ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ (ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ)

Αν νομίζατε ότι θα κλείναμε έτσι απλά το οδοιπορικό στην Ισλανδία, χωρίς γενικές πληροφορίες, απατάστε πλάνη οικτρά. Πιστεύουμε ότι για να μπορέσει κάποιος να σχεδιάσει (και να εκτελέσει επιτυχώς) ένα τέτοιο ταξίδι καλό είναι να έχει εκ των προτέρων μια πολύ εμπεριστατωμένη άποψη του τι μπορεί να συναντήσει.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Η Ισλανδία είναι μια νησιωτική ευρωπαϊκή χώρα, που βρίσκεται βόρεια στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο πληθυσμός της, βάσει της τελευταίας απογραφής είναι 364.260 άτομα, ενώ η επιφάνεια που καλύπτει ειναι είναι 102.775 τετραγωνικά χιλιόμετρα (λίγο μικρότερη από την Ελλάδα, η οποία καλύπτει συνολικά περίπου 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μιλάμε για μια σχετικά μεγάλη χώρα με λίγους κατοίκους. Και αυτό ακριβώς την κάνει την πιο αραιοκατοικημένη χώρα στην Ευρώπη.

Το Ρέικιαβικ αποτελεί την πρωτεύουσα την χώρας και ταυτόχρονα την μεγαλύτερή της πόλη. Μάλιστα, τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας διαμένουν εδώ. Η πόλη βρίσκεται πάνω από τον 64ο παράλληλο κάτι που την κάνει διεθνώς την βορειότερη πρωτεύουσα κράτους στον πλανήτη.

Κοντά στην Πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά στο νησί, υπάρχει το διεθνές αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, με πτήσεις να έρχονται από πολλούς διαφορετικούς προορισμούς. Μάλιστα, όταν εμείς επισκεφθήκαμε το νησί, υπήρχε απευθείας πτήση από τα Χανιά (!). Μια τυπική πτήση από το Λονδίνο διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Η γλώσσα της χώρας είναι τα ισλανδικά. Είναι μια βορειογερμανική γλώσσα κατά βάση με ισχυρή συγγένια με τα δυτικά Νορβηγικά. Γενικά, μας φάνηκε μια γλώσσα που είναι γλωσσοδέτης, όποτε μην προσπαθήσετε και πολύ να τα μιλήσετε. Έχουν κάποιους ιδιαίτερους, ως προς την προφορά, φθόγγους και διφθογγους. Αλλά μην αγχώνεστε, μιλάνε όλοι εξαιρετικά Αγγλικά. Για όσους θυμάστε το ηφαίστειο Eyjafjallajökull, το οποίο παρέλυσε τις συγκοινωνίες στην Ευρώπη, δείτε στο παρακάτω βίντεο πως να το προφέρετε…

Οι παγετώνες της Ισλανδίας καλύπτουν το 11% της έκτασης της χώρας και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο τοπίο και τη μετεωρολογία. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος όλων, ο Vatnajökull, καλύπτει το 8% της συνολικής έκτασης της χώρας. Δείτε τον παρακάτω χάρτη για τα συγκριτικά μεγέθη.

Το κλίμα της χώρας είναι υποαρκτικό. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλους και αρκετά κρύους χειμώνες ενώ τα καλοκαίρια είναι ήπια και μικρά. Αν επιλέξετε να πάτε χειμώνα στο νησί, ώστε να μπορέσετε να δείτε και το βόρειο Σέλας και να επισκεφθείτε τις παγοσπηλιές, να ξέρετε ότι υπάρχει περίπτωση το μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού να μην είναι προσβάσιμο λόγω χιονιού. Εμείς το επισκεφθήκαμε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και η θερμοκρασίοα κειμενόταν από 8 μέχρι και 18 βαθμούς, ενώ όλοι οι δρόμοι ήταν πεντακάθαροι από χιόνι.

Το οδικό δίκτυο είναι ιδιαίτερο. Ο μόνος πλήρης ασφαλτοστρωμένος δρόμος στην επικράτεια της χώρας είναι το δακτυλίδι (“The Ring”), ο “αυτοκινητόδρομος” 1. Οποίος διασχίζει το σύνολο της επικράτειας της χώρας, ξεκινάει από το Ρέικιαβικ και καταλήγει και πάλι εκεί! Όλοι οι υπόλοιπο δρόμοι εκτός Ρέικιαβικ είναι πιθανόν να έχουν και μη ασφαλτοστρωμένα κομμάτια.

Είναι πολύ εύκολο να νοικιάσετε αμάξι στη χώρα και ακόμα ευκολότερο να το παραλάβετε από το αεροδρόμιο όταν φτάσετε. Ειδικά αν είστε μεγάλη παρέα, θα σας έρθει ιδιαίτερα οικονομικά. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι οι σφοδροί άνεμοι, οι οποίοι είναι τόσο ισχυροί που μπορούν να βγάλουν ακόμα και τις ανοικτές πόρτες των αυτοκινήτων. Επίσης προσοχή αν επιλέξετε να οδηγήσετε σε χωματόδρομους. Πιθανές ζημιές από πέτρες εκεί μπορεί να μην καλύπτονται από τις εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων και να χρειαστεί να τις καλύψετε εσείς.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ενοικίασης αυτοκινήτου είναι πολύ εύκολη. Μπορείτε να την κάνετε από το σπίτι σας, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Αν η εταιρεία που θα επιλέξετε έχει αντιπρόσωπο μέσα στο αεροδρόμιο, τότε αυτό απλοποιεί τα πράγματα. Αν όχι, με ένα τηλέφωνο θα έρθουν να σας πάρουν από εκεί και να σας πάνε στον χώρο των γραφείων τους. Θυμηθείτε να έχετε νέου τύπου διπλώματα οδήγησης, θα σας γλιτώσει από τον κόπο.

Το νόμισμα της χώρα είναι η ισλανδική κορώνα (ISK). Η ισοτιμία αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1 ευρώ για 150 κορώνες. Ο ελάχιστος μισθός στην Ισλανδία είναι 300.000 κορώνες το μήνα (περίπου 2.000 ευρώ). Έχοντας στο νου σας το παραπάνω, τα πάντα στην Ισλανδία θα σας φανούν πανάκριβα. Συνεπώς, να αναμένετε ότι μπορεί να πληρώσετε και στο φθηνότερο εστιατόριο τουλάχιστον 20 με 25 ευρώ το κάθε πιάτο.

Στα του φαγητού τώρα. Όπως καταλαβαίνετε, το έδεσμα που βρίσκεται σε αφθονία είναι το ψάρι και δη ο μπακαλιάρος. Θα τον βρείτε βρείτε μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους. Όπως επίσης θα βρείτε και αστακούς και καραβίδες. Έδεσμα για την χώρα θεωρείται ένα μικρό χαριτωμένο πουλί, το Pufin, το οποίο μοιάζει με πιγκουίνο, αλλά έχει ένα πολύχρωμο ράμφος.

Στην πρωτεύουσα σίγουρα θα έχετε πολλές επιλογές για να φάτε. Εμείς δοκιμάσαμε μέχρι και ιταλικό, ενώ θα βρείτε και πολλούς και ενδιαφέροντες φούρνους”, όπου θα μπορείτε να δοκιμάσετε τα προϊόντα από ζύμη που έχουν. Μπορείτε να δοκιμάσετε τους εξής:

  • Brauð & Co. ( Διεύθυνση: 16 Frakkastígur, 101 Reykjavík)
  • Sandholt (Διεύθυνση: Laugavegur 36, 101 Reykjavík )

Μπείτε και δοκιμάστε και δεν θα χάσετε.

Ακριβώς απέναντι από το Πρωθυπουργικό γραφείο θα βρείτε το Lobster Hut, μια μικρή καντίνα που πουλάει σάντουιτς αστακού. Αξίζει να το δοκιμάσετε μια μέρα. Επίσης, στον δρόμο αυτό, και 100 μέτρα πιο πριν, θα βρείτε το Icelandic street food, που πουλάει ίσως το πιο value for money φαγητό που μπορείτε να φάτε στο Ρέικιαβικ. Σερβίρει 2 ειδών σούπες, μια σούπα από το ιδιαίτερο είδος αρνιού που έχουν στην Ισλανδία καθώς και μια θαλασσινών. Μάλιστα, μπορούν να σας την σερβίρουν σε ένα καρβέλι ψωμί και μετά να έχετε και re-fill από την σούπα.

Στην παλιά πλατεία, προς τη μεριά του λιμανιού και λίγο πιο πίσω από την Lobster hut, υπάρχουν 2 μαγαζιά για να φάτε “βρώμικο”. Στο ένα μαγαζί θα φάτε σάντουιτς με πολλών ειδών κρέατα ενώ το δεύτερο θα σας καλύψει αν έχετε υπογλυκαιμίες. Στην ίδια περιοχή θα βρείτε και πολλές παμπ, όπου θα μπορέσετε να πιείτε μια μπύρα ή ένα ποτό, στο στίλ των αγγλικών παμπ.

Κλείνοντας τα της πρωτεύουσας, υπάρχουν ασφαλώς πολλά και ενδιαφέροντα εστιατόρια.

Στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση το Ακουρέιρι, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και καλό είναι να έχετε κάνει μια έρευνα αγοράς, πριν επισκεφθείτε κάποιο μέρος. Καλό θα ήταν να κάνετε και κάποια κράτηση και να αποφύγετε εκπλήξεις αντίστοιχες με τις δικές μας όταν δεν μπορέσαμε να βρούμε εστιατόριο στο Βικ για να φάμε.

Αν αποφασίσετε κι εσείς (όπως κι εμείς) να κάνετε τον κύκλο της χώρας, να είστε προετοιμασμένοι ότι όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό κομμάτι (δηλαδή ταξιδεύετε από το ανατολικότερο μέρος προς τα δυτικά προς το Ακουρέιρι – και ανάποδα προφανώς), μπορεί να κάνετε και αρκετή ώρα μέχρι να συναντήσετε κατοικημένη περιοχή ή κάποιο εστιατόριο ή καφέ για να σταματήσετε. Δεν βλάπτει συνεπώς να έχετε κάνει προμήθειες…

Κάπου εδώ θα ολοκληρώσουμε το οδοιπορικό μας στην Ισλανδία. Ελπίζουμε να το απολάυσατε εσείς… και να σας δώσαμε μια καλή ιδέα για το επόμενο ταξίδι σας. Να είστε σίγουροι ότι αν το αποφασίσετε, έχει να σας προσφέρει πολλές συγκινήσεις.

Ακολουθούν ακόμα περισσότερες φωτογραφίες (για τι οποίες ευχαριστούμε ιδιαίτερα την συνταξιδώτισσα και φίλη του Yamani, Χρυσηλένα):

Leave a Reply