Raúl Pérez

Με καταγωγή από την πόλη του Bierzo, στην Βορειοδυτική Ισπανία, ο Raúl Pérez είναι μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες του Ισπανικού κρασιού. Ξεκίνησε να οινοποιεί στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 22 του, όμως το 2005 αποφάσισε να απομακρυνθεί και να ξεκινήσει την δική του. Στράφηκε προς την βιοδυναμική καλλιέργεια και τα κρασιά του γίνονται με τις μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις, ενώ πολλά από αυτά ωριμάζουν για πολλά (πολλά, όμως!) χρόνια σε βαρέλια.

Η βασική ποικιλία με την οποία δουλεύει (και τον έκανε γνωστό) είναι η Mencia. Δεν παύει όμως να εξερευνά και άλλες, περισσότερο ή και λιγότερο γνωστές, τόσο λευκές όσο και κόκκινες ποικιλίες. Η φιλοσοφία του βασίζεται στο “δεν υπάρχει μια δεδομένη και επιτυχημένη συνταγή”. Πρέπει να σέβεσαι το περιβάλλον -γενικότερα- όσο και την περιοχή στην οποία βρίσκεσαι. Η δουλειά που γίνεται θα πρέπει προσαρμόζεται πλήρως στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε εδάφους.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε πολλά από τα αμπελοτόπια, που του δίνουν τον καρπό για την οινοποίηση, η μέση ηλικία των κλημάτων είναι από 50 έως 130 χρόνια. Βασικό ρόλο στα κρασιά του Raúl Pérez παίζουν και τα ασβεστολιθικά εδάφη, το οποία είναι και τα πλέον κοινά στην περιοχή του Bierzo . Το κλίμα της περιοχής έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια: παλιότερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ατλαντικό, αλλά πλέον οι βροχές είναι πιο σπάνιες. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να περάσει και ένας ολόκληρος μήνας χωρίς βροχή.

Είχαμε την τύχη να τον συναντήσουμε στην όμορφη γευσιγνωσία που διοργάνωσε το αγαπημένο μας Oinoscent. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα προσφιλής, χαμογελαστός και δεν αρνήθηκε ακόμα και να μας υπογράψει τις φιάλες.

Στην δοκιμή, υπήρχαν 8 κρασιά:

  • La Vizcaina La Del Vino 2020 (Godello, DO Bierzo)
  • Rara Avis Albarin 2019 (Albarin, Castilla y León)
  • Ultreia St Jacques 2019 (Mencia, DO Bierzo)
  • Castro Candaz Finva El Curvado 2019 (Mencia, DO Ribeira Sacra)
  • Ultreia Valtuille 2020 (Mencia & Alicante Bouschet, DO Bierzo)
  • La Vizcaina El Rapolao 2019 (Mencia, DO Bierzo)
  • La Vizcaina La Vitoriana 2019 (Mencia & Bastardo, DO Bierzo)
  • Rara Avis Prieto Picudo 2013 (Prieto Picudo, Tierras de León)

Όλα τα κρασιά ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, με το στυλ του οινοποιειού να αντανακλάται πλήρως στα κρασιά, τα οποία είχαν έντονο φρούτο και πολύ μαλακό στόμα, με τις τανίνες σχεδόν να μην ενοχλούν καθόλου, έτοιμα να τα πιεις τόσο φρέσκα.

Από τα παραπάνω εμείς ξεχωρίσαμε τα:

Ultreia Valtuille 2020: Μας εντυπωσίασε το έντονο φρούτο στη μύτη (κυρίως μικρά μούρα και λίγο βύσσινο – τα οποία έδιναν και μια ωραία γλυκάδα). Στο στόμα οι τανίνες είναι μαλακές, η οξύτητα μέτρια, όπως και η επίγευση. Από οινοποιητικής άποψης το κρασί είναι 100% whole bunch, το οποίο έμεινε 3-4 μήνες σε επαφή με τις φλούδες, ενώ στο βαρέλι έμεινε περίπου 5-6 μήνες κάτω από ένα στρώμα flor.

La Vizcaina El Rapolao 2019: Τα κλήματα για το εν λόγω κρασί φυτεύτηκαν το 1971. Είναι 100% Mencia, ενώ οινοποιοείται όλο το τσαμπί και παραμένει σε επαφή με τα στέμφυλα για 54-50 ημέρες. Η μύτη ήταν μέτριας έντασης, με μπόλικο φρούτο και λίγο ξύλο. Στο στόμα ιδιαίτερα μαλακό, με φρουτένια γεύση, μέτρια οξύτητα και μακριά επίγευση.

Η γευστική δοκιμή έκλεισε με ένα επιπλεον κρασί, δώρο από τον Κώστα Λώνη. Ένα απίστευτο Pedro Ximenez, οινοποιημένο το 1946 και εμφιαλωμένο το 2011. Απίστευτα συμπυκνωμένα αρώματα από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένο σύκο, με μια έντονη οξύτητα και μια πολύ (μα πολύ) μακριά επίγευση.

Κάπως έτσι έκλεισε η σεζόν για (τις εν Oinoscent τουλάχιστον!) τις οινικές δοκιμές. Στα επόμενα λοιπόν.

Leave a Reply