Όχι, αυτό δεν είναι ένα ταξιδιωτικό άρθρο. Δυστυχώς, δεν ταξιδέψαμε εκεί. Τουλάχιστον όχι ακόμα!

Τώρα αν σας ταξιδέψουμε, νοητικά, μέχρι την Αργεντινή, αποκλειστικός υπέυθυνος θα είναι ο Μανώλης Λεονάρδος και η Ivana Bisonard. Ή κατά το ορθότερο η Ivana Bisonard και ο Μανώλης Λεονάρδος (συγγνώμη Μανώλη αλλά η General Manager προηγείται του Διευθυντή Πωλήσεων). Δηλαδή η Hebe Argentinian Winelogy.

Μια καταπληκτική Κυριακή του Σεπτέμβρη, με το θερμόμετρο να ακουμπά τους 30 βαθμούς, η Ivana και ο Μανώλης μας κάλεσαν για μια speakeasy γευσιγνωσία. Και ενώ έξω χρειαζόσουν γυαλιά ηλίου για να κινηθείς, στην μικρή αποθήκη της Hebe επικρατούσε σκότος και ελαφριά δροσιά, ή τουλάχιστον έτσι σου φαινόταν μόλις έμπαινες στον χώρο.

Όσοι έχετε δει το βίντεο του Μανώλη να κάνει “πατίνι” με έναν παλετοφόρο, σας ενημερώνουμε ότι το βίντεο απατά. Απατά για το μέγεθος της αποθήκης. Είναι μικροσκοπική, αλλά αρκετή για να στεγάσει αρκετά διαμαντάκια από την χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ανεβαίνοντας την πολύ μικρή κυκλική μεταλική σκάλα έφτανες σε ένα μικροσκοπικό παταράκι. Στη μια άκρη, μπροστά από μια σειρά μπουκάλια, πτυελοδοχία και κασπώ/σαμπανιέρες γεμάτες πάγο και νερό βρισκόταν ο οικοδεσπότης μας.

Η γευστική δοκιμή περιελάμβανε 20 κρασιά. Τα περισσότερα ήταν μονοποικιλιακά και μόνο μερικά περιείχαν πάνω από μια ποικιλίες. Δεν θα μείνουμε πολύ στις γευσιγνωστικές σημειώσεις των κρασιών. Άλλωστε ο Σίμος Γεωργόπουλος τα έχει περιγράψει άψογα στο άρθρο του (διαβάστε το εδώ).

Θα σας πούμε μόνο τα απολύτως αγαπημένα μας. Από τα λευκά μας εντυπωσίασε η ποικιλία Torrontes. Δοκιμάσαμε 3 διαφορετικά κρασιά, τα Amauta, Laborum Single Vineyard και Laborum de Parcela. Το υψόμετρο που φύονται τα φυτά, ο καρπός των οποίων βρίσκεται μέσα στα κρασιά είναι από 1650m και πάνω (ναι ναι ναι… 1650m – Χίλια Εξακόσια Πενήντα -). Λεμονένια μύτη και τραγανή οξύτητα σε όλα τα κρασιά. Φυσικά το τρίτο, το de Parcela, που παράγεται από συγκεκριμένα τμήματα ενός αμπελοτεμαχίου, ήταν πραγματικά απολαυστικό. Επίσης εξαιρετικό και το El Enemigo Chardonnay, από τα (χαμηλά !!!) 1400m υψόμετρο. Βουτυρένιο, λιπαρό και ισορροπημένη οξύτητα. Μοναδικό.

Από τα κόκκινα, ανάμεσα στα εξαιρετικά φρουτένια Malbec, σε μια Bonarda ποίημα, και ένα απίστευτα συμπηκνωμένο Petit Verdot, ξεχωρίσαμε το επικό Guarda Cabernet Franc. Να φανταστείτε ότι μας άρεσε τόσο πολύ που είναι το μόνο κρασί που δεν προλάβαμε να φωτογραφίσουμε. Τα πρέμνα φύονται στην Mendoza, στα 950m. Απίστευτα φυτικό και ανθικό μπουκέτο στη μύτη, ταιριασμένο με ωραία οξύτητα και ένα μάκρος, μα τι μάκρος, στην επίγευση.

Κερασάκι στην τούρτα, κατεβαίνοντας την σκάλα στην κύρια αίθουσα της αποθήκης, υπήρχε το κέρασμα του οινογνώστη. Χαμόν και ένα μυθικό νιότικο κεφαλοτύρι 2ετούς παλαίωσης, για να ξεκουραστεί το στόμα μας, ενώ υπήρχε και οινικό κέρασμα, ένα απολαυστικό Extra Brut από Chardonnay και Pinot Noir (ίση πόσοτητα στο blend), από την Mendoza.

Κλείνοντας, θα εκθειάσω λίγο τον Μανώλη (συγνώμη γι’ αυτό Ivana). Άψογος οικοδεσπότης, γεμάτος πάθος και χιούμορ, ασταμάτητος και ασυγκράτητος. Δεν σταμάτησε λεπτό να σερβίρει, και μάλιστα να σερβίρει σε όμαδες τους φιλοξενούμενους του, ενώ θυμόταν που βρισκόταν ο καθένας.

Είμαστε σίγουροι ότι το πάθος του για την Αργεντινή (τυχαίο που η Ivana έχει καταγωγή από εκεί;), αλλά και οι οινικές του γνώσεις, αποτελούν εχέγγυο για την ποιότητα των κρασιών που εισάγει η Hebe Argentinian Winelogy – και θα συνεχίζει να εισάγει στο μέλλον. Και εις ανώτερα λοιπόν.

Leave a Reply