετε βέβαια χλιδές. Ξύλινοι πάγκοι και χαμηλά καθισματάκια στην λογική του φαστ φουντ. Αλλά και από τα πιο ζουμερά μπιφτέκια που θα δοκιμάσετε.

Τώρα βέβαια αν είστε φίλοι του κρασιού επισκεφθείτε το διάσημο ’10 cases’ wine bar. Ένα μαγαζί που αγοράζει μικρές ποσότητες από τα κρασιά της λίστας του (μόνο 10 κιβώτια) ώστε να την ανανεώνει συχνά (και σχεδόν πάντα ελληνικά κρασιά). Δοκιμάστε μια ποικιλία αλλαντικών ή μια ποικιλία τυριών!

Κοντά στην Πλατεία Ράσελ (Russel Square) θα βρείτε ένα άλλο εμβληματικό wine bar, το Νομπλ Ροτ (Noble Rot ή αλλιώς ευγενής σήψη). Ιδιοκτήτης ο Μαρκ Άντριου, MW, ένας από τους 370 Μάστερ Γουάιν (Master Wine, MW) στον κόσμο. Αγγλικό στυλ, με εξαιρετική λίστα κρασιών, όπου βέβαια μπορείτε να αγοράσετε και το ομώνυμο περιοδικό (βλ. και εδώ).

Ό,τι και να κάνετε όμως, να επισκεφθείτε το Μπαρ Τέρμινι (Bar Termini), το μπαρ του Τόνι Κονιλιάρο (Tony Conigliaro). Ιταλικού στυλ μπαρ, γεμάτο με απεριτίβι. Εμείς εντυπωσιαστήκαμε από το μπιάνκο νεγκρόνι, με γεύση μάραθου, και από το ροσάτο, με γεύση λουκούμι τριαντάφυλλο.

Αν έχει φτάσει αργά και θέλετε να πιείτε ένα ακόμα ποτό, σε έναν εντυπωσιακό χώρο, δοκιμάστε το Aqua Nueva, σε ένα χώρο πολύ πιο mainstream.

Βέβαια, αν από την άλλη αντί για μπαρ, θέλετε να απολάυσετε απλώς έναν καφέ και η ώρα είναι περασμένη, περάστε από το Δανέζικο Όλ & Στιν (Ole & Steen) στην πλατεία Πικαντίλι! Ωραίος καφές και πολύ ωραία γλυκά και αλμυρά για να κόψετε την πείνα σας! Και πάνω από όλα, σε ώρες που στο υπόλοιπο Λονδίνο δεν θα βρείτε να πιείτε.

Και συνεχίζοντας του καφέ το εγκώμιο, αν είστε λίγες μέρες στο Λονδίνο και σας έλειψε ο παγωμένος καφές τότε περάστε από το Κάρπο (Carpo) και θα βρείτε πολύ καλό Φρέντο Εσπρέσσο και Φρέντο Καπουτσίνο.

Ό,τι μα ό,τι και αν κάνετε στο κέντρο του Λονδίνου, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το “ζαχαροπλαστείο” του Ντομινίκ Ανσέλ (Dominique Ansel). Ο πρωτοπόρος ζαχαροπλάστης, που επινόησε το Κρόνατ (Cronut) δηλαδή ντόνατ με ζύμη από κρουασάν. Οι γεύσεις αλλάζουν κάθε μήνα και θα σας εντυπωσιάσουν. Εμείς δοκιμάσαμε με μπανάνα και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

Σάουθμπανκ:

Βρίσκεστε στην νότια όχθη. Τι κάνετε;

Περάστε μια βόλτα από την αγορά Μπόροου και μπορείτε να φάτε κάτι εκεί. Εντυπωσιάζει ο φούρνος ‘Μπρέντ Αχέντ’ (Bread Ahead), με τις διάφορες λιχουδιές. Αν αυτό δεν σας είναι αρκετό και θέλετε φάστ φουντ, τότε δοκιμάστε τα κοτόπουλα του Νάντος.

Αν τώρα θέλετε μπράντς, επισκεφθείτε το Κάραβαν Μπανκσάιντ (Caravan Bankside). Όμορφος, μοντέρνος και φωτεινός χώρος, με πολλά τραπεζάκια και μια μεγάλη μπάρα για να κάτσετε. Ωραίοι καφέδες, υπέροχα ποτά και χορταστικά πιάτα, συνθέτουν την κάρτα ενός all day bar.

Αν κρασί είναι η πρώτη σας επιλογή, τότε δοκιμάστε το Βιβάτ Μπάκχους (Vivat Bacchus). Ωραία συλλογή κρασιών και ωραία πιάτα να συνοδέψετε για να τα συνοδέψετε.

Αν σας αρέσει η θέα του αστικού Λονδίνου, δοκιμάστε το Dandelyan, το μπαρ του ξενοδοχείου Mondrian και θα εντυπωσιαστείτε. Πανέμορφος και πολυτελής χώρος.

Αν θέλετε και θέα κατά το φαγητό σας, εξαιρετική επιλογή αποτελεί και το Ντακ & Γουάφλ (Duck & Waffle), δίπλα από το σταθμό Λίβερπουλ Στριτ (Liverpool Street). Θα δοκιμάσετε εξαιρετικά πιάτα, αλλά και το ομώνυμο πιάτο: Πάπια με Βάφλα. Αν βέβαια είστε περισσότερο της Ιαπωνικής Κουζίνας, μπορείτε να επιλέξετε το Σούσι Σάμπα (Sushisamba). Και όλα αυτά στον 39 & 40 όροφο του ουρανοξύστη.

Προς τα ανατολικά:

Πηγαίνοντας πιο ανατολικά, αν περνάτε από τo Γουάπινγκ (Wapping) – προφανώς θα ήσασταν στις αποβάθρες της Αγίας Αικατερίνης (St. Katharine’s Docks) – περάστε από το πολύ χαριτωμένο Σίναμον Κόφι Σοπ (Cinnamon Coffee Shop). Θα μπορέσετε να πιείτε ένα πολύ καλό καφέ και να τσιμπήσετε κάτι μικρό, ενώ στον φούρνο δίπλα μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το σταφιδόψωμο.

Αν από την άλλη είστε ακόμα πιο πεινασμένοι και θέλετε να φάτε μακαρόνια, μπορείτε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή τρατορία “Il Bordello“. Τεράστιες μερίδες για να χορτάσετε και γκαρσόνια από την Ιταλία θα σας κάνουν να νομίσετε ότι είστε κάπου στην Ρώμη και όχι στο Λονδίνο!

Αν βρεθείτε στο Κάναρι Γουόρφ (Canary Wharf), μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μπίγκ Ίζι (Big Easy). Αμερικάνικου στιλ εστιατόριο για να φάτε κρέατα και αστακούς (!). Και κάθε μέρα έχει μενού με απεριόριστο φαγητό. Απλώς ρωτήστε τι έχει εκείνη την ημέρα. Μεγάλο ατού και η όμορφη θέα από το μπαλκόνι!

Α φαγητό 8

Στο Σόριτζ (Shoreditch) και στο Ανατολικό Λονδίνο:

Το Σόριτζ είναι μια πολύ ανερχόμενη περιοχή του Λονδίνου. Ιδιαίτερα νεανική.

Πηγαίνοντας εκεί ανακαλύψαμε το Οζον Κόφι Ρόουστερς (Ozone Coffee Roasters). Πολύ όμορφος ιντάστριαλ χώρος. Δοκιμάστε εκλεκτές ποικιλίες καφέ, που μπορείτε να τον πάρετε μαζί σας, είτε να τον πιείτε εκεί. Επίσης έχει και μενού Μπράντς. Στο υπόγειο μπορείτε να δείτε πώς ψήνονται οι διάφορες ποικιλίες που δοκιμάζετε.

Εκεί κοντά θα βρείτε και το Μπέιγκελ Μπέικ (Bagel Bake), ένας φούρνος που δεν θα σας γεμίσει σίγουρα το μάτι, αλλά όντας ανοικτό 24/7 μπορείτε να δοκιμάσετε από τα καλύτερα μπέιγκελ. Είτε γεμιστά είτε σκέτα. Αν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας μερικές λίρες μετρητά, καθώς το μαγαζί δεν δέχεται κάρτες. Ο γράφων την πάτησε…

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μπαρ του Λονδίνου θα το βρείτε στο Μπέθαλ Γκριν (Bethnal Green) είναι το Coupette! Εντυπωσιακές γεύσεις και ψαγμένα κοκτέιλ, σε ένα πολύ όμορφο χώρο. Εμείς μείναμε εντυπωσιασμένοι με το λευκό νεγκρόνι με τρούφα. Εντελώς ισορροπημένη γεύση. Από καλύτερα μπαρ του Λονδίνου. Απλώς, προσέξτε μην το προσπεράσετε… Δεν υπάρχει επιγραφή, θα βρείτε το όνομα στην πόρτα.

Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε κι ένα πολύ καλό μπεργκεράδικο. το Γκρίντι Κάου (Greedy Cow). Θα βρείτε μεγάλες μερίδες σε καλές τιμές και με καλά κρέατα. Οι επιλογές πολλές, από μοσχάρι μέχρι αρνί αλλά και χορτοφαγικά μπέργκερ.

Βόρειο Λονδίνο (Πριμρόουζ χίλ, Χάμπστιντ):

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από ένα τέτοιον οδηγό το Βόρειο Λονδίνο. Αν λοιπόν επιλέξετε το Χάμπστεντ για να περπατήσετε στο πάρκο του, όπως άλλωστε σας προτείναμε στον πρώτο μέρος του οδηγού, μπορείτε να δοκιμάσετε την παμπ Χόλι Μπους (The holly bush). Όμορφη τυπική αγγλική παμπ με το παραδοσιακό Σάντει Ρόουστ (Sunday roast) τις Κυριακές. Ίσως να χρειαστεί να κάνετε κράτηση.

Αν βέβαια προτιμάτε να δοκιμάσετε κάτι λιγότερο παραδοσιακά αγγλικό, δοκιμάστε το Γκαούτσο (Gaucho), μια αργεντίνικη αλυσίδα. Επιλογές από κρέας και κρασί θα κλείσουν όμορφα έναν πολύ καλό περίπατο στην περιοχή.

Επειδή δεν θέλουμε να αφήσουμε παραπονεμένους και τους λάτρεις του Κυριακάτικου μπράντς, να θέλετε τη βόλτα σας στο Βόρειο Λονδίνο να την συνοδέψετε με ένα τέτοιο γεύμα, δοκιμάστε το Γκρινμπέρυ (Greenberry). Εξαιρετικές επιλογές από πιάτα με αυγά, σε ένα πολύ όμορφο μικρό και πολύβουο χώρο. Φροντίστε για την κράτησή σας από νωρίς.

Κατακλείδα:

Ο μικρός αυτός οδηγός, σε δύο μέρη, αποτελεί μια γρήγορη καταγραφή των περιοχών που επισκεπτόμαστε και μας αρέσουν ιδιαίτερα. Βέβαια, σε ένα τόσο τεράστιο μέρος, όπως το Λονδίνο, δεν θα μπορούσαμε να τα εξαντλήσουμε όλα.

Να είστε σίγουροι, όμως, ότι με οδηγούς τους πολύ καλούς μου φίλους Αλεξάνδρα και Γιάννη θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε τη Μητρόπολη και σας περιγράφουμε νέες εμπειρίες και μέρη.

Leave a Reply