London Calling… vol. 1: Η πολη

Σκεπτόμενος τους Clash και εκείνο το φοβερό τραγούδι τους, δεν μπορώ παρά να  σκέφτομαι πόσο πολύ αγαπάω το Λονδίνο. Το έχω επισκεφθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, αφού πολλοί φίλοι μου βρίσκονται εκεί και το βρίσκω πάντα σαν αφορμή για να τους συναντήσω.

Τί δεν θα βρείτε στο παρόν κείμενο:

Δεν θα βρείτε ένα πλήρη οδηγό για το Λονδίνο, για το Μπιγκ Μπεν, για το Μπάκινχαμ, το Αβαείο του Γουεστμίνστερ κτλ κτλ. Είμαι πεπεισμένος ότι για όλα αυτά υπάρχουν άπειροι οδηγοί και σάιτ για να διαβάσετε.

Εγώ θα προσπαθήσω μέσα από στις επόμενες γραμμές (και στο δεύτερο μέρος του άρθρου) να σας περάσω από μερικές από τις περιοχές που λατρεύω και επισκέπτομαι.

Φτάνοντας στο Λονδίνο:

Μετά τί; Πού να πάμε;

Ξεκινώντας από το κέντρο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κοβεντ Γκάρντεν (Covent Garden), μια όμορφη γραφική πλατεία, η οποία παρεμπιπτόντως στολίζεται με ένα πολύ όμορφο και ψηλό δέντρο τα Χριστούγεννα. Εκεί σίγουρα θα δείτε περιπλανόμενους μουσικούς/ηθοποιούς που δίνουν μίνι παραστάσεις. Θα βρείτε μαγαζιά για να φάτε το κατιτίς σας αλλά και για να ψωνίσετε. Αν λατρεύετε τις σοκολάτες, είμαι σίγουρος ότι στο Whittard of Chelsea θα βρεθείτε σε έναν παράδεισο.

Στην περιοχή γύρω από το Τσέλσι, θα βρείτε και σχεδόν όλα τα θέατρα, επομένως μπορείτε να συνδυάσετε μια παράσταση με μια βόλτα στην πλατεία.

Από τη στάση μετρό στο Κόβεντ Γκάρντεν μπορείτε να συνεχίσετε στην Νιλ Στριτ (Neal Street) όπου οι πολύ όμορφοι πλακόστρωτοι δρόμοι θα σας οδηγήσουν προς το Σόχο (Soho).

Αν επιλέξετε να περπατήσετε από την άλλη μεριά, δυτικά, τότε ο κεντρικός δρόμος, από το Κόβεντ Γκάρντεν (περπατώντας την Φλίτ Στριτ -Fleet Street-) θα σας οδηγήσει στα διάσημα πανεπιστήμια Κίνγκς Κόλετζ (King’s College) & LSE. Συνεχίζοντας λίγο ακόμα θα φτάσετε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου (St. Paul’s Cathedral), ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του περίφημου Σίτυ (City). Εκεί βρίσκεται το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου και αν πάτε σε ώρες εργασίας, θα δείτε πολύ κόσμο, με τα κουστούμια του να πίνει καφέ ή να απολαμβάνει το κρασί του (απ’ ευθείας μετά τη δουλειά) ή την μπύρα του στα όμορφα μαγαζία ή πάμπ της περιοχής.

Από εκεί εύκολα, είτε περπατώντας είτε με ένα λεωφορείο μπορείτε να περάσετε απέναντι, σε μια πιο χίπστερ γειτονιά, στο Σάουθμπανκ ή Σάουθγαρκ (Southbank ή Southwark). Αν βέβαια πάτε περπατώντας, επιλέξτε την Γέφυρα της Χιλιετίας (Millennium Bridge) , μια μοντέρνα πεζογέφυρα, η οποία θα σας μεταφέρει πάνω από τον Τάμεση. Θα φτάσετε ακριβώς μπροστά στην γκαλερί Τέιτ (Tate Gallery). Περπατήστε στα όμορφα στενάκια ακριβώς από πίσω, επισκεφθείτε την αγορά Μπόροου (Borough Market) και συνεχίστε ακόμα περισσότερo μέσα στη γειτονιά, κινούμενοι δυτικά, όπου θα βρείτε πολλά όμορφα καφέ και εστιατόρια να φάτε.

Στην περιοχή αυτή, απέναντι από την αγορά βρίσκεται και ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης Σάρντ (The Shard), τον οποίο μπορείτε και να επισκεφθείτε.

Κινούμενοι προς τα ανατολικά από την αγορά, και αν διαλέξετε την οδό Μόρ Λόντον Ρίβερσάιντ (More London Riverside), όπου κινούμενοι ανάμεσα από εντυπωσιακά ψηλά κτήρια θα βρεθείτε πάνω μπροστά από το δημαρχείο του Λονδίνου και δίπλα ακριβώς από τη διάσημη Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge). Εκεί, στο μουσείο του Πύργου του Λονδίνου (London Tower) μπορείτε να δείτε τα διαμάντια του στέμματος.

03

Έχοντας περάσει απέναντι, και στα δεξιά σας, θα βρείτε τη διάσημη μαρίνα της Αγίας Αικατερίνης (St. Catherine’s Docks), μια πανέμορφη περιοχή, που αξίζει να την περπατήσετε ή να καθήσετε σε κάποιο από τα μαγαζιά που βρίσκονται εκεί είτε για φαγητό είτε για έναν καφέ.

06

Πάρκα:

Είμαι σίγουρος ότι αν επισκεφθείτε το Λονδίνο, δεν θα παραλείψετε να πάτε και στο Χάιντ Πάρκ (Hyde Park). Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, με ποδηλατόδρομους και διαδρομές για να απολαύσετε έναν περίπατο. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη λίμνη. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων γιορτών εκεί λειτουργεί και η Γουίντερ Γουόντερ Λάντ (Winter Wonderland), ένα υπαίθριο λούνα πάρκ για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αν είστε παρατηρήτικοί, θα δείτε μέχρι και σκίουρους μέσα στο πάρκο.

Στο Βορειοανατολικό άκρο του πάρκου ξεκινάει και η διάσημη Οξφορντ Στριτ (Oxford Street) για να κάνετε τα ψώνια σας ή απλώς ένα μεγάλο περίπατο.

Από το Σίτυ, αν πάρετε το DLR, μπορείτε να φτάσετε στο Γκρίνουιτς (ή Γκρίνιτς για τους ντόπιους – Greenwich) θα φτάσετε στο μεγάλο πάρκο μπροστά από το διάσημο αστεροσκοπείο (το οποίο είναι και μουσείο και μπορείτε να επισκεφθείτε τον διάσημο Παράλληλο του Γκρίνουιτς), το ναυτικό μουσείο και το ομώνυμο πανεπιστήμιο. Μάλιστα, αν ανεβείτε επάνω στον λόφο, μην παραλείψετε να βγάλετε πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης του Λονδίνου.

Ένα άλλο όμορφο πάρκο, που μπορείτε να περιδιαβείτε είναι το Ρίτζεντς Πάρκ (Regent’s Park), ένα μεγάλο πάρκο με πολύ όμορφες διαδρομές για να περάσετε όμορφα την ώρα σας.

Στο βόρειο μέρος του πάρκου, υπάρχει ο λόφος Πριμρόουζ (Primrose Hill), ένας καταπράσινος λόγος με εξαιρετική θέα σε ολόκληρο το Λονδίνο.

16.jpg

Και κάπου εκεί ο δρόμος μας μάς φέρνει στο…

Βόρειο Λονδίνο:

Δίπλα στο λόφο Πρίμρoουζ βρίσκεται η ομώνυμη περιοχή. Όμορφες μονοκατοικίες και μικρά γουστόζικα μαγαζιά συνθέτουν μια μαγική περιοχή. Για να βρεθείτε εκεί, διαλέξτε την μαύρη γραμμή προς τα βόρεια και κατεβείτε στον σταθμό Τσοκ Φαρμ (Chalk Farm).

Εκεί θα βρείτε και το ατελιέ της πολύ γνωστής ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας, που έχει κατακτήσει το Λονδίνο, της Μαίρης Κατράντζου. Επίσης θα βρείτε μαγαζία για να φάτε μπράντς ή γουάιν μπαρ αλλά και ένα κυπριακό εστιατόριο.

Συνεχίζοντας βορειότερα με την ίδια γραμμή, θα φτάσετε στο Χάμπστεντ (Hampstead). Όμορφη και γραφική περιοχή, με παλαιότερα σπίτια, αλλά και όμορφη αγορά. Θα βρείτε από παραδοσιακές πάμπ στην περιοχή μέχρι και αργεντίνικα εστιατόρια.

Εκεί, στα βόρεια της περιοχής, μπορείτε να περπατήσετε στο μεγάλο πάρκο του Χάμπστεντ και να χαθείτε μέσα στην πλούσια βλάστηση του μέρους. Και επειδή όλα τα πάρκα του Λονδίνου είναι μεγάλα, να είστε προετοιμασμένοι για πολύυυυυ περπάτημα.

Πού άλλου;

Αν έχετε αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε και το Μπάθ (Bath), μια λουτρόπολη περίπου 2 ώρες μακριά από το Λονδίνο (τουλάχιστον με αυτοκίνητο).

Όμορφη και γραφική, θα περάσετε όμορφα την ημέρας σας, θα περπατήσετε στο ποτάμι, ενώ θα βρείτε και ενδιαφέροντα μέρη να φάτε ή να πιείτε μια μπύρα.

(συνεχίζεται…)

Leave a Reply