ORYCTON: Μια νεα Σαντορινη

Την τελευταία 10ετία η Σαντορίνη αποτελεί την Μέκκα των Ελλήνων οινοποιών. Όλο και συχνότερα βλέπουμε νέες οινοποιήσεις να κάνουν την εμφάνισή τους. Μια τέτοια είναι και το ORYCTON 2021 από την Kyanos του Μιχάλη Κούλογλου.

Μια φιάλη από το κρασί έπεσε στα χέρια μας μόλις πριν λίγες ημέρες και την δοκιμάσαμε. Ο καρπός προέρχεται από 2 αμπελοτόπια, από την Αγία Φανερομένη στον Πύργο και τον Φάρο στο Ακρωτήρι, ενώ τα οινολογικά χαρακτηριστικά του κρασιού είναι τυπικά για Σαντορίνη, με το αλκοόλ να βρίσκεται στο 14,5%. Η φιλοσοφία του Μιχάλη θέλει να αναδείξει πως επέρχεται η ισορροπία με τον συνδυασμό των χαρακτηριστικών των διαφορετικών αμπελοτοπιών της Σαντορίνης.

Το χρώμα του κρασιού είναι μέτριο χρυσοπράσινο, η ένταση της μύτης μέτρια, η οποία αρχικά μας γέμισε με νότες από τροπικά φρούτα και λίγα λευκά άνθη, ενώ και η ορυκτότητα είναι παρούσα. Καθώς η ώρα περνούσε τα τροπικά φρούτα υποχωρούσαν για να αναδειχθούν οι νότες από λεμόνια και λάιμ όπως και η ορυκτότητα.

Μια πολύ νόστιμη φιάλη κρασί και μια όμορφη προσπάθεια, η οποία, κατά την προσωπική μας άποψη, θα χρειαζόταν να μείνει ακόμα κάποιο 1-2 χρόνια στη φιάλη, ώστε να αποκτήσει μια μεγαλύτερη ομοιογένεια στα επιμέρους στοιχεία. Άλλωστε εμφιαλώθηκε μόλις στις 15 Ιουνίου 2022.

Θα την δοκιμάσουμε εκ νέου και σε δεύτερο χρόνο, με μεγάλο ενδιαφέρον, για να δούμε την εξέλιξή της.

Ευχαριστούμε πολύ την Άννα, με την οποία δοκιμάσαμε παρέα το κρασί!

Leave a Reply