10 χρόνια γλυκό κρασί

Στο πλαίσιο των μεγάλων ημερών Νεμέας 2017, πολλά οινοποιεία πραγματοποίησαν παράλληλες εκδηλώσεις. Μια από αυτές ήταν και στο Κτήμα Παλυβού  “Η γλυκιά Νεμέα 2000 – 2010”.

Οι πιο παρατηρητικοί, μάλλον θα καταλάβατε ότι κάτι δεν πάει καλά. Από το 2000 μέχρι και το 2010 είναι 11 χρόνια και όχι 10. Δεν κάνατε λάθος. Ούτε εσείς ούτε όμως και εμείς και βέβαια ούτε οι διοργανωτές. Απλώς το 2002 ήταν μια κάκιστη χρονιά για την Νεμέα, όπου αποφασίστηκε από όλους τους παραγωγούς να μην υπάρξει οίνος ΠΟΠ Νεμέα.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γρηγόρης Μιχαήλος, ο οποίος μας κατεύθυνε και μας ενημέρωσε με μαεστρία, ενώ την διοργάνωση και την ενορχήστρωση η αεικίνητη και πανταχού παρούσα Ευαγγελία Παλυβού, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Γιώργου Παλυβού. Τέλος, οι γλυκιές δημιουργίες από σοκολάτα του Στέφανου Διαμαντόπουλου του Le Votre Piree, συμπλήρωσαν πολύ όμορφα την δοκιμή.

P1030027

Την εκδήλωση αυτή την καθιστά ιδιαίτερη και μοναδική ένα εξαιρετικό γεγονός. Κανένα από τα κρασιά που δοκιμάσαμε δεν έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Βρίσκονται όλα στα κελάρια του “Κτήματος Παλυβού”, όπου συνεχίζουν να εξελίσονται μέσα στα βαρέλια τους. Αν θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον, μένει να το δούμε…

Το κρασί που δοκιμάσαμε είναι ένας φυσικώς γλυκύς οίνος που παράγεται από σταφύλια τα οποία στεγνώνουν στον ήλιο για κάποιες ημέρες, ώστε να συμπυκνωθούν τα σάκχαρά τους. Στη συνέχεια ακολουθεί η ζύμωσή και η παλαίωσή τους σε βαρέλια.

Η παρουσίαση έγινε σε 2 flights, το πρώτο από το 2000 μέχρι το 2005 και η δεύτερη ήταν από το 2006 – 2010. Ξεκινήσαμε, όπως καταλαβαίνετε, από το παλιότερο κρασί και καταλήξαμε στο νεότερο.

Με εξαίρεση το 2010 το οποίο, σε ότι αφορά στο χρώμα αλλά και στα αρώματα, φαινόταν αρκετά νέο, τα υπόλοιπα κρασιά της δοκιμής είχαν φοβερή εξέλιξη. Το χρώματα των κρασιών ήταν πορφυρο με όμορφες κεραμιδί ανταύγειες. Τα αρωματικά τους προφίλ πολύ όμορφα, γεμάτα μέλι, ωραίες μαρμελάδες κόκκινων φρούτων με τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς να έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφανισή τους. Στο στόμα, η οξύτητα ισορροπούσε την γλυκύτητα των κρασιών, με μερικά απο αυτά να έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα σπιρτάδα ενώ κάποιες από τις χρονίες να είναι ελάχιστα πιο άτονες.

Τα δικά μας αγαπημένα μεταξύ όλων: το 2001 από το πρώτο flight ενώ το 2009 από το δεύτερο.

Η πολύ όμορφη εκδήλωση έκλεισε με μια δοκιμασία. Η Ευαγγελία διάλεξε τρεις από τις χρονιές που ήδη είχαμε δοκιμάσει και τις ξαναδοκιμάσαμε σε μια τυφλή δοκιμή. Νικητής αυτός που θα αναγνώριζε ορθώς τα περισσότερα από αυτά. Έπαθλο μια magnum φιάλη από τη διάσημη Νεμέα Ammos Terra Leone του Κτήματος.

Κλείνοντας, ο Γιώργος Παλυβός έδωσε μια είδηση. Φέτος, για πρώτη φορά, θα δημιουργήσουν ένα γλυκό κρασί από σταφύλια τα οποία δεν θα λιαστούν υπό τον ήλιο αλλά θα συμπύκνωθούν με έκθεση σε σκιερό μέρος. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Leave a Reply