WISE FOOD STORIES vol 2: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΧΟΙΡΟΣ

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου, έλαβε χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον πολύ όμορφο χώρο Μεταλλουργείο, στην Πειραιώς, η πολύ ιδιαίτερη πρωτοβουλία Wise Food Stories.

Πρωτεργάτες της ιδέας οι σεφ/ιδιοκτήτες του Αθηναϊκού εστιατορίου Κουκουβάγια (δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το μότο του εστιατορίου είναι wise cuisine), η η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.) και το αγρόκτημα “Η Κιβωτός του Δήμου”. Γενικότερο θέμα της σειράς εκδηλώσεων αυτών: Οι αυτόχθονες φυλές ζώων.

Όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης, στην αναμνηστική φωτογραφία.

Στην αντίστοιχη περσινή εκδήλωση, θέμα η αυτόχθονη Φυλή των Ελληνικών Στεπικών Βοοειδών Τύπος Κατερίνης. Φέτος, ο ελληνικός Μαύρος Χοίρος.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ομιλίες από ανθρώπους που ασχολούνται με την γαστρονομία αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτούς. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο να δημιουργηθεί μια επισκέψιμη φάρμα με οικόσιτα ζώα στον (πρωτοποριακό, να τα λέμε αυτά) Δήμο του, ο Δημήτρης Δήμος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος “Κιβωτός του Δήμου”, ο οποίος μας μίλησε για τον μαύρο χοίρο, ο Ευθύμης Αυγέρης, γεωπόνος ζωικής παραγωγής, ο Αρτέμης Περιστεράκης, κρεοπώλης, μας θύμισε πόσος σεβασμός υπήρχε παλιότερα για τα οικόσιτα ζώα και για την “από τη μύτη μέχρι την ουρά” (nose to tail) διαχείρισή τους.

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Κλεομένης Ζουρνατζής, εκ των ιδιοκτητών της Cookoovaya, και ένθερμος υποστηρικτής της Κουζίνας των Φτωχών (Cucina Povera), που αναρρωτήθηκε γιατί να επιλέγουμε ξένα ΠΟΠ προϊόντα και να μην δημιουργήσουμε/εμπιστευτούμε τα δικά μας, ο Άρης Σκλαβενίτης, ο καλύτερος έλληνας sommelier για το 2019, πρόσπαθησε, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το κρασί, να μας μιλήσει για το terroir και τί μπορεί αυτό να προσδώσει σε ένα προϊόν (είτε αυτό λέγεται αξία είτε γεύση), ο Σωτήρης Κοντιζάς, chef του εστιατορίου Nolan, μας μίλησε για την αξία του κρέατος και την χρήση αυτού στην κουζίνα, ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ιδρυτής της εξαγωγικής εταιρείας Radiki, για το πόσο εύκολο είναι να εξάγεις στο εξωτερικό, ενώ οι ομιλίες έκλεισαν με τον Χρίστο Ζουράρι, τον γνωστό συγγραφέα του “Δειπνοσοφιστή” με μια κουβέντα γύρω από τη φιλοσοφία της γαστρονομίας.

Και μη νομίζετε ότι η εκδήλωση τελείωσε εκεί… Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια το φαγητό, με βασικό πρωταγωνιστή τον μαύρο χοίρο. Οι σεφ της εκδήλωσης είχαν ετοιμάσει διάφορα πιάτα με το τιμώμενο κρέας. Από τα θεσπέσια κεφτεδάκια με πουρέ και το μαδημένο μαγειρευτό χοιρινό , μέχρι τα αλλαντικά (λουκάνικα, φουέ, μορταδέλα και προσούτο) και την έξτρα τραγανή πορκέτα των αδερφών Λιάκου, σε λεπτό ψωμάκι τύπου λαγάνα (to die for… που λένε και στο χωριό μας…).

Και όσο εμείς δοκιμάζαμε τις λιχουδιές που υπήρχαν στις διάφορες γωνιές του χώρου, η μπάντα κρουστών του Νίκου Τουλιάτου είχε αναλάβει τη μουσική υπόκρουση. Επιπλέον, όσοι το επιθυμούσαν μπορούσαν να συνοδεύσουν τους μεζέδες με τα κρασιά του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακταρλή (Κτήμα Γεροβασιλείου, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Μικρή Θήρα) καθώς και τα κρασιά του κτήματος Μουσών (αχχχχχ αυτό το Μούχταρο), τα αποστάγματα του Lost Lake Distillery και τις μπύρες Μάμος.

Αυτό το απόσταγμα από στέμφυλα Μούχταρου. Αυτό

Και οι διοργανωτές δεν σταμάτησαν εκεί… Φεύγοντας, πήραμε δώρο μια εξαιρετικά καλαίσθητη φιάλη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από το κτήμα Γκούτη και ένα βαζάκι σύγκλινο μαύρου χοίρου, μέσα σε λίπος.

Κλείνοντας, η εκδήλωση ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη, με γνώμονα να μην κουράσει το κοινό και να περάσει τα μηνύματα που χρειάζονται. Τα προϊόντα που δοκιμάσαμε ήταν όλα εξαιρετικής ποιότητας, ενώ η κουβέντα γύρω από τις αυτόχθονες φυλές ζώων την Ελλάδας, ελπίζουμε να οδηγήσει τους καταναλωτές προς αυτά τα προϊόντα υψηλής ποιότητας, που ταιριάζουν τόσο με το κλίμα της χώρας μας.

Ελπίζουμε η ιδέα των Wise Food Stories να συνεχίσει και τις επόμενες χρονιές και γιατί όχι να δούμε και άλλους μιμητές. Αυτό θα σημαίνει ότι το μήνυμα είναι ισχυρό και βρίσκει ευήκοα ώτα.

Leave a Reply