SELENE

To δείπνο στην Σελήνη αποτελεί πάντα ένα αφήγημα της ελληνικής υψηλής γαστρονομίας που διηγείται εδώ και χρόνια ο συστηματικότερος και πιο σπουδαίος εκφραστής της κυκλαδίτικης κουζίνας, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, μέσα από τις σελίδες του εμβληματικού εστιατορίου του, στον Πύργο της Σαντορίνης. Τα πιάτα που παρελαύνουν από τα τραπέζια της, παραμένουν, όλα αυτά τα χρόνια, σε ένα πολύ προχωρημένο επίπεδο.

Φέτος επέστρεψε στην εμβληματική Σελήνη ο Θοδωρής Παπανικολάου που ήδη μετράει μια τριετία στην κουζίνα τής, με ένα διάλειμμα δύο ετών στην Αθήνα, με διάθεση να μας καταγοητεύσει καταθέτοντας ευφάνταστα  πιάτα που σφύζουν από δημιουργικότητα, παρουσιάζοντας, για μια ακόμα φορά, μια ώριμη και εμβληματική Ελληνική Κουζίνα με όπλα της την εξαιρετική αισθητική, την άρτια τεχνική και την ανεπανάληπτη νοστιμιά.

Γιατί το καλό δείπνο απ’ το amuse bouche φαίνεται!

Χαρακτηριστικά πιάτα για φέτος:

Σαντορινιά “κονσέρβα” τομάτας, μια ωδή στο Σαντορινιό ντοματάκι και στην μεγάλη ιστορία του, με ποικιλία από ντοματίνια, σορμπέ κίτρινης και κόκκινης ντομάτας, γάρο φέτας και καρπούζι. Αν κάποιος που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα και μπορούσε να δοκιμάσει ένα μόνο πιάτο, να πάρει μια γεύση μαζί του που θα του θύμιζε την χώρα μας θα του σύστηνα χωρίς δισταγμό αυτό!

“Mεζές”, με αγκινάρα, εικονική ελιά, sushi μυδοπίλαφο, παστουρμά παλαμίδας, αβγοτάραχο με ελληνικό καφέ, γαρίδα Κοιλάδας, χταπόδι και στρείδι, πιάτο που σε καταπλήσσει ακόμα και όταν περιμένεις το απροσδόκητο. Κάθε μπουκιά σε ταξιδεύει στο κλασικό, παντοτινά Ελληνικό ουζερί με τις συμπυκνωμένες γεύσεις και την βαθιά νοστιμιά…

“Τορτέλι σπανακόπιτα”, με κρέμα σπανάκι, μυρωδικά, αφρό από πρόβειο γιαούρτι και μυζήθρα, μια έκρηξη οικείας, νοσταλγικής και αρωματικής γεύστικής ανάμνησης σε μια μπουκιά. Ή αλλιώς η σπανακόπιτα σε μια μπουκιά.

“Σκουμπρί φασολάδα”, με εικονικά φασόλια και λάδι σέλινου. Ναι, σου φέρνει γευστικές μνήμες της γιαγιάς σου!

“Χταπόδι γιουβέτσι”, με νιόκι από κριθαράκι, κυδώνια, τρούφα και συμπιεσμένο χταπόδι, ο ορισμός του comfort food!

“Μαύρος ” μπακαλιάρος  του Αιγαίου, μαγειρεμένος αριστοτεχνικά με μια επικάλυψη πούδρας από καπνιστή μελιτζάνα, εξ ου και το “μαύρο” του τίτλου, με κρέμα και πίκλα από κουνουπίδι και μια δροσιστική νύξη από γρανίτα λάϊμ.

Ψάρι “κακαβιά”, με ζωμό κακαβιάς, κρόκο Κοζάνης, τρούφα και λαχανικά, το δικό μας αγαπημένο πιάτο για φέτος.

Μετά από όλα αυτά, ευτυχώς, καταφέραμε να αφήσουμε έναν μικρό χώρο για επιδόρπιο, για να δοκιμάσουμε μια άχαστη, παιχνιδιάρικη κόπια της τοπικής λευκής μελιτζάνας από λευκή σοκολάτα, καρύδα και ανανά!

Η Γεωργία Τσάρα, η ψυχή του εστιατορίου, αεικίνητη, τελειομανής με βαθειά γνώση και εμφανή αγάπη για αυτό που με αφοσίωση υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια, συντονίζει με συγκλονιστική ακρίβεια το σέρβις ενώ παίζει στα δάχτυλα και την εξαιρετική κάβα του εστιατορίου, την οποία εμπλουτίζει συνεχώς με διαμαντάκια του σαντορινιού και όχι μόνο αμπελώνα.  Εμπιστευτείτε την και δεν θα χάσετε….

Με μια λέξη: Εμπειρία!

Πληροφορίες: Selene (Fine Dining) Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη https://selene.gr/

Leave a Reply