Ουϊσκο-γνωσια

-Μα καλά, καλοκαιριάτικα ουίσκι; -Μα ναι, γιατί όχι;

Είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο περνάει από το μυαλό όλων σας όταν θα δείτε τον τίτλο του άρθρου. Αλλά αυτός ήταν ο τρόπος που το Jazz in Jazz γιόρτασε τον ερχομό του καλοκαιριού! Ο Βαγγέλης και ο Κώστας διοργάνωσων μια γευσιγνωσία με 5 μοναδικά ουίσκι, μια μέρα μετά την τελευταία ημέρα του μπαρ, το οποίο έκλεισε τις πόρτες του μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Περίπου 20 φίλοι του ουίσκι (άλλοι άρτι εισαχθέντες στον κόσμο του, άλλοι με πολλά χρόνια στην πλάτη τους) μαζευτήκαμε στο αγαπημένο μας μπαρ, στην Δεινοκράτους, για να δοκιμάσουμε τις επιλογές του Πέτρου Χαριζόπουλου.

Ο Πέτρος Χαριζόπουλος δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, ειδικά για τους λάτρεις του oυίσκι, αφού έχει συνδιοργανώσει το πρώτο εν Ελλάδι φεστιβάλ ουίσκι, έχει επισκεφθεί δεκάδες αποστακτήρια ουίσκι, του έχει μάλιστα απονεμηθεί και ο τίτλος του Whisky Taster από ένα από τα πιο σημαντικά αποστακτήρια, αυτό του Glenfarclas, έχει διατελέσει brand ambassador πολύ μεγάλης εταιρείας ουίσκι στην Ελλάδα, υπήρξε ιδιοκτήτης της κάβας “All about Whisky”, εισηγητής σε αναρίθμητα σεμινάρια σχετικά με το πολυδιάστατο αυτό απόσταγμα και φυσικά συντάκτης σε πολλά έντυπα.

Ο Πέτρος συγκέντρωσε 5 διαφορετικά μεταξύ τους Ουίσκι, και κατάφερε να μας ταξιδέψει μέχρι την μακρινή Ιαπωνία, να μας δείξει ότι ένα malt & grain ουίσκι μπορεί να έχει πολύ ενδιαφέρον, να μας δείξει ότι και οι Άγγλοι μπορεί να δώσουν εξαιρετικά δείγματα αλλά και να μας εισάγει στον κόσμο του cask strength.

Η βραδιά ξεκίνησε με απρόοπτα. Μπορούμε να πούμε (με αρκετή σιγουριά) ότι ήταν η πρώτη γευστική δοκιμή ουίσκι που έγινε σε πεζοδρόμιο, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ είχε άλλα σχέδια για εκείνη την βραδιά… Ευτυχώς τα πράγματα αποκαταστάθηκαν γρήγορα και επιστρέψαμε στην δροσιά του AC και στην γνώριμη μπάρα του μαγαζιού.

Αναλυτικότερα τα ουίσκι που δοκιμάστηκαν:

  • Ichiro’s Malt & Grain: Ένα world ουίσκι, από τον διάσημο Master Blender από την Ιαπωνία Ichiro Akuto. Θεωρείται ένα world whiskey, αφού είναι blend από πολλά βαρέλια ανά τον κόσμο. Μερικές από τις χώρες “καταγωγής” είναι οι: ΗΠΑ, Καναδάς, Σκωτία και Ιρλανδία. Ένα πολύ ενδιαφέρον ουίσκι, που δείχνει ότι τα φώτα της δημοσιότητας δεν θα πρέπει να βρίσκονται μόνο στην κατηγορία των Single Malt.
  • Bladnoch 11 y.o.: Επιστροφή στην Σκωτία και στα lowlands, σε ένα αποστακτήριο με ιστορία πάνω από 200 χρόνια. Το εν λόγω ουίσκι έχει ωριμάσει σε βαρέλια μπέρμπον και καλιφορνέζικου κόκκινου κρασιού, συμπληρώνοντας την ανθική του μύτη με μια γλυκιά δροσιστική φρουτένια επίγευση.
  • The Glenallachie, 11 y.o. port wood finish: Αλλάζουμε περιοχή στην Σκωτία και μεταφερόμαστε στο Speyside πλέον, σε ένα αποστακτήριο που ενώ έχει ιδρυθεί από τα μέσα του 20ου αιώνα, τα τελευταία χρόνια πέρασε στα χέρια του εμβληματικού Billy Walker και έχει κάνει τεράστια επιτυχία. Το εν λόγω ουίσκι έχει ωριμάσει για 9 χρόνια σε αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, ενώ στη συνέχεια πέρασε από βαρέλια Port, κάνει που κάνει αισθητή την παρουσία του στο γλυκό και ξηροκαρπάτο τελείωμά του. Στην μύτη μπορεί κάποιος να μυρίσει ώριμα φρούτα, μπαχάρια και νότες από μαύρη σοκολάτα.
  • Cotswolds bourbon cask single malt (cask strength): Κατεβαίνοντας πιο νότια, και αλλάζοντας χώρα, φτάνουμε στο νεότευκτο αποστακτήριο του Cotswolds στην Αγγλία, για να δοκιμάσουμε ένα single malt, ωριμασμένο για 7 χρόνια σε βαρέλια μπέρμπον. Ιδιαίτερα ανθικό και όμορφο τελείωμα που ωφελείται απίστευτα από την προσθήκη μιας μικρής ποσότητας νερού στο ποτήρι σας.
  • McNair’s Lum Reek 10 y.o. cask strength: Επιστροφή στο αποστακτήριο του Glenallachie, για να δοκιμάσουμε ένα blended ουίσκι αρκετά διαφορετικού προφίλ. Ο Bill Walker, σε μια έξαρση δημιουργικότητας, συνδυάζει ουίσκι που έχουν παραχθεί και ωριμάσει σε διαφορετικά αποστακτήρια της χώρας, από τις περιοχές του Speyside και του Islay, δίνοντας μας ένα αρκετά καπνιστό αλλά και φρουτένιο ουίσκι. Έχοντας ωριμάσει σε βαρέλια ισπανικού Σέρυ, το στόμα κατακλύζεται από μπαχαρικά, από σοκολάτα και ταννίνες.

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα συζητήσαμε εκείνο το βράδυ στο Jazz in Jazz, σε μια πολύ ιδιαίτερη γευστική δοκιμή και σίγουρα μια καταπληκτική εισαγωγή στον κόσμο του Ουίσκι. 

Περιμένουμε με αγωνία τα επόμενα που θα έρθουν!

Ευχαριστούμε θερμά τον Κωνσταντίνο Γκιώνη (Instagram @kwoust) για τις φωτογραφίες

Leave a Reply