Πιθανόν αρκετοί αναρωτιέστε πού ακριβώς κολλάει η Κολομβία με την Εμμανουήλ Μπενάκη. Οι πιο ψαγμένοι ασφαλώς θα ξέρετε ότι επί της Μπενάκη στεγάζονται 2 από τα καλύτερα καφέ της χώρας, το Taf και το Mr. Bean. Και όταν λέμε “καφέ” δεν εννοούμε απλώς “καφενεία” (sic) – μιλάμε για μια ολιστική προσέγγιση στον καφέ, στα πλαίσια του 3ου Κύματος (3rd Wave Coffee): διαλέγουν την πρώτη ύλη, εισάγουν, ψήνουν, παρασκευάζουν, σερβίρουν, εκπαιδεύουν (αυτό όμως είναι κουβέντα για άλλο άρθρο). Για το Taf σας έχουμε ξαναπεί. Όπως επίσης και για το Mr. Bean έχετε δει πιθανόν αναρτήσείς μας. Κοινή συνισταμένη και των 2; Οι specialty, single origin (και όχι μόνο δηλαδή) καφέδες, με χαρακτήρα.
Σήμερα δοκιμάζουμε 2 καφέδες single origin από Κολομβία – σε γενικές γραμμές μιλάμε για καφέδες με μέτριο σώμα, καλή οξύτητα, νότες εσπεριδοειδών και ξηρών καρπών. Παρότι τους έχουμε πιεί και στα Καταστήματα των Roasters από τα χέρια των έμπειρων μπαρίστι τους δοκιμάσαμε και στο σπίτι, σε παρασκευή με ντριπεράκι – κατά την ταπεινή γνώμη μας είναι ο πιο φτηνός και εύκολος τρόπος για να πιεί κανείς κορυφαίους καφέδες από τα ίδια του τα χεράκια χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει σε ακριβό εξοπλισμό (που απαιτεί ο εσπρέσο λόγου χάρη). Αυτά όμως θα τα πιάσουμε άλλη στιγμή!
Ο πρώτος καφές προέρχεται από την φάρμα Rosalbina στο χωριό Anatoli – περίπου 1.600 μέτρα υψόμετρο. Εκεί καλλιεργούνται περίπου 3.000 δέντρα καφέ υπό σκιά. Ο συγκεκριμένος καφές είναι της ποικιλίας Caturra και έχει υποστεί αεροβική ζύμωση (aerobic fermentation – δηλαδή χωρίς την παρουσία νερού) για 38 ώρες περίπου και εν συνεχεία έχει στεγνώσει στον ήλιο, με ένα πέρασμα στο τέλος από μηχανικό αφυγραντήρα. Συνολικά στεγνώνει για 4 με 5 μέρες.
Εμείς τον δοκιμάσαμε σε παρασκευή με dripper V60 και χάρτινο φίλτρο. Ο καφές που πήραμε ήταν αρκετά γήινος στην μύτη με νότες ακατέργαστης ζάχαρης. Στο στόμα αρκετά ντελικάτος, με έντονη οξύτητα, νότες κερασιού και μακρά επίγευση. Πολυδιάστατος καφές με ωραία σιροπιαστή αίσθηση.
Ο δεύτερος καφές, της Mr. Bean, προέρχεται από την κεντροδυτική επαρχία της Κολομβίας και πιο συγκεκριμένα από την πόλη Santa Rosa de Cabal που είναι γνωστή για τις θερμές πηγές της και την καλλιέργεια μεταξοσκώληκα. Τον είχαμε δοκιμάσει αρχικά στο περσινό Coffee Festival (2018) και κυριολεκτικά παραμιλάγαμε. Η φάρμα είναι η Maytama και ο καφές, της ποικιλίας Castillo, καλλιεργείται σε υψόμετρο 1.700 μέτρων και έχει υποστεί φυσική επεξεργασία (natural), δηλαδή αποξηραίνεται ολόκληρο το κεράσι του καφέ πριν απομακρυνθεί η φλούδα – αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έντονα αρώματα φρούτων αφού ο κόκκος έρχεται σ’ επαφή με τα σάκχαρα του φλοιού για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν εμφανές και στο φλιτζάνι μας με έντονα μούρα, κεράσι και βύσινο στην μύτη. Στο στόμα οι νότες κόκκινων φρούτων ήταν κυρίαρχες καταλήγοντας σε μια απολαυστική επίγευση κρασιού. Το σώμα μάλλον μέτριο όπως και η οξύτητα. Γενικώς ένας πολύ ντελικάτος, πολυεπίπεδος καφές. Κι εδώ φυσικά η παρασκευή έγινε με V60 και χάρτινο φίλτρο.
Τους προλαβαίνετε ακόμα στο Taf και στο Mr. Bean – στην περίπτωση του δεύτερου ζητήστε ξανθό ψήσιμο γιατί τον Maytama τον καβουρδίζουν και για εσπρέσο. Οι λάτρεις των πιο ντελικάτων καφέδων τρέξτε.
Πληροφορίες: TAF Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Αθήνα | Mr. Bean Εμμανουηλ Μπενακη 20, Αθήνα
Related Posts