Κουκουβαγια: Οταν στην καρδια ενος εστιατοριου βρισκεται η μαγειρικη σοφια

Η κουκουβάγια, το σύμβολο της θεάς Αθηνάς, έχει πάρει σάρκα και οστά σε ένα  πρότζεκτ που παρά τα 2,5 χρονάκια του (άνοιξε βλέπετε τέλη του 2014) διατηρεί την φρεσκάδα του, στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη 2, ακριβώς πίσω από τον τεράστιο όγκο του ξενοδοχείου Χίλτον.

Στο σημείο εκείνο συναντήθηκαν 5 διαφορετικά μυαλά, 5 διαφορετικοί σεφ και επινόησαν την σοφή κουζίνα, εξ’ ου και το όνομα του εστιατορίου. Οι σεφ αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Σπύρο και Βαγγέλη Λιάκο (των “Base Grill” & “Travolta”), Κλεομένη Ζουρνατζή (από το Παγκρατιώτικο “Cucina Povera”), Περικλή Κοσκινά (με περάσματα από το “Milos” και “Αλάτσι”) και ο “μισελενάτος” Νίκος Καραθάνος. Και οι 5 εξαιρετικά επιτυχημένοι αποφάσισαν να αλλάξουν το σκηνικό της Αθηναϊκής κουζίνας, δημιουργώντας το επιτυχημένο κόνσεπτ της σοφής κουζίνας.

Ο χώρος είναι μεγάλος και ψηλοτάβανος και δεν σε πνίγει ποτέ . Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή με το φωτισμό να είναι όσο έντονος χρειάζεται. Ο κατάλογος του εστιατορίου χαρακτηρίζεται από τη γενική απλότητα, χωρίς να υπολείπεται σε πολυπλοκότητα γεύσεων και υφών.

Το μενού χωρίζεται στα πέντε:

  • Σαλάτες, κρύα πιάτα και ωμά
  • Ξυλόφουρνος
  • Κάρβουνα
  • Τηγάνι & κατσαρόλα
  • Γλυκά

Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά και καθίσαμε στον όμορφο κήπο. Για ορεκτικό παραγγείλαμε μια σαλάτα από μαύρες φακές με καπνιστή πέστροφα, τοματίνια και σάλτσα εσπεριδοειδών. Μια ιδιαίτερη καλοκαιρινή σαλάτα, όπου η γεύση της καπνιστής πέστροφας δένει αρμονικά με τις φακές και την οξύτητα της νόστιμης βινεγκρέτ εσπεριδοειδών.

IMG_2104

Συνεχίσαμε, με μια ανοιχτή πίτα με τρούφα, μανιτάρια με κρέμα, βοδινό φιλέτο στη σχάρα και τραγανά κρεμμύδια. Μια πανδαισία γεύσεων, με την τρούφα να κυριαρχεί χαρακτηριστικά, ενώ οι υφές των διάφορων υλικών να εναλλάσσονται στο στόμα και να δίνουν μια απογειωτική αίσθηση.

IMG_2105

Για κυρίως διαλέξαμε καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ψητή τομάτα, παστό χοιρινό και καπνιστό τυρί καθώς και χυλοπιτάκι καρμπονάρα με πλευρώτους στη σχάρα. Εξαιρετικά πιάτα και τα δύο, με το πρώτο βέβαια να είναι η επιτομή των καλοκαιρινών ελληνικών γεύσεων.

Συνοδέψαμε το φαγητό μας με ένα ροζέ κρασί από Syrah, το οποίο εμφιαλώνει ειδικά για το εστιατόριο το οινοποιείο Γκιρλέμη. Ένα ωραίο κρασί, με όμορφα μπαχαρένια αρώματα, στρογγυλές ταννίνες για να συνοδέψει κρέας και δροσιστική οξύτητα. Ένα κρασί με εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής.

Κλείνοντας, δεν παραλείψαμε να πάρουμε και το επιδόρπιο ώστε να κλείσουμε γλυκά τη βραδιά. Μια αποδομημένη μπουγάτσα, με τραγανά και φουσκωμένα φύλα σφολιάτας, με παγωτό μπουγάτσα και σαντιγί και μπόλικη κανέλα. Ένα εντυπωσιακό πιάτο, το οποίο ο σερβιτόρος πάντα “σπάει” μπροστά στα μάτια σας.

IMG_2114

Το εστιατόριο έχει απίστευτα μεγάλες μερίδες, ώστε αναγκαστήκαμε να πάρουμε αρκετό φαγητό στο σπίτι, το οποίο καταναλώθηκε την επομένη. Σκεφτείτε το λοιπόν πριν παραγγείλετε πολλά πιάτα.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα, για κάθε φίλο του φαγητού.

Leave a Reply