ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

Έχουμε μείνει στην πρωτεύουσα των καραβίδων, στο Höfn.

Ημέρα 4η:

Ξεκινάμε με ένα δυναμωτικό πρωινό στο Hafnarbuðin, όπου δοκιμάσαμε τοπικές λιχουδιές (καραβίδες σε ψωμάκι και γλυκό skyr), ξεκινήσαμε για το μακρύτερο ταξίδι που θα κάναμε στο νησί. Προορισμός μας το Ακουρέιρι (Akureyri), η αλλιώς η βόρεια πρωτεύουσα.

Η διαδρομή διαρκεί περισσότερες από 5 ώρες, ενώ η κατεύθυνση του ταξιδιού πια είναι από την ανατολή προς τη δύση. Στο ταξίδι συναντήσαμε αμέτρητους καταρράκτες, φιόρδ, σεληνιακά τοπία καθώς και θερμές λίμνες.

Πρώτη στάση στο γραφικό χωριό Djúpivogur, για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό (καφές και γλυκά) της ομάδας, και επόμενη στάση στον συναρπαστικό Dettifoss.

Ο Dettifoss είναι ο ισχυρότερος καταρράκτη της Ευρώπης και βρίσκεται στο εθνικό πάρκο Vatnajökull. Έχει πλάτος 100 περίπου μέτρα, ενώ τα 193 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο πέφτουν από ύψος 44 μέτρων. Άκρως εντυπωσιακό θέαμα.

Για να φτάσετε, θα περάσετε από μια πεντάλεπτη διαδρομή, από το χώρο στάθμευσης, μέχρι τον καταρράκτη, μέσα σε ένα απίστευτο σεληνιακό τοπίο.

Τον εντυπωσιακό καταρράκτη μπορείτε να τον απολαύσετε από διάφορα σημεία. Ιδιαίτερα ένα, φτάνει αρκετά κοντά. Το σημείο θέλει πολύ προσοχή, στην περίπτωση που τα νερά του ποταμού είναι φουσκωμένα. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι αρκετά ασφαλές, αν βέβαια είστε ιδιαίτερα προσεκτική. Εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα να φτάσετε όσο μπορείτε πιο κοντά.

Σε απόσταση αναπνοής από τον Dettifoss, μπορείτε να δείτε και τον Selfoss. Είναι και οι δύο καταρράκτες στο ίδιο ποτάμι και απέχουν ο ένας από τον άλλον όχι περισσότερο από 500 μέτρα. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όσο ο πρώτος, αλλά εδώ μπορείς να φτάσεις ακόμα πιο κοντά στα νερά του καταρράκτη.

Πριν κλείσουμε τα σχετικά των 2 καταρρακτών, να υπογραμμίσουμε ότι ο Dettifoss μπορεί να προσεγγιστεί και από τις δύο μεριές του. Εμείς προσεγγίσαμε από την Δυτική μεριά, η οποία νομίζουμε ότι μάλλον είναι η εντυπωσιακότερη. Η επιλογή της μεριάς είναι σημαντική καθώς για να πάτε από τη μια στην άλλη θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας οδήγηση.

Και κάπου εκεί ήρθε η ώρα για μια από τις πιο εντυπωσιακές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην Ισλανδία. Και φυσικά αναφέρομαι στα θερμά λουτρά. Η Ισλανδία είναι μια χώρα η οποία βασίζεται στην γεωθερμία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί, το οποίο είναι γεμάτο από ηφαίστεια, πίδακες, θερμές πηγές και πεδία λάβας.

Υπάρχουν διάφορες τοποθεσίες στην Ισλανδία με θερμά λουτρά, με γνωστότερη, ίσως, τη Blue Lagoon για την οποία θα διαβάσετε παρακάτω. Εμείς, σε αυτό το σημείο της εκδρομής, επισκεφθήκαμε τα θερμά λουτρά της λίμνης Myvatn, τα οποία αποτελούν την επιλογή των κατοίκων της Ισλανδίας.

Πριν αποφασίσετε να πάτε εκεί, ελέγξτε αν υπάρχουν εισιτήρια. Επίσης μην ανησυχείτε για το ωράριο: τα λουτρά μένουν ανοικτά μέχρι αργά, και ίσως έχει νόημα να τα επισκεφθείτε αργά μέσα στην ημέρα (ή νωρίς τη νύχτα, με τον ήλιο του μεσονυχτίου θα υπάρχουν πάντα αυτές οι αμφισημίες) για να απολαύσετε τα χρώματα του ουρανού.

Να έχετε μαζί το μαγιό σας. Πετσέτες δεν χρειάζεστε. Με το αντίστοιχο αντίτιμο μπορείτε να νοικιάσετε εκεί… Κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό, αλλά θα ανεβάσει λίγο τον προϋπολογισμό σας. Αναλυτικές πληροφορίες για τα κόστη θα βρείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα των λουτρών.

Κάντε λοιπόν ένα γρήγορο ντουζ (απαραίτητο με βάση τους κανονισμούς) και μπείτε γρήγορα γρήγορα στο νερό. Η διαφορά θερμοκρασίας από τα ντουζ μέχρι την λίμνη θα σας φανεί μεγάλη. Μόλις μπείτε μέσα στο νερό, όμως, θα τα ξεχάσετε. Υπάρχουν ζώνες διαφορετικής θερμοκρασίας του νερού, συνεπώς αναλόγως πόσο ζεστό το αντέχετε το νερό, μπορείτε να διαλέξετε. Απολαύστε τις φωτογραφίες.

Βγήκαμε από τα λουτρά, σαφώς ανανεωμένοι και κατευθυνθήκαμε προς το κατάλυμά μας για τη βραδιά (και για την επόμενη…).

Το ηλιοβασίλεμα στις 12 τα μεσάνυχτα! Τα χρώματα είναι απολύτως φυσικά!

Επόμενη στάση: Ακουρέιρι (Akureyri). Η βόρεια πρωτεύουσα του νησιού και 4η μεγαλύτερη πόλη του βρίσκεται μέσα σε ένα φιόρδ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η περιοχή κατοικείται από τους Βίκινγκς (από τον 9ο αιώνα μ.Χ.) ενώ πρώτες γραπτές αναφορές για την πόλη χρονολογούνται από το 1562.

Η πόλη φημίζεται και για την εγγύτητά της στον πολικό κύκλο και, λόγω αυτού, τους χειμώνες η οδική συγκοινωνία με την πρωτεύουσα διακόπτεται και μόνος τρόπος να την επισκεφτείς είναι αεροπορικώς.

Φτάσαμε στην πόλη αρκετά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, συνοδευόμενοι από λιγοστό φως απομεινάρι του ήλιου του μεσονυκτίου.

Ημέρα 5η:

Η υπόθεση πρωινό στο Ακουρέιρι δεν είναι δύσκολη, θα βρείτε διάσπαρτους φούρνους, οι οποίοι έχουν διάφορα εδέσματα να καταναλώσετε ή καφετέριες για να απολαύσετε με την ησυχία σας το πρωινό σας.

Μπορείτε να κάνετε όμορφες βόλτες στο χωριό. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία Akureyrarkirkja, τον λουθηρανικό ναό που δεσπόζει σε ένα ύψωμα στην άκρη του. Από εδώ μπορείς να έχεις μια όμορφη αμφιθεατρική θέα όλου του χωριού.

Στην μικρή όμορφη πλατεία Ráðhústorg το βράδυ θα βρείτε καντίνα με πίτσες ενώ γύρω από αυτήν υπάρχουν διάφορα εστιατόρια και μπυραρίες για να απολαύσετε τον ήλιο του μεσονυκτίου (φωτογραφίες και λεπτομέρειες πιο κάτω).

Συνέχεια της διαδρομής μας προς τον καταρράκτη Goðafoss, τον καταρράκτη των Θεών. Ίσως με όσα θα έχετε δει μέχρι τώρα, να μην είναι ο εντυπωσιακότερος, κουβαλάει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω του:

Σύμφωνα με τον μύθο, το έτος 999 ή 1000 μ.Χ. ο νομοδιδάσκαλος Þorgeir Ljósvetningagoði όρισε ως επίσημη θρησκεία της Ισλανδίας τον Χριστιανισμό. Έτσι, πέταξε τα αγαλματίδια των παλιών θεών στον καταρράκτη. Εξ’ ου και το όνομα αυτού. Μάλιστα, σε ένα παράθυρο στον καθεδρικό του Ακουρέιρι, παρουσιάζεται αυτή η ιστορία.

Συνέχεια της διαδρομής μας για το Πάρκο Krafla και το πεδίο γεωθερμίας Hverir.

Ξεκινώντας από το πρώτο, ανεβείτε μέχρι τον κρατήρα όπου φαντάζει εντυπωσιακός. Αν είστε λίγο περισσότερο άνθρωποι της περιπέτειας μπορείτε να δοκιμάσετε να περπατήσετε κατά μήκος του χείλους του κρατήρα και να προσπαθήσετε να κάνετε τον γύρο ολόκληρο. Σε κάποια σημεία χρειάζεται προσοχή και ίσως να γλιστράει και λίγο. Οπότε προσοχή.

Το πάρκο έχει και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Αν έχετε όρεξη για εξερεύνηση και είστε και πολύ προσεκτικοί, μην διστάσετε να διαβάσετε τις διάφορες πινακίδες που έχει και να περπατήσετε στα σύντομα μονοπάτια που υπάρχουν.

Σειρά είχε το Hverir. Πολύ εντυπωσιακοί γεωθερμικοί σχηματισμοί, όπου θα σας κατακλείσει η μυρωδιά από το θειάφι. Οι περιοχές που δεν πρέπει να πλησιάσετε είναι απομονωμένες με ένα σχοινί. Συνεπώς αποφύγετέ τες, κατά τα άλλα θα βγάλετε εντυπωσιακές φωτογραφίες εδώ. Εντυπωσιακοί είναι και τα σημεία όπου εκλύονται θερμά αέρια. Δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και θα σας ζεστάνουν, αν έχετε κρυώσει τόση ώρα που είστε στα ανοικτά.

Ταξιδιού συνέχεια, στην μικρή σπηλιά Grjótagjá, η οποία μέσα της έχει θερμά λουτρά. Αξίζει να την δείτε, καθώς είναι κάτι ιδιαίτερο.

Το νερό εντός της σπηλιάς θερμάνθηκε (σε βαθμό βρασμού) όταν, στην περίοδο 1974 έως 1984, το ηφαιστειακό σύστημα της Krafla, εξερράγη 9 φορές. Αν και έχει κρυώσει σημαντικά, πια, εξακολουθεί να μην είναι κατάλληλο για να κολυμπήσετε εντός του.

Μπείτε όμως στη σπηλιά να την εξερευνήσετε. Με προσοχή όμως!

Επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή της σπηλιάς, σχεδόν στις όχθες τις λίμνης Myvatn βρίσκεται κάτι ίσως εντυπωσιακότερο από την σπηλιά. Ο κρατήρας ενός ηφαιστείου εν ονόματι Hverfjall και μπορείτε να φτάσετε μέχρι το χείλος της καλντέρας. Μην τρομάζετε όμως, δεν είναι κάτι επικίνδυνο ή πολύ δύσκολο. Αντίθετα, είναι σχετικά εύκολο και θα εντυπωσιαστείτε.

Όταν στρίψετε από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ακολουθεί μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων από χωματόδρομο (και σε κάποια σημεία λίγο πιο ανώμαλο δρόμο). Μην σταματήσετε στο πρώτο πάρκινγκ, συνεχίστε ακόμα λίγο και θα βρεθείτε στο δεύτερο πάρκινγκ. Αφήστε το αυτοκίνητο εκεί.

Ακολουθεί 20 λεπτά μέτριας δυσκολίας ανάβασης προς την καλντέρα. Όταν φτάσετε εκεί, σταθείτε και απολαύστε την πανέμορφη θέα. Θα αποζημειωθείτε σίγουρα.

Πανοραμική άποψη της Καλντέρας.
Η θεά από το χείλος της καλντέρας. Η λίμνη Myvatn

Επιστροφή στην βάση μας για να περάσουμε το τελευταίο βράδυ στην Ακουρέιρι. Μην σας κάνει εντύπωση αν η πόλη παρουσιάζει νυχτερινή ζωή.

Μπορείτε να βρείτε διάφορες μπυραρίες και αξίζει να δοκιμάσετε τοπικές μπύρες ή από τις σκανδιναβικές χώρες μπύρες. Εκπλαγήκαμε πολύ ευχάριστα όταν ανακαλύψαμε ότι στην πλατεία (βλ. παραπάνω στο κείμενο) που μέναμε υπήρχε καντίνα που πουλούσε πίτσες. Και βέβαια δοκιμάσαμε. Και την βρήκαμε και πολύ ενδιαφέρουσα.

Επίσης στην μπυραρία που βρίσκεται πάνω στην πλατεία δοκιμάσαμε σκανδιναβικές και άλλες μπύρες. Η ζυθοποιία στις χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, με πολλούς και ωραίους ζύθους να απολαύσετε. Μάλιστα θα βρείτε και αρκετές ιδιαίτερες. Όταν εμείς ήμασταν εκεί, υπήρχε μια πολύ ωραία Vanilla Ιmperial Stout.

Ημέρα 6η:

Γρήγορο πρωινό στο Ακουρέιρι, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα το ταξίδι της επιστροφής για το Ρέικιαβικ.

Στο δρόμο της επιστροφής θα δείτε αναρίθμητους καταρράκτες και ενδιαφέροντα τοπία ή θα μπορέσετε να σταματήσετε για να χαϊδέψετε τα άλογα ή θα προσπαθήσετε να βγάλετε από κοντά φωτογραφίες από τα πολλά κοπάδια προβάτων (αυτού του ιδιότυπου είδους πρόβατου, ενδημικού στην Ισλανδία).

Ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο που μπορείτε να θαυμάσετε είναι και το Grábrók. Είναι ο μεγαλύτερος από ένα σύμπλεγμα 3 κρατήρων, ο οποίος διαμορφώθηκε ως έχει σήμερα, πριν από 3.400 χρόνια.

Μια μικρή ανάβαση σκαλοπατιών θα σας οδηγήσει στο χείλος του κρατήρα, ενώ από εκεί ξεκινάει ένα κυκλικό ξύλινο μονοπάτι με μερικά σκαλοπάτια, το οποίο θα είναι μια καλή αφορμή για ένα ακόμα σετ από φωτογραφίες.

Αν μέχρι σήμερα δεν χορτάσατε αρκετούς καταρράκτες, σε πολύ μικρή απόσταση από τον Grábrók, μπορείτε να επισκεφθείτε και τον Glanni.

Μετά μια πολύωρη οδήγηση πάνω από 5 ώρες φτάνουμε στο Ρέικιαβικ για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού.

Σειρά, την επόμενη ημέρα, έχουν οι εκδρομές του λεγόμενου Χρυσού Κύκλου (Golder Circle).

Συνεχίζεται…

Leave a Reply