Γιαννης Παπαργυριου: Le Vigneron Grec

Θα θυμάστε ίσως ότι παλιότερα έχω γράψει ένα κείμενο με τίτλο “Le Vigneron des Montagnes”, παίζοντας με τους τίτλους δύο κρασιών του Γιάννη, και γράφοντας για μια επίσκεψη στο οινοποιείο του.

Τώρα, είχα την τύχη να είμαι παρών στην παρουσίαση των κρασιών του στην Κάβα Πιταρράς, στην Ερμού, την Πέμπτη 14/12/2017.

Εκεί, στον ζεστό χώρο της κάβας, στο πατάρι, ο Γιάννης παρέα με τον γιο του Δημήτρη, τη νέα γενιά οινοποιών της οικογένειας, μας παρουσίασαν 15 ετικέτες τους και δεν δίστασαν να κάνουν μεγάλες κουβέντες σχολιάζοντας τα καλώς και τα κακώς κείμενα του Ελληνικού κρασιού.

Ξεκινώντας, δοκιμάσαμε το “Μοσχούδι/Ασύρτικο”, τόσο του 2017 όσο και του 2012. Δεν θα σας μιλήσω πολύ για το φρέσκο κρασί, τρέξτε στις κάβες να το αγοράσετε. Θα σας μιλήσω για το εκπληκτικό 2012, ένα κρασί πενταετίας, το οποίο έχει παλιώσει τόσο όμορφα. Χρώμα ανοικτό κεχριμπαρένιο, μύτη γεμάτη χαμομήλια και άνθη και σώμα γεμάτο με μακρά επίγευση. Ένα κρασί έκπληξη, που άφησε όλο το ακροατήριο άναυδο.

Προχωρώντας, περάσαμε στο “Le Vigneron Grec”, ένα ιδιαίτερο κρασί από Ασύρτικο, ζυμωμένο σε φλούδες Μοσχάτου. Μύτη από γλυκό τριαντάφυλλο και κοφτερή οξύτητα στο στόμα που ισορροπεί όμως πολύ όμορφα. Ο συνδυασμός θα σας μαγέψει.

Μπήκαμε πια στα κόκκινα, και ξεκινήσαμε την περιήγησή μας με “Black Daphne 2016”. Ένα ξηρό κόκκινο κρασί από Μαυροδάφνη, όπως μπορείτε να καταλάβετε και από τον τίτλο. Λόγω νομικών στρεβλώσεων, οι οινοποιοί που ασχολούνται με ξηρές οινοποιήσεις του σταφυλιού, δεν μπορούν να αναφέρουν το όνομα του σταφυλιού στην ετικέτα. Ένα εξαιρετικό κρασί, μύτη γεμάτη κόκκινο φρούτο, ωραία επίγευση και στρογγυλό στόμα με βελούδινες τανίνες.

Συνεχίζουμε με τους “Μικρούς Οινοποιούς”, μια ετικέτα όπου οινοποιούν εξ’ ολοκλήρου οι μικροί γιοι του Γιάννη. Και η ιστορία του κρασιού είναι ως εξής: Περίπου 5 χρόνια πριν, όταν ο Δημήτρης ήταν 13 χρονών και ο μικρός γιος 10, είχαν, Νοέμβρη μήνα παρακαλώ, την ιδέα να οινοποίησουν μόνοι τους ένα κρασί. Και ο Γιάννης και η Ελένη δεν τους χάλασαν το χατίρι. Βρέθηκε μια μικρή ποσότητα από Αγιωργήτικο που δεν είχε τρυγηθεί, το τρύγησαν και το οινοποίησαν σε ένα μικρό βαρελάκι, περίπου 140 κιλά. Για να απογεμήσει το βαρέλι, έβαλαν λίγο Touriga National και έτσι προέκυψε η πρώτη σοδεία. Τώρα πια κυκλοφορεί η χρονιά 2016 και κάθε χρονιά η παραγωγή μεγαλώνει. Μάλλον η οινοποιητική είναι στο αίμα αυτής της οικογένειας.

Σε ότι αφορά το κρασί δοκιμάσαμε τις σοδειές 2016 και 2014. Όμορφα αρωματικά κρασιά, γεμάτα δαμάσκηνα και κεράσια, και τα δύο με ισορροπημένο στόμα με το 2016 να βγάζει λίγο παραπάνω το αλκοόλ, ενώ το 2014 να είναι στο ιδανικό του σημείο.

Περνάμε τώρα σε 6 παλαιωμένα κρασιά:

  • Vinum Curtium 2009 (Syrah 100%)
  • Cabernet Sauvignon 2008
  • Cabernet Sauvignon 2007
  • Cabernet Sauvignon 2009
  • Cabernet Sauvignon 2008
  • Αγιωργήτικο & Cabernet Sauvignon 2003
  • Ευφορίων 2009 (Touriga National)

Σε αυτά τα έξη κρασιά μπορείτε να δείτε τη δύναμη του οινοποιείου. Όλα εκπληκτικά παλαιωμένα, με το πιο αδύναμο να είναι το κρασί του 2003. Αν και είχε όμορφη μύτη, το στόμα του ήταν αδύναμο αρκετά. Το δικό μου αγαπημένο από τα 6; Το CS του 2007. Μύτη με μικρά κόκκινα φρούτα, ωραία οξύτητα και ταννίνες στο στόμα. Ένα κρασί που 10 χρόνια μετά δείχνει εξαιρετικά δυνατό και να έχει ακόμα χρόνια μπροστά του. Εξαιρετικό και το Syrah του 2009, με μπαχαρένια μύτη και στόμα και χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες.

Συνέχεια με τις ναυαρχίδες του κτήματος, τα “Le Roi des Montagnes Syrah” και “Le Roi des Montagnes Cuvee”. Δύο εξαιρετικά κρασιά, ένα Syrah με μαγική συμπύκνωση και μύτη γεμάτη με μπαχάρια και φρούτα και ένα ιδιαίτερο μπλεντ, τύπου Μπορντώ, από Cabernet Sauvignon me Touriga National και Μαυροδάφνη με εξαιρετικά αρώματα. Δοκιμάσαμε την σοδειά του 2015 και μπορώ να δηλώσω ότι και τα δύο είναι πολύ πολύ νεαρά ακόμα.

Κλείσαμε με ένα λευκό. Το “Le Roi des Montagnes Asyrtiko” που είναι μια οινοποίηση Ασύρτικού από την Ορεινή Κορινθία παρόμοια με το Νυχτέρι της Σαντορίνης. Ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί να έχουμε δοκιμάσει το κρασί από το βαρέλι στην προηγούμενή μας επίσκεψη στο οινοποιείο και έτσι μπορέσαμε να εκτιμήσουμε την εκπληκτική εξέλιξή του. Τα σταφύλια προέρχονται από όψιμο τρύγο, ενώ έχει περάσει από βαρέλι. Το αλκοόλ του φτάνει στο 15,9%. Εξαιρετικά ώριμα αρώματα από φλούδες εσπρεριδοειδών και από λευκα άνθη ενώ στο στόμα η κοφτερή οξύτητα δίνει μια καταπληκτική εικόνα στο κρασί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης στο τέλος της βραδιάς κλήρωσε σε 2 υπερτυχερούς από μια μάγκνουμ φιάλη από το Cuvée του 2015. Εξαιρετική πρωτοβουλία.

Κλείνοντας το άρθρο, περάσαμε μια ευχάριστη βραδιά με τον Γιάννη και τον Δημήτρη Παπαργυρίου. Μάλλον τους κουράσαμε ιδιαίτερα καθώς επί 4 ώρες μιλούσαν ακατάπαυστα για το κρασί, απαντώντας στις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων. Μας έλειψε ιδιαίτερα η Ελένη, η γυναίκα του Γιάννη, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Γιάννη & Δημήτρη ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη βραδιά με τα κρασιά σας. Ευχαριστούμε πολύ και την κάβα Πιταρά για την φιλοξενεία αλλά και τον Βασίλη Μαστρογιαννάκη για την διοργάνωση.

Προσμένουμε σε άλλα τέτοια (και βέβαια προσμένουμε τις επόμενες σοδειές του Γιάννη αλλά και εκείνο το Μαυρόστυφο… που μας έχει τάξει)!

Leave a Reply