ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΠΑ ΚΑΦΕ: ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ TURRUBARES

Σε φάση καραντίνας και εγκλεισμού στο σπίτι (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) είναι αναγκαίο να κρατήσουμε ζωντανή – όσο ποτέ – την όρεξη μας για ανακάλυψη, εξερεύνηση και “ταξίδι” – ναι, σε εισαγωγικά. Γιατί μιλάμε για ταξίδι νοερό – είτε αναπολώντας περασμένα ταξίδια μέσα απο φωτογραφίες, είτε ταξιδεύοντας μέσα από τις λέξεις (λέγε με λογοτεχνία), τις γεύσεις & τα αρώματα (λέγε με γαστρονομία), τους ήχους (λέγε με μουσική) και ούτω καθεξής…

Αγκαζέ με την γαστρονομία πάει και το κρασί (ή μήπως απλώς είναι μια έκφανση της;), ο κόσμος του οποίου είναι ένα ταξίδι από μόνο του (και για τέτοια “ταξίδια” έχετε επανηλειμμένα διαβάσει σε τούτο το μπλόγκ!). Κι αν σας έλεγα ότι και ο κόσμος του καφέ είναι εξίσου ταξιδιάρης; Μάλλον θα κόμιζα “γλαύκα εις Αθήνας” για αρκετούς – για άλλους ίσως όχι… Μιλάμε για το λεγόμενο 3ο κύμα καφέ και την ολιστική προσέγγιση γύρω από το δημοφιλές ρόφημα, δηλαδή για εποπτεία όλης της διαδικασίας, από την καλλιέργεια του φυτού μέχρι την εκχύλισή του αλεσμένου κόκκου και το συνακόλουθο σερβίρισμα στο φλυτζάνι μας.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει φάρμες σε μέρη με ονόματα εξωτικά και δυσκολοπρόφερτα, χέρια ροζιασμένα και πρόσωπα σκαμένα αγροτών που δουλεύουν κάτω από τον αμείλικτο ήλιο, φορτώσεις σε σακιά, ταξίδια σε κοντέινερ διαμέσου ωκεανών, καβούρντισμα σε ψηστήρια κάπου κοντά μας (ή και πιο μακριά), παρασκευή του ροφήματος στο αγαπημένο μας καφέ, μυρωδιές, γεύση, επίγευση που κεντρίζει τα ρουθούνια και χαϊδεύει την γλώσσα. Σόρι αλλά μόνο εγώ βλέπω “ταξίδι” σε όλο αυτό;

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναδειχτεί πολλές μικρές φάρμες από χώρες που παλαιότερα δεν ήταν στο προσκήνιο (κυρίως λόγω της μικρής παραγωγής τους σε παγκόσμιο επίπεδο και συνακόλουθα λόγω των μικρών εξαγωγών τους). Μια τέτοια χώρα είναι είναι και η Κόστα Ρίκα. 15η παραγωγός στον κόσμο (στοιχεία του 2018) με βάση τους συνολικούς τόνους καφέ, παρόλα αυτά έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των coffee afficionados.

Μια πολύ ιδιαίτερη Κόστα Ρίκα εισάγει και ψήνει η Ofellia Coffees και μπορείτε να προμηθευτείτε (ή και να δοκιμάσετε, αλλά σε συνθήκες κορωνοϊού είναι μάλλον όνειρο θερινής νυκτός) στο Third Place στην Απόλλωνος στο κέντρο – του Μιχάλη Τσουμάνη και της Κατερίνας Παπαποστόλου.

Ο συγκεκριμένος καφές καλλιεργείται από τις οικογένειες Tresos και Di Tolla. Η φάρμα τους έχει έκταση περίπου 11 εκτάρια και η καλλιέργεια γίνεται στην περιοχή Turrubares στα κεντρικά της χώρας, σε υψόμετρο περί τα 1.500 μέτρα (από τα μεγαλύτερα υψόμετρα καλλιέργειας στην χώρα, με την διάσημη περιοχή Tarazzu στα Νοτιοδυτικά να κατέχει τα ηνία). Φυσικά μιλάμε για καφέ της οικογένειας Arabica και οι ποικιλές είναι η Cattura και Catuai.

Οι κόκκοι έχουν επεξεργαστεί με αναερόβια μέθοδο: ολόκληρα τα κεράσια του καφέ τοποθετούνται σε ανοξείδωτα βαρέλια (με βαλβίδες εκτόνωσης του διοξειδίου του άνθρακα) για 96 ώρες όπου στην ουσία πραγματοποιείται ζύμωση (fermentation).

Κάπως έτσι είναι τα βαρέλια για την ζύμωση

Εν συνεχεία οι καρποί ξηραίνονται σε “αφρικανικά κρεβάτια” (υπερυψωμένες κατασκευές σαν τραπέζια όπου απλώνουν τα υγρά κεράσια για να στεγνώσουν) για 8 ημέρες. Η διαδικασία αυτή (ζύμωση απουσία οξυγόνου) στην ουσία συμπυκνώνει και ενισχύει τα αρώματα του καφέ.

Τα αποκαλούμενα “αφρικανικά κρεβάτια” για την αποξήρανση του καφέ

Ο συγκεκριμένος, μετά και το προσεκτικό ψήσιμο των ανθρώπων της Ofellia, δίνει ένα μοναδικό προφίλ με τονισμένη οξύτητα, φρούτα του δάσους (με το μύρτιλο να υπερισχύει) και με μια μοναδικά μπαχαράτη επίγευση: κανέλα και κυρίως μοσχοκάρυδο τόσο στην μύτη όσο και στην επίγευση. Πολύπλοκος και ξεχωριστός καφές με γεμάτο σώμα.

Εμείς τον δοκιμάσαμε κυρίως σε παρασκευή με dripper (V60) και δίνει μια πολύ ισορροπημένη κούπα με μακριά επίγευση. Προσωπικά τον σκέφτομαι δίπλα σ’ ένα κέικ κανέλας ή ακόμα και μια καρυδόπιτα – ο μπαχαράτος χαρακτήρας του ροφήματος και το σιροπιαστό στόμα θα πήγαιναν ταμάμ.

Κάντε υπομονή μέχρι να επανέλθουμε σε (κάποια έστω) κανονικότητα να τον δοκιμάσετε από τους ανθρώπους του 3rd Place – αν όμως δεν κρατιέστε μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην σελίδα τους στο facebook για να κανονίσουν (ανάλογα την διαθεσιμότητα) να σας παραδώσουν στο σπίτι. Ο εγκλεισμός θέλει καλοπέραση – και καλό καφέ!

ΥΓ. Θ’ ακολουθήσουν κι άλλα ταξίδια με την Ofellia Airlines – έχουν και κάτι Αιθιοπίες άλλο πράγμα! Υπομονή όμως: σπίτι, αλλαγή βαλίτσας και με την επόμενη ευκαιρία.

Πληροφορίες: Third Place, Απόλλωνος 23Β Σύνταγμα https://www.facebook.com/thirdplace.athens/

Leave a Reply