Hasika – Η Ελλαδα σε μπουκιες

Το παλιό ρακάδικο του Χαραλαμπά πήρε και πάλι ζωή και η Αγία Βαρβάρα φωτίστηκε…

Το Hasika είναι ένα κρητικό γκουρμέ εστιατόριο ή καλύτερα ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο  που ανεβάζει κατακόρυφα τα γαστρονομικά στάνταρντς της πόλης του Ρεθύμνου. Εκεί, στο στενάκι της Αγίας Βαρβάρας, μια κάθετο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από την πλευρά της βενετσιάνικης Μεγάλης Πόρτας (Porta Guora), της πάλαι ποτέ κεντρικής εισόδου του τείχους που κάποτε περιέβαλλε την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, αυτός ο ατμοσφαιρικός χώρος, πραγματικό μπιζουδάκι, έδωσε και πάλι ζωή στη γειτονιά.

Το εστιατόριο Hasika βρίσκεται σε ένα τυπικό παλιό σπίτι της παλιάς πόλης του γραφικού Ρεθύμνου και διαθέτει μια ανοιχτή κουζίνα και έναν μικρό εσωτερικό χώρο καθιστικού που φιλοξενεί περίπου 25 άτομα. Ο χώρος συνδυάζει παραδοσιακά με μοντέρνα στοιχεία με τα χειροποίητα τουρσιά και τα λοιπά εδέσματα να μοστράρουν θρασύτατα μπροστά στο μεγάλο κεντρικό παράθυρο δίνοντας μια ζεστή πινελιά γκουρμέ νεομπακάλικου.

Προσφέρει μικρά μεζεδάκια, τα οποία μοιράζονται εύκολα, με βάση τα τοπικά υλικά. Το μενού περιλαμβάνει μικρότερα πιάτα που μπορούν να λειτουργήσουν ως ορεκτικά, πλούσιες σαλάτες και πιο πληθωρικά πιάτα με κρέας και θαλασσινά που μπορούν άνετα να παραγγελθούν ως κύρια, όλα με βάση τα τοπικά υλικά!

Τα συστατικά προέρχονται τοπικά από όλο το νησί. Ο σεφ Μιχάλης Χάσικος, νόστιμος σε κάθε πιάτο του, συνδυάζει τα συστατικά του με δημιουργικούς τρόπους που οδηγούν σε ισορροπημένες γεύσεις χωρίς να σε αφήνουν να ξεχνάς ποτέ ότι εδώ μιλάμε για κρητικό φαγητό! Το αποτέλεσμα είναι η γκουρμέ κρητική κουζίνα πολύ υψηλών προδιαγραφών.

Η επιλογή των ορεκτικών περιλαμβάνει αγκινάρες, χειροποίητα τουρσιά, βρώσιμους βολβούς και παστά ψάρια (o γαύρος μαρινάτος σε ντάκο με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και φύκια Γραμβούσας άχαστος!). Τυριά διαλεγμένα ένα-ένα (παλαιωμένη γραβιέρα και κατσικίσιο τυροζούλι με κύμινο και κόλιαντρο!), το καλύτερο απάκι από τον Βαβουράκη που του προμηθεύει και το φρέσκο χοιρινό ή τα λουκάνικα.

Γαύρος μαρινάτος σε ντάκο με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και φύκια Γραμβούσας

Οι σαλάτες είναι δημιουργικά αναζωογονητικές, ενσωματώνοντας μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλλούδια που δίνει η κρητική γη (ατσιποπουλιανό κουλούρι, πρασινάδες και μυρωδικά εποχής, γαλομυζήθρα, τραχανάς…)

Κόκκινος τραχανάς, τυροζούλι, αγγουρίδα, πετιμέζι

Τα κυρίως μοιράζονται σε πιάτα με βάση κυρίως το κρέας (πώς αλλιώς άλλωστε, στην Κρήτη βρισκόμαστε…) αλλά και κάποια λίγα με βάση θαλασσινά (τα οποία θα ομολογήσω ότι είναι τα δικά μου αγαπημένα). Τα πιάτα με βάση το κρέας δεν θα αφήσουν κανένα παραπονεμένο μιας και περιλαμβάνουν παρασκευές με βάση κυρίως το χοιρινό ή το βόειο κρέας, χωρίς να λείπει το κοτόπουλο και φυσικά το αρνί! Δοκιμάσαμε το πιλάφι από πλιγούρι με αρνί τσιγαριαστό, πραγματικό έπος, (και το λέω εγώ που στο άκουσμα και μόνο του προσφιλούς μηρυκαστικού οι γευστικοί μου κάλυκες κλειδώνουν αρνούμενοι την οποιαδήποτε περαιτέρω διάδραση…) και τα μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ με ένα έξτρα touch ψημένου λεμονιού που καθ’ υπόδειξη του Μιχάλη προσφαΐζεις με το κρέας, και τα δύο εξαιρετικά. Από τα πιάτα θαλασσινών ξεχωρίσαμε το χταπόδι οφτό με μαυρομάτικα και λαχανικά τουρσί και το ψητό καλαμάρι με πέστο μαϊντανού παρουσιασμένο ευφάνταστα σε ρολάκια που παρπέμπουν σε sushi rolls (όταν το food styling συναγωνίζεται στα ίσα την αδιαπραγμάτευτη νοστιμιά).

Το service γρήγορο, φιλικό και ιδιαίτερα εξυπηρετικό με την Ιωάννα Αυγέρη στα οινικά decks να κρατά με διακριτική κομψότητα αμείωτο το ενδιαφέρον μας με τις οινικές προτάσεις της. Και μιλώντας για οινικές προτάσεις πρέπει σίγουρα να σταθούμε στην κάβα του μαγαζιού: ναι, το καλό φαγητό πάει χέρι-χέρι με καλό αλκοόλ και δη καλό κρασί. Και εδώ το μαγαζί δρέπει δάφνες: ωραία κάβα, από τον κρητικό κατά κύριο λόγο αμπελώνα (πώς αλλιώς;) και σε δεύτερο φόντο από τον λοιπό ελληνικό. Άφθονες επιλογές σε ποτήρι, ακόμα περισσότερες σε φιάλη. Εδώ το κρασί κοιτάει κατάματα το φαγητό και αγκαζέ προσγειώνονται στο τραπέζι σου, απογειώνοντας στην κυριολεξία την εμπειρία – όπως σε κοιτάει με σκέρτσο και μοναδικό χαμόγελο η Ιωάννα που παίζει ωραία μπάλα: έχει την κατάλληλη επιλογή για το πιάτο σου, θα ακούσει τί σου αρέσει και μετά θα προτείνει. Με τα θαλασσινά μας ταίριαξε υπέροχα ένα θραψαθήρι της Ιδαίας Οινοποιητικής (διάβαζε “OCEAN”), υπέροχο πασπαρτού με την οξύτητα και την φυτικότητά του. Με τα κρεατικά αλλάξαμε τόνο – κινηθήκαμε σε ποτήρι και γευτήκαμε κατά σειρά ένα “Λιάτικο” του 2017 του Διαμαντάκου κι ένα “Μανδηλάρι” του 2014 του Ντουράκη. Για επιδόρπιο παραμιλήσαμε με το “Aureo”, το λιαστό λιάτικο του Οινοποιείου Ευφροσύνη.

Πιθανότατα κάπου εδώ θ’ αναρωτιέστε “μα καλά στην Κρήτη και κουβέντα για ρακή;” – πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Φοβερά τα μονοποικιλιακά τους αποστάγματα που ετοιμάζουν για το μαγαζί στην Μονή Τοπλού (αδυναμία δική μας αυτό από Σιρά) .

Ένα από τα πολλά αποστάγματα που μας τράταραν…

Συμπερασματικά: η κουζίνα του Μιχάλη Χάσικου είναι τόσο βαθύτατα νόστιμη που σου υπενθυμίζει την μεγαλειώδη δύναμη που μπορεί να έχει ένα πιάτο καλομαγειρεμένου φαγητού: σε κάνει να νοσταλγείς γεύσεις και στιγμές των παιδικάτων σου πηγαίνοντάς τες όμως ένα βήμα παραπέρα και συνδέοντάς τες με το  παρόν και το μέλλον, σε καθάρει, σε λυτρώνει από τα περιττά και στο τέλος σε ανακουφίζει θυμίζοντάς σου πόσο δυνατά αγαπάς και αφοσιώνεσαι στους ανθρώπους που σε θρέφουν παίρνοντάς σε μια τόσο παρηγορητικά νόστιμη αγκαλιά!

Hasika – Η Ελλάδα σε μπουκιές , Αγίας Βαρβάρας 11-13, Ρέθυμνο – Κρήτη https://www.facebook.com/hasikarethymnos/

Leave a Reply