Το Ταβλι

Καθώς η θεατρική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά, πολλά και ενδιαφέροντα έργα έχουν ανέβει στην Αθηναϊκή θεατρική σκηνή. Ένα από τα έργα είναι και “Το Τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη (1933-2005).

Ο Φώντας και ο Κόλλιας, κολλητοί φίλοι και συγγενείς, πάνω σε μια παρτίδα τάβλι συζητούν και φιλοσοφούν για δουλειές/κομπίνες, διαφωνούν, τσακώνονται και τα ξαναβρίσκουν.

Το έργο είναι ανεβασμένο στο θέατρο Αποθήκη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου. Μπαίνοντας στο θέατρο το πρώτο που σε εντυπωσιάζει είναι το πώς είναι τοποθετημένα τα καθίσματα σε σχεδόν 270 μοίρες γύρω από το μικρό τραπεζάκι που φιλοξενεί το τάβλι. Πολύ όμορφη και έξυπνη σκηνοθεσία που πλαισιώνει και πλαισιώνεται από τις καταπληκτικές ερμηνείες των Σαμουήλ Ακίνολα και Στέφανου Μουαγκιέ. Εξαιρετικά μεστοί και οι δύο, με τις ερμηνείες τους σε μεταφέρουν σε μια αυλή του 1950-1960.

image

Όλη η φιλοσοφία της σύγχρονης Ελλάδας, συμπυκνωμένη σε 80 λεπτά μιας εξαιρετικής παράστασης. Βέβαια τα παραπάνω έχουν σαν βάση το κείμενο του Δημήτρη Κεχαΐδη, που με την πένα του έχει καταφέρει να αναδείξει την ψυχολογία και την σκέψη της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Μια παράσταση που την απολαύσαμε. Μην την χάσετε.

*Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη φωτογράφηση για την παράσταση.

Leave a Reply